Kövér László házelnök szerint a politikai életnek szüksége lenne egészséges versenyre, mert a Fidesznek sem tesz jót, hogy nincs versenytársa.

Az Országgyűlés elnöke vasárnap a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában beszélt arról, hogy az elmúlt 25 év azért sikerült felemásra, mert a hajdani elitcsoportok szembenállása már a kezdetektől azt tükrözte, hogy az alapvető értékekben sincs konszenzus. Ez pedig hideg polgárháború és nem demokratikus vita. 

„Az lenne a jó, hogy ha lenne egy normális, kiegyensúlyozott, politikai vitákban valóságos alternatívákat fölállító ellenzéke a Fidesznek” - mondta.

Vannak kérdések, amikor nem lehet kompromisszumot kötniForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A nemzet ellensége

Beszélt arról is, hogy vannak olyan kérdések, amelyekben nem lehet kompromisszumot kötni. Szerinte ez a helyzet, amikor arról beszélnek, hogy a családokat kell-e a középpontba állítani, vagy arról, hogy kell-e a demográfiával foglalkozni. Hozzátette, hogy aki ezekkel nem ért egyet, az nem a Fidesz ellenzéke, hanem a nemzet ellensége.

Kövér László a Fideszben történő fiatalítással kapcsolatban azt mondta, szükség van erre a folyamatra a párton belül, ugyanakkor fontos a régebbi politikusok tapasztalatainak összegzése is. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy az MSZP-nél a generációváltás minőségcsökkenéssel járt, amit szerinte a párt képtelen kezelni, és elképzelhető, hogy a szocialisták a lengyel baloldal sorsára jutnak, amely teljesen szétesett.