Sztrájkot ígér a fekete ruhás nővér

EMMI mostohagyermekei sajtótájékoztató
EMMI mostohagyermekei sajtótájékoztató 2015.12.30.
Vágólapra másolva!
Mindenképpen lesz sztrájk az egészségügyben, az egész társadalmat akarjuk felrázni bénultságából – mondta az Origónak Sándor Mária. A fekete ruhás ápolónő és csapata összefogott a Pedagógusok Demokratikus Szakszakszervezetével, és mozgósítaná a védőnőket, háziorvosokat is.
Vágólapra másolva!

erre készülhetnek – mondja keményen Sándor Mária.

A sokak számára ikonikussá vált, fekete ruhás ápolónő a sajtótájékoztató elején nagyon izgult, de ahogy az kollégái helyzetéről kérdezték, elfelejtette lámpalázát.

Sztrájkkal hívná fel a figyelmet az egészségügyi dolgozók helyzetére Sándor Mária Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Az egészségügy mára összeomlott, 23 ezer ápolónő, rengeteg orvos hagyta el az országot, mert hivatásukból nem tudtak megélni, pedig szívük szerint itthon maradtak volna" – emlékeztetett.

Ha kell, bekeményítenek

Sándor Mária és társai szerint már csak radikális módszerekkel lehet felhívni a figyelmet a helyzet kilátástalanságára – ha a közvélemény csak hídfoglalására reagál, akkor az ápolónők hidat foglalnak, végső esetben pedig sztrájkba léphetnek.

A fekete ruhások civil szervezete ezért egészségügyi sztrájkot ígér.

A sztrájk katalizátor lehet más érdekvédelmi csoportok számára is.

Hídfoglalás után sztrájk jöhet Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A fekete ruhások szerdán jelentették be, hogy szövetségre lépnek a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével és az Autonóm Területi Szakszervezettel – mindkét csoport több ezer dolgozó érdekeit képviseli.

Sokan csatlakozhatnak

Ha az általuk képviselt pedagógusok, védőnők és háziorvosok is részt vennének egy közös sztrájkban, akkor az országos méretűvé válna – Mendrey László, a PDSZ elnöke azonban egyelőre nem árult el konkrétumokat a fekete ruhás ápolókkal közösen tervezett fellépésről.

Vége a megosztottságnak?

Mendrey a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, le kell számolni az "oszd meg és uralkodj" politikájával: attól, hogy egyes ágazatok olykor mentőövet kapnak, a szociális és egészségügyi szféra még egyformán válságos helyzetben van.

"sem tanárt, sem iskolaigazgatót" – mondta Mendrey László, aki szerint a PDSZ a tanári béremelésen túl a minőségi oktatásért is küzd, azért, hogy ne csökkenthessék tudatosan és csalárd módon az érettségiig eljutók számát.

Mendrey László szerint az oktatás tudatos lezüllesztése zajlik, a cél, hogy minél kevesebben érettségizzenek Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ha az oktatásügyet és az egészségügyet veszni hagyják, azzal maga

az emberi erőforrás korhad el,

figyelmeztettek a sajtótájékoztató résztvevői. Mendrey László és Sándor Mária, illetve az Autonóm Területi Szakszervezetet képviselő Varga Andrea egyetértettek abban is, hogy a két terület az Emberi Erőforrások Minisztériuma mostohagyermekének számít - ők sajnos nem teljesítenek jobban, ahogy a szintén Balog Zoltán tárcájához tartozó sportágazat.