Tarlós: Az agglomerációs településeknek az állammal kell tárgyalniuk

2015.12.22. 10:39

Budapest a jövőben nem foglalkozik az agglomerációs közlekedés finanszírozásával – jelentette be Tarlós István főpolgármester egy nappal az után, hogy a miniszterelnökkel tárgyalt.

Tarlós István sajtónyilatkozatot olvasott fel, kérdezni nem lehetett a keddi sajtótájékoztatón. A főpolgármester közölte, hogy Budapest a jövőben nem foglalkozik az agglomerációs közlekedés finanszírozásával. 

A politikus hangsúlyozta, hogy a kérdésről az agglomerációs településeknek az állammal kell tárgyalniuk. Kitért arra is, hogy főpolgármesterként nem fogadhatja el azokat az előző héten megszavazott törvénymódosításokat, amelyek – közlése szerint – Budapest költségvetésében 20,7 milliárd forintos működési hiányt okoznak.

Tarlós István bejelentette, hogy a főváros nem foglalkozik tovább az agglomerációs közlekedésselForrás: MTI/Kovács Tamás

Tarlós nem ezt kezdeményezte

Az „egyes törvényeknek a gazdasági növekedéssel összefüggésben történő módosításáról” című, 2015. december 15-én a parlamentben elfogadott, úgynevezett salátatörvény rendelkezik a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény, illetve a forrásmegosztásról szóló 2006. évi CXXXIII. törvény módosításáról is. Az említett változtatások elvileg a fővárosi tömegközlekedés működési finanszírozását hivatottak biztosítani. 

A főpolgármester szerint ugyanakkor a módosítások nem azt tartalmazzák, amit ő kezdeményezett. A fővárosi tömegközlekedés 25 éves finanszírozási problémáját csak azon az áron oldja meg az új törvény, hogy a Fővárosi Önkormányzat többi kötelező feladatát teszi forráshiányossá. Az állam a módosítással semmit sem tett hozzá az általa adott feladat ellátásához,  hanem az eddigieknél is kevesebbel járul hozzá a kötelező önkormányzati feladatok ellátásához – mondta Tarlós.

A BKV hosszú távú finanszírozásáról nem született megállapodás Orbán és Tarlós hétfői tárgyalásánForrás: MTI/Beliczay László

Aránytalanul kevés

A főpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a helyi iparűzési adó fővárosi részesedésének kismértékű, 1,5 százalékos emelése jóval kevesebb a jövő évi elvonásnál. Ráadásul ezt a másfél százalékot nem az állam adja többletként, hanem a kerületi költségvetésekből veszik el. 

Tarlós István Ismeretei szerint nem történt meg a feladatok és források mértékének összehasonlítása.  Az összes többi kivetett adóval pedig nem a főváros rendelkezik, a Budapesten befizetett személyi jövedelemadóból pedig aránytalanul keveset kap vissza – mondta Tarlós István. 

Nem sikerült korrigálni

Tarlós István szerint ezzel az intézkedéssel a főváros költségvetésében 20,7 milliárd forint működési hiány keletkezik. Ezenkívül a módosított törvény figyelmen kívül hagyja a főváros nagyon indokolt, előkészített fejlesztési igényeit, illetve EU-s pályázatai önrészeit. A 2014–2020 között Magyarországra érkező uniós pénzeknek amúgy is mindössze mintegy 3 százaléka (körülbelül 340 milliárd forint) kerül a jelen tervek szerint Budapestre. 

A törvénymódosításban foglaltakkal Tarlós nem ért egyet. A főpolgármester úgy gondolja, hogy a fővárosra háruló kötelező feladatok állami finanszírozásának problémája továbbra is megoldatlan. 

Az agglomerációs települések csak 600 millió forinttal járultak hozzá a Budapest környéki közlekedéshezForrás: MTI/Máthé Zoltán

Az állammal kell egyeztetni

Megegyeztünk a miniszterelnökkel abban, hogy az agglomerációs közlekedés finanszírozásával a jövőben nem foglalkozik a főváros – tette hozzá a főpolgármester. 

Szerinte a törvény alapján ez nem is feladata Budapestnek. A BKK és a szakminisztérium közötti korábbi megállapodásban foglaltak szerinti, a „Budapest 21" szerződés alapján megfogalmazott finanszírozás nem realizálódott, az agglomerációs önkormányzatok csak 600 millió forinttal járultak hozzá a költségekhez, így a fővárosnak a nem rá tartozó szolgáltatásból  évi nettó 11 milliárd forint vesztesége képződött. Így erről a kérdésről az agglomerációs településeknek az állammal kell a jövőben egyeztetniük és tárgyalniuk – hangsúlyozta a politikus. 

Tarlós István közölte, hogy Orbán Viktor kormányfő ígérete alapján januárban folytatódik a kormány és a városvezetés közötti egyeztetés.