A szegedi orvosok után kedden az egyik székesfehérvári kórház dolgozói is nyílt levélben hívták fel a figyelmet a magyar egészségügy helyzetére.

Nyílt levelet írtak a magyar egészségügy helyzetéről a Fejér Megyei Szent György Kórház dolgozói is. Többek között minden rétegre kiterjedő béremelést és megfelelő személyi, tárgyi feltételeket követelnek. Két hónapon belül érdemi intézkedéseket várnak.

A rangsor legvégén

Ahogy a levélírók fogalmaznak, a szegedi orvosok december 21-i figyelemfelhívásának gondolatiságával összecsengően, de önálló indíttatásból írták meg nyílt levelüket.

Egyre több orvos és ápoló hagyja el a magyar egészségügyetForrás: MTI/Újvári Sándor

Ebben többek között arról írnak, hogy miközben az ország egyre jobban teljesít, az egészségügyre történő, GDP-arányos ráfordításunk még a visegrádi négyek átlagához mérten is 2 százalékos lemaradásban van.A levélírók arra is rávilágítanak, hogy miközben hazánk lakosságának morbiditási és halálozási mutatói igen rosszak, a magyar emberek életkilátásai az európai átlagtól lényegesen elmaradnak, addig az egészségügyben dolgozók anyagi megbecsülése, bérezése nemzetközi összehasonlításban a rangsor legvégén található.

Bérfeszültséget okoz

Ezért az orvosok és szakdolgozók is elvándorolnak, azok a kevesek pedig, akik maradnak, nem tudnak felelősséget vállalni a betegellátás biztonságáért, számos helyen abszolút hiányhelyzet alakult ki. A levélírók szerint ennek kezelésére csak tűzoltásjellegű kényszerintézkedések születnek.

Rossz példaként említik a fiatal szakorvosok támogatási programját.

„Értjük az itthontartási szándékot is, de belegondoltak-e a döntéshozók, hogy a fizetésükhöz csapott kiegészítő összeggel egy szintre emelték a bérüket azokhoz a tapasztalt orvosokhoz viszonyítva, akiktől elvárják, hogy tanítsák őket, oldják meg a nehéz eseteket, és vállalják azok felelősségét, álljanak helyt az ügyeletekben?” – írják a levelükben a kórház dolgozói, akik szerint ez az intézkedés bérfeszültséget generál és megosztja a dolgozói rétegeket.

A levélírók két hónapon belül érdemi intézkedéseket várnak - az államtitkár cseréje helyett.

Távoznak az orvosok

December 21-én Az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport orvosai fogalmazták meg egy nyílt levélben az egészségügy problémáit.

December elején a csepeli Szent Imre Kórházban mondott fel egyszerre hat aneszteziológus a nyolcból, december közepén 12 ápoló hagyta ott a Szent István kórházat, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban pedig 16-an akartak egyszerre felmondani.