Vágólapra másolva!
Január elsejétől már az új, elektronikus azonosításra is használható személyi igazolványokat kapják az igénylők. 
Vágólapra másolva!

Január elsejével megjelennek az első elektronikus, többfunkciós személyazonosító igazolványok, amelyeket az elektronikus személyazonosításon túl elektronikus aláírásra is lehet használni – közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH).

A taj- és az adószámunkat is tárolja majd az új okmány Forrás: Origo

Tájékoztatásuk szerint az igazolvány

a tajkártya és az adóazonosító igazolvány funkcióit is ellátja majd,

az abba beépített, magas biztonságú tárolóelemnek köszönhetően 2016-tól egy biztonságosabb és korszerűbb okmánnyal lehet ügyeket intézni.

A kártya formátumú személyi igazolványt 2000. január elsején vezették be. A KEK KH közleménye szerint azonban a technika fejlődésével

szükségessé vált az újítás,

ennek köszönhetően az új okmány biztonságos módon egyesít különböző, a vizuális és elektronikus személyazonosításhoz kapcsolódó elemeket.

Januárban már ilyet kapnak az igénylők

A januártól kibocsátott igazolvány amellett, hogy vizuálisan tartalmazza a jelenlegi személyazonosító igazolvány adattartalmát, olyan beépített, magas biztonságú chippel is rendelkezik, amely

  • tárolja a személyazonosító adatokat,
  • az állampolgárok döntésétől függően az ujjnyomatukat,
  • az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adataikat,
  • illetve a társadalombiztosítási és adóazonosító jelüket is.

Egyszerre csak egy funkciót lehet majd használni, megakadályozva ezzel, hogy több adat is hozzáférhető legyen az arra nem jogosultak számára.

A kártyán elektronikusan tárolt adatokhoz való teljes hozzáférésre nincs lehetőség.

Az új személyazonosító igazolvány használatára való átállás fokozatos lesz. Január 1-jét követően, ha az állampolgár személyazonosító igazolványt igényel, akkor számára már az újfajta okmányt állítja ki a hivatal.