Kizárt, hogy egy gyerek éhezzen Magyarországon

2015.12.21. 14:04

Felszámolta a kormány a gyermekéhezést, kizárt, hogy egy gyerek éhezzen Magyarországon, az oktatási intézményekben garantált a napi három étkezés, illetve biztosítottak a források a szünidei étkeztetésre is – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A gyerekéhezésről az Origónak adott interjújában Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója is azt mondta, nem találkoznak olyan éhezéssel, amiről a headline-okban olvasunk. 

Pár hete írta meg az Origo, hogy már Óbudán is felszámolták a gyerekéhezést. Az önkormányzat közleménye szerint több mint tíz éve nemcsak év közben, hanem nyáron is támogatják a rászorulókat, három éve pedig már minden iskolai szünetben térítésmentesen juthatnak meleg ételhez a rászoruló gyermekek.

Hegedűs Zsuzsa, a miniszterelnök főtanácsadója is azt mondta, a kormány felszámolta a gyermekéhezést. Ehhez képest egy tavasszal megjelent tanulmány azt mutatta ki, hogy a polgármesterek sokszor be sem adják a pályázatot a nyári étkeztetésre, hiába lennének rászoruló gyerekek. Félnek a polgármesterek bevallani, hogy az ő településükön, falujukban ilyen előfordulhat. 

Arlói gyerekek, akik a Minden gyerek lakjon jól Alapítványtól kaptak segélycsomagokatFotó: Polyak Attila - Origo

A Párbeszéd Magyarországért szeptemberben hívta fel a figyelmet arra, hogy  40 ezer gyermek éhezik Magyarországon, és több százezren fekszenek le minden este éhesen. 

Az, hogy vannak térségek, ahol sok az alultáplált gyerek, mert nem megfelelő minőségű és mennyiségű ételt kapnak, ilyen persze van. De az, hogy egy gyerek napokon át étlen-szomjan lenne, ilyennel mi nem találkoztunk. Hanyagsággal, felületességgel viszont igen. Látjuk, hogy a szülőnek lett volna lehetősége a gyerekének enni adni, de nem tette meg – tette hozzá Lehel László.

5382-vel több haláleset

A legfontosabb cél a demográfiai helyzet javítása volt, és a kormányzatnak az az üzenete, hogy ha valaki előre akar lépni, akkor a kormány partner ebben – közölte Balog Zoltán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint többen születtek, de többen is haltak meg Magyarországon 2015 első tíz hónapjában, mint tavaly. Idén január és október között 76 531 gyermek született, ami fél százalékkal több, mint tavaly. A halálozások száma 109 822 volt, ami 5,5 százalékos emelkedést jelent. A természetes fogyás 33 291 volt, ami 5382-vel több az egy évvel korábbinál. 

Nem találjuk a hangot a pedagógusokkal

A köznevelés területén a miniszter fájlalta, hogy a kormány annak ellenére nem találja eléggé a hangot a pedagógusokkal, hogy immár a negyedik béremelésre kerül sor. Ugyanakkor a felsőoktatásban bevált a kancellári rendszer; adósságmentesen kezdődik az esztendő, és a jól teljesítő főiskolák, úgy mint Nyíregyháza, Dunaújváros és Eger, egyetemekké válhatnak – sorolta az eredményeket a tárcavezető. 

Balog Zoltán fájlalja, hogy rossz viszonyban van a pedagógusokkalForrás: MTI/Komka Péter

Az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában azt hangsúlyozta Balog Zoltán, hogy ugyancsak a demográfiai helyzet javítása érdekében ma már egy három gyermeket vállaló család akár 25 millió forinthoz juthat az otthonteremtés érdekében. Ez 10 millió forint támogatásból, 10 millió forint garantált 3 százalék alatti hitelből és 5 százaléknyi áfa-visszatérítésből áll. Megjegyezve: két gyerek vállalása esetén is megduplázódik a támogatás. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK