A miniszter szülővárosa 1,2 milliárdot kapott karácsonyra

Lázár János
Budapest, 2015. december 16. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban 2015. december 16-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Hódmezővásárhely 1,2 milliárd forintos támogatásáról döntött a kormány az óév utolsó napjaiban. De jutott pénzt Felcsútnak, ahol a kormányfő a gyermekéveit töltötte, továbbá Kisvárdának is, ahol korábban a fejlesztési miniszter ügyvédkedett, illetve önkormányzati képviselő is volt.
Vágólapra másolva!

Több milliárd forintot csoportosított át az Orbán-kormány december 29-i döntésével mintegy száz magyarországi település önkormányzati feladatainak támogatására – derült ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból.

Lázár szülővárosa az élen

Az egyik legnagyobb összegű támogatást Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szülővárosa, Hódmezővásárhely kapta, ahol Lázár polgármester is volt 2002–2012 között. A kormányhatározat szerint a város a pénzt önkormányzati fejlesztések önerejére fordíthatja.

Lázár János miniszter szülővárosa 1,2 milliárd forint fejlesztési forráshoz jut Forrás: MTI/Kovács Tamás

Még többet, 1,59 milliárd forintot kapott Budapest III. kerülete, amelyet 1990–2006 között Tarlós István jelenlegi főpolgármester irányított polgármesterként. A kerület a pénzt egy piac fejlesztésére, egy utca meghosszabbítására, sportberuházásra és egy iskola nyílászárócseréjére fordíthatja.

Felcsút utat, járdát építhet

Ha csak jóval kevesebb is, de Felcsútnak is jutott a kormányzati keretből. A Fejér megyei község, ahol Orbán Viktor kormányfő a gyermekéveit töltötte, 40 millió forintot kapott út- és járdaépítésre.

Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Felcsútra máshonnan is jelentős pénzek áramlanak. Mint arról az Origo beszámolt, a mostani idényre a Magyar Labdarúgó-szövetség 1,73 milliárdos támogatást hagyott jóvá a felcsúti fociakadémiát működtető alapítványnak, így

2011 óta több mint 11 milliárd forint került a taopénzekből Felcsútra.

Felcsúton kisvasút is épül. A keskeny nyomközű vasút az eredeti, októberi befejezési határidejét lekésve még épül a felcsúti Pancho Aréna és az alcsútdobozi arborétum között.

Pénzhez jut Kisvárda is

Kisvárda önkormányzati fejlesztések finanszírozásához kap 500 millió forint kormányzati támogatást. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településről érkezett egyébként a kormányba Seszták Miklós fejlesztési miniszter, aki korábban a városban volt ügyvéd, illetve önkormányzati képviselő.