Kiskirályként éltek a győri felszámolók

Vágólapra másolva!
A zsarolás és vesztegetés elfogadása bevett gyakorlat lehetett a győri felszámolónál és beosztottjánál – volt adós, akinek törlesztésként lakást kellett festenie egyiküknél. Ha valaki nem akart fizetni, feljelentésekkel fenyegették meg az ügyészség szerint.
Vágólapra másolva!

Korrupcióval vádolnak egy felszámolói megbízottként dolgozó férfit és a főnökét. A Győri Nyomozó Ügyészség szerint a páros éveken át jogosulatlanul szedett be munkadíjat felszámolás alatt álló cégek vezetőitől.

Fizessen előre...

A módszer mindenütt azonos volt: a megkeresett vezetőknek jelezték, hogy jobban járnak, ha részletekben, előre kifizetik a felszámolói munkadíjat.

ha valaki tiltakozott, akkor feljelentéssel fenyegetőztek,

de a többség szó nélkül fizetett, mivel nem tudták, hogy a munkadíj összegét kizárólag a bíróság állapíthatja meg. Emiatt a két férfinak vesztegetés elfogadása miatt is felelnie kell.

És utólag is

A vád szerint a felszámolók több millió forintot gyűjthettek be a megfélemlített ügyfelektől, aztán később

követelték a bíróság által megítélt munkadíjat is.

A korábban elkért jutalékokról nem szóltak a zárójelentések, azoknak így hivatalosan nyomuk sem volt.

Alternatív törlesztés

Az egyik győri férfi emellett évekig használhatta egy felszámolt kft. szolgálati autóját anélkül, hogy erről bárkit tájékoztatott volna – egy másik esetben pedig törlesztésként a lakását festette ki az egyik adóssal, írja közleményében az ügyészség.

Az elsőrendű vádlottat 17, a másodrendűt 4 bűncselekmény elkövetésével vádolják, előbbi esetben 15 év, utóbbiban akár 12 év szabadságvesztés is lehet a maximális büntetési tétel.