Általános vizsgálatot rendelt el a kormány

Lázár János
Budapest, 2015. december 16. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban 2015. december 16-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A központi hivatalok és a költségvetési szerv formájában működő központi minisztériumi háttérintézmények felülvizsgálatát rendelte el a kormány a közfeladatok hatékonyabb ellátásának biztosítása, továbbá a polgárok és a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentése érdekében.
Vágólapra másolva!

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány felkéri a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy

2016. február 1-jéig nyújtson be előterjesztést,

amely egységes szempontrendszer alapján átfogóan újraszabályozza a központi hivatalokat, különös tekintettel jogállásukra, szervezeti felépítésükre, létrehozásuk és funkcionális működésük alapvető feltételeire és követelményeire.

Lázár János tárcája 2016. április 15-ig kapott határidőt Forrás: MTI/Kovács Tamás

2016. április 15-ig pedig vizsgálja meg a központi hivatalok működését, és készítsen összefoglaló jelentést, javaslatot téve egyúttal a szükséges átalakításokra minisztériumi bontásban.

Ennek érdekében

a kormány felszólítja a nemzetgazdasági minisztert,

hogy készítsen részjelentést a központi hivatalok által a 2014. és 2015. években beszedett igazgatási szolgáltatási díjakról, az érintett miniszterek pedig biztosítsák, hogy az irányításuk alatt működő központi hivatalok lehetővé tegyék a soron kívüli adatszolgáltatást.