Decemberre befagyott a pártok támogatottsága

Vágólapra másolva!
Az év végére a bizonytalan szavazók táborának csökkenése megállt, a Fidesz növekedése megtorpanni látszik, az MSZP továbbra is 10-12 százalékon áll, a Jobbik népszerűsége pedig a múlt hónapban elért mélypontján maradt - derült ki a Publicus Intézet közvélemény-kutatásából.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapok lassú változásai után befagyni látszik a pártok támogatottsága - vonta le friss, decemberi felmérésének tanulságait a Publicus Intézet. A kutatás eredménye szerint a Fidesz több hónapnyi növekedés után stagnál, és megállt a Jobbik szavazóinak csökkenése is.

Megállt a Fidesz növekedése

A Fidesz az elmúlt hónapokban folyamatosan, havi egy-egy százalékpontot nőtt a nyári mélypontról, és

elvesztett szavazóinak 35-40 százalékát szerezte vissza, de ez a növekedés decemberre megtorpant.

A kormánypárt támogatottsága a teljes népesség körében most 25 százalékos.

Mint arról az Origo beszámolt, nemrég a Medián kutatásából az derült ki, hogy egy ciklus feléhez közeledve a kormánypárt népszerűsége általában nagyot zuhan, miközben a legnagyobb ellenzéki párt akár a biztos választók abszolút többségét is maga mögött tudhatja, most éppen fordított a helyzet: a biztos szavazók körében a Fidesz 51 százalékon áll, az ellenzék pedig töredezett.

Az MSZP és a Jobbik is stagnál

Az MSZP szavazóinak aránya a Publicus szerint az elmúlt hónapban egy százalékpontot csökkenve most 10 százalékos. Az intézet emlékeztetett: a szocialisták a választások óta a 10-12 százalékos sávban mozognak, de szavazóik továbbra is a legaktívabbak, 78 százalékunk elmenne voksolni.

A kutatásból kiderül az is, hogy Jobbik támogatóinak aránya változatlan, 12 százalék a teljes népesség körében.

A párt szavazóinak aránya a múlt hónapban csökkent a választások utáni mélypontjára, ezzel 300 ezer szavazót vesztve a választások utáni csúcsponthoz képest - írták.