Orbán a Telekom-ügyről: Ez szólásszabadság kérdése

Orbán, Brüsszel
20151015 - BRUSSELS, BELGIUM: Hungary's Prime Minister Viktor Orban pictured at the arrival on the first day of a two days European summit with head of states, Thursday 15 October 2015, at the European union headquarters in Brussels. BELGA PHOTO THIERRY ROGE
Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szerint Kovács Ákos és a Telekom ügye a szólásszabadságról szól, és fontos elvi kérdéseket vet fel.
Vágólapra másolva!

Kovács Ákos énekes és a Magyar Telekom ügye kicsinek látszik, de nagyon fontos elvi és alkotmányos kérdéseket vet fel - válaszolta újságírói kérdésre Orbán Viktor az uniós állam-, illetve kormányfők tanácskozása után tartott pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Orbán Viktor szerint az ügy fontos elvi és alkotmányos kérdéseket vet fel Forrás: BELGA/AFP/Thierry Roge

A kormányfő szerint érdektelen, hogy ki az alkotó, a szerződő fél, a kormánynak kötelessége lehetővé tenni, hogy akkor is elmondhassa a véleményét, ha azzal valaki nem ért egyet.

- fűzte hozzá.

Azt nem lehet elvitatni egyetlen cégtől sem, hogy azzal kössön szerződést, akivel akar - mondta a kormányfő, aki szerint ugyanakkor

akivel egyébként korábban szerződést kötött. Ez orbán szerint elnyomás, visszaélés, és ezt nem szabad elfogadni.

Érzékeny kérdés

Orbán Viktor szerint a fő kérdés az, hogy egy Magyarországon működő nagy nemzetközi cég megbüntethet-e valakit azért, mert nem tetszik neki a véleménye.

A miniszterelnök leszögezte, érzékeny kérdésről van szó, mert a Magyar Telekom stratégiai partnere a kormánynak, de világossá kell tenni, hogy ennek ellenére

Kovács Ákos megjegyzései kapcsán Orbán Viktor kijelentette, a nők majd döntenek a saját életükről, ebbe nem érdemes beleszólni.

A miniszterelnök hangsúlyozta, a vita jó dolog, a kérdés csak az, hogy kulturáltan, értelmesen és nyitottan folytatjuk-e le ezeket a vitákat. "A demokráciát nehéz értékviták nélkül elképzelni" - mondta.

Szerződést bontottak

Az énekes a napokban egy interjúban fejtette ki, hogy szerinte

hanem hogy tartozzanak valakihez, hogy valakinek gyerekeket szüljenek.

Szerdán a Magyar Telekom bejelentette, felmondják a támogatói szerződést Ákossal.

Erre válaszul csütörtökön Kovács Zoltán kormányszóvivő bejelentette, hogy a kormány utasította az összes minisztériumot és a háttérintézményeiket, hogy bontsák fel mobilinternet-előfizetési szerződéseiket a telekommunikációs céggel.