Orbán tanácsadója szerint nem nőtt a terrorveszély

Bakondi György
Budapest, 2015. december 28. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója sajtótájékoztatót tart 2016-ban is az első számú feladat az ország védelme címmel Budapesten, az Igazságügyi Minisztériumban 2015. december 28-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Magyarország nem rendelkezik olyan információval, amely alapján újabb szintre kellene emelni a terrorellenes készültséget - mondta Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó. Arról is beszélt, hogy a román határra is épít a kormány kerítést, ha kell.
Vágólapra másolva!

A terrorveszély jelenlegi, közepes szintjén nem kell változtatni Magyarországon, a hatóságok nem rendelkeznek olyan információval, ami ezt indokolná - mondta Bakondi György, a miniszterelnök főtanácsadója sajtótájékoztatóján, hétfőn.

Karácsonykor az osztrák rendőrség fokozta a biztonsági intézkedéseket Bécsben,

miután hírszerzési értesülések szerint az év végi időszakban terroristák támadásokra készülhetnek az osztrák fővárosban és más európai nagyvárosokban - közölték szombaton a bécsi hatóságok.

Lehet román kerítés is

Bakondi György a terrorfenyegetettség mellett arról is beszélt, hogy akár a magyar–román határon is kész kerítést húzni a kormány, ha ott menekültek jelennének meg. Szerinte a szlovén határ esetleges teljes lezárása után elképzelhető, hogy a migránsok egyik új útvonala Románia felé terelődik.

Kiemelte, hogy a kormányban úgy látják, Románia elszánt határai védelmére. Ha mégis nagy számban jelennének meg migránsok a magyar–román határon, akkor a magyar kormány kész lenne itt is a déli határhoz hasonló intézkedések bevezetésére - mondta.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója sajtótájékoztatót tart Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Bakondi arról is beszélt, hogy a bevándorlók között egyre több esetben találnak

az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető személyeket.

Szerinte ezért 2016-ban fokozódhat az európai polgárok migrációval szembeni ellenérzése.

A miniszterelnöki főtanácsadó szerint Magyarország mindent megtesz a menekültek szétosztását célzó európai kvótarendszer visszautasításáért.

Kiket küldenek vissza?

Bakondi szerint a kvótarendszerrel az ellenőrzés nélkül, veszélyt jelentő módon érkező menekülteket osztanák szét a tagállamok között.

Németországban viszont zajlik biztonsági ellenőrzés a menekülttáborokban.

Egy férfit, aki a német rendőrség gyanúja szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egyik középszintű "hivatalnoka" volt, épp ellenőrzése előtt vitték el ügyészségi utasításra a rendőrök.

Bakondi a számokról is beszélt: 2010 és 2014 között 50 ezer alatt maradt a zöldhatáron keresztül Magyarországra érkezők száma. Idén ez a szám 400 ezerre nőtt. Ezek a menekültek összesen több mint 100 országból érkeztek, a legtöbben, 158 ezren szírnek vallották magukat, 73 ezren afgánnak, míg 36 ezer esetben nem tudták megállapítani az érkezők nemzetiségét.