Ne pörgesse túl magát szilveszter éjjel!

energia ital energiaital
woman surprised by a sports drink
Vágólapra másolva!
Az energiaitalt is keményen túl lehet adagolni, ha pedig alkohol, drog mellé issza valaki, halálos szívritmuszavart okozhat - figyelmeztet az élelmezés-egészségügyi intézet. Ma már a kamaszok közel háromnegyede turbózza magát koffeinbombákkal.
Vágólapra másolva!

Magában egy doboz energiaital nem veszélyes, túlzott és kevert fogyasztása viszont hosszú és rövid távon is komoly egészségügyi problémákat, akár halált is okozhat - írja szilveszter előtt kiadott közleményében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

Rápörögtek

Emlékeztetnek rá, hogy az energiaitalok fogyasztása ma már mindennapos, különösen a fiatalok körében: az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság már 2011-ben arról számolt be, hogy

a 10-18 év közötti fiatalok 68 százaléka rendszeresen iszik ilyeneket,

de a 10 év alatti gyerekek 18 százaléka is szokott koffeinbombákat fogyasztani.

Ha túlisszuk magunkat

Felnőtteknél napi 400 milligramm koffein még nem okoz azonnali problémát, egy 2,5 decis, 64 milligramm hatóanyag tartalmú energiaitalt pedig egy gyerek is megihat különösebb következmények nélkül.

A problémák akkor kezdődnek, amikor valaki túllép ezen a mennyiségen, vagy egy adagban zúdítja magába. Erre csábít az energiaitalok édessége és sokszor másfél-két literes kiszerelése is, amivel egyszerre 1200 milligrammot vihetünk a szervezetbe.

A koffeinmérgezés tünetei közé tartozik az erős hányinger és hányás, mellkasi fájdalom, szapora pulzus, nyugtalanság, álmatlanság, esetenként pánikroham.

Veszélyesen felpörgethet a túlzott koffein és taurinmennyiség Forrás: Photononstop/Aurélie Cluzel

A helyzet még rosszabbá válhat, amikor valaki az energiaitalt kísérőként issza, alkohol, drogok vagy gyógyszerek mellé – a stimulánsok együttes hatása kiszámíthatatlanná válik, és esetenként ájuláshoz, szívleálláshoz vezethetnek.

Mérgező koktél

A legtöbb balesetet éppen a kevert fogyasztás okozza: az Országos Tiszti Főorvosi Hivatal 2011 novembere és 2015 szeptembere között összesen 379, energiaitallal összefüggő rosszullétet regisztrált.

Az energaital a szervezet rejtett tartalékait mozgósítja, veszélyes mindennap építeni rá Fotó: Pályi Zsófia [origo]

az érintettek háromnegyede 18 év alatti volt, és

szinte mindig ráittak, tablettáztak az energiaitalra.

Hosszú távon káros

A koffeines serkentők hosszú távon is egészségkárosítóak lehetnek:

  • egyes energiaitalok akár 11 kockányi cukrot tartalmazhatnak,
  • az élénkítőszert nem lehet folyadékpótlásra használni, kiszáradást okozhat
  • A koffein és taurin kiváltotta folyamatos pörgés alvászavarhoz, kimerüléshez vezethet
  • Az energiaital nem sportital, nincs benne fehérje, sem elektrolit, ami regenerálná a szervezetet

Nincs rá szükség

Azt is tudatosítani, hogy az energiaitalok egyetlen alkotóelemére sincs szüksége a szervezetnek, a hozzáadott vitaminokat is be tudjuk vinni táplálék formájában. Rendszeres használatuk viszont felboríthatja az energiaháztartást és a bioritmust is, ezért sem lehet a végtelenségig visszaélni hatásukkal – figyelmeztet az egészségügyi szerv.