Kiskirályként éltek a győri felszámolók

2015.12.22. 10:25

A zsarolás és vesztegetés elfogadása bevett gyakorlat lehetett a győri felszámolónál és beosztottjánál – volt adós, akinek törlesztésként lakást kellett festenie egyiküknél. Ha valaki nem akart fizetni, feljelentésekkel fenyegették meg az ügyészség szerint.

Korrupcióval vádolnak egy felszámolói megbízottként dolgozó férfit és a főnökét. A Győri Nyomozó Ügyészség szerint a páros éveken át jogosulatlanul szedett be munkadíjat felszámolás alatt álló cégek vezetőitől. 

Fizessen előre...

A módszer mindenütt azonos volt: a megkeresett vezetőknek jelezték, hogy jobban járnak, ha részletekben, előre kifizetik a felszámolói munkadíjat. ha valaki tiltakozott, akkor feljelentéssel fenyegetőztek, 

de a többség szó nélkül  fizetett, mivel nem tudták, hogy a munkadíj összegét kizárólag a bíróság állapíthatja meg. Emiatt a két férfinak vesztegetés elfogadása miatt is felelnie kell. 

És utólag is

A vád szerint a felszámolók több millió forintot gyűjthettek be a megfélemlített ügyfelektől, aztán később 

követelték a bíróság által megítélt munkadíjat is. 

A korábban elkért jutalékokról nem szóltak a zárójelentések, azoknak így hivatalosan nyomuk sem volt.

Alternatív törlesztés

Az egyik győri férfi emellett évekig használhatta egy felszámolt kft. szolgálati autóját anélkül, hogy erről bárkit tájékoztatott volna – egy másik esetben pedig törlesztésként a lakását festette ki az egyik adóssal, írja közleményében az ügyészség. 

Az elsőrendű vádlottat 17, a másodrendűt 4 bűncselekmény elkövetésével vádolják, előbbi esetben 15 év, utóbbiban akár 12 év szabadságvesztés is lehet a maximális büntetési tétel.