Nyomoznak a magyar Anonymous ellen

2015.12.29. 12:47

Közveszéllyel fenyegetés gyanújával nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda annak az e-mailnek a feladói ellen, amelyben az Anonymous nemzetközi hackerszervezet ismert álarcát viselő férfi hadat üzent a Fidesznek és Magyarország kormányának.

A nyomozás érdekeire hivatkozva sem az állami informatikai rendszert felügyelő Nemzeti Kibervédelmi Intézet, sem a rendőrség nem árult el részleteket a kormányt és a Fideszt fenyegető videó feladójáról, és hogy valóban kapcsolatba hozható-e az Anonymousszal – írta a Népszabadság

Minden órában támadás?

A lap emlékeztetett: a Daily News Hungary portálhoz december 15-én futott be az az e-mail, benne az Anonymous hadüzenetét tartalmazó videómelléklettel. Abban az állt, hogy Orbán Viktor - szerintük - trükközve nyerte meg a legutóbbi választást, és a diktatúra felé kormányozza az országot. 

Az Origo által utólag feliratozott videón kritizálták továbbá a kormány sajtószabadsággal kapcsolatos gyakorlatát és menekültpolitikáját is. Azt üzenték Orbán Viktornak címezve: "Soha nem találsz meg minket, de mi nem tévesztünk téged szem elől. Egészen addig támadunk, amíg nem tapasztalunk radikális változásokat Magyarországon. Jobban teszed, ha nem okozol csalódást. Mi nem bocsátunk meg és nem felejtünk."

Komolyan veszik a dolgot

A Magyar Időknek hétfőn Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt mondta: minden terrorfenyegetést komolyan kell venni, még az Anonymous csoport állítólagos videóját is. Az államtitkár azt mondta a lapnak, bár a videó nem a hackercsoport hivatalos oldalán jelent meg, nem szabad figyelmen kívül hagyni. 

Hozzátette: ha bebizonyosodik, hogy komoly a csoport szándéka, a kormány meghozza a szükséges óvintézkedéseket.  A Népszabadságnak nyilatkozó Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője ugyanakkor azt mondta, fenntartásokkal kezeli a videót. Azt is mondta, már tudják, honnan küldték a Daily Newsnak a levelet, ám erről a nyomozás érdekében nem beszélhet. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK