Sikkasztás és vesztegetés vádjával áll a megismételt elsőfokú eljárásban a bíróság előtt Kulcsár Attila. A másfél évtizeddel ezelőtti brókerbotrány főszereplője, az ügy elsőrendű vádlottja korábban azt mondta, az ügyfelek pénzét mosták a K&H Bank brókercégénél, de a piramisjáték-szerű sikkasztássorozatot tagadta.

Várhatóan ma hirdeti ki elsőfokú ítéletét a Kulcsár Attila és társai ellen sikkasztás, vesztegetés és más bűncselekmények miatt folyó, megismételt eljárásban a Fővárosi Törvényszék.

Egyszer már kapott 8 évet

A brókerbotrány 2003-ban pattant ki, az ügyészség 2005-ben emelt vádat. A bíróság 2008 nyarán kihirdetett elsőfokú döntésében 8 év börtönre és 230 millió forint vagyonelkobzásra ítélte sikkasztás miatt Kulcsár Attilát.

Kulcsár Attila a tárgyalóteremben december 29-én - nem járult hozzá, hogy mutassák az arcátFotó: Szabó Gábor - Origo

Társai közül többen kaptak sokéves börtönbüntetést és több tízmillió, esetenként több százmillió forintos vagyonelkobzást. Másodfokon az ítélőtábla az ügyben megalapozatlanság, illetve súlyos eljárási hibák miatt 2010 tavaszán hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést,  és új eljárást rendelt el.

A védelem felmentést kért

Újabb fél évtized múlva a perbeszédekben a védelem jobbára felmentést, az ügyészség Kulcsárra és néhány vádlott-társára letöltendő szabadságvesztést indítványozott, továbbá összesen egymilliárdos vagyonelkobzást. A vádhatóság szerint az elkövetési érték 23 milliárd forint, a kár 8 milliárd.

Kulcsár az eljárásban volt, amikor részben beismert eseményeket, de legutóbbi vallomásaiban már arról beszélt, hogy amivel jelenleg vádolják, az nem róható a terhére. A bíróság szerint "2003-ig terjedelmét és kárértékét tekintve nem indult ilyen büntetőeljárás Magyarországon".

Csak akkor kell börtönbe vonulnia, ha 4-5 évnél hosszabb szabadságvesztésre ítélikFotó: Szabó Gábor - Origo

Az eddig különféle kényszerintézkedések hatálya alatt töltött időt és az adható kedvezményeket figyelembe véve már csupán akkor kell börtönbe vonulnia, ha 4-5 évnél hosszabb szabadságvesztésre ítélik.