Oszlopháború: a főváros a rendőrségtől kér segítséget

fidesz kongresszus 2015 kocsis máté
Vágólapra másolva!
A Fővárosi Önkormányzat a rendőrség segítségét kéri a Mahir hirdetőoszlopainak elbontásával kapcsolatban, mivel a cég akadályozza a bontási munkákat – mondta Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok.
Vágólapra másolva!

Kocsis Máté elmondta, a Fővárosi Önkormányzat az októberi közgyűlésén szerződést bontott a Mahir Cityposter Kft.-vel, mivel a cég nem teljesítette maradéktalanul az abban foglaltakat. December 31-ig adtak határidőt arra, hogy a közterületi hirdetőoszlopokat elbontsák, de erre nem került sor, ezért a BKK Közút szombaton megkezdte a bontást, amelynek költségeit a Mahirre fogja terhelni.

Kocsis Máté szerint a Mahir nem teljesítette a korábbi szerződés vállalásait Fotó: Marton Szilvia - Origo

Kocsis: Az elbontás jogszerű

Elmondta: az elbontás jogszerű, mert a Fővárosi Törvényszék elutasította a Mahir ideiglenes intézkedés iránti kérelmét, de

a cég akadályozza az oszlopok bontását,

ezért kérik a rendőrség segítségét a vonatkozó jogszabályok betartatásához. Az őrző-védő cég, amelyik ennek ellenére is akadályozza a munkálatokat, elveszítheti a tevékenységére vonatkozó engedélyét – jegyezte meg.

Kocsis Máté elmondta még, hogy új oszlopok felállítására a Mahir Cityposter Kft.-nek semmilyen jogi alapja nincs, hiszen sem érvényes szerződéssel, sem közterület-használati engedéllyel nem rendelkezik.

Szakemberek szállítják el darus kocsival a Mahir Cityposter Kft. hirdetőoszlopait a fővárosi közútkezelő megbízásából a XI. kerületi Bocskai úton Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Bakondi: A kormány nem avatkozik be

A karhatalom segítségét is kérheti a Fővárosi Önkormányzat a Mahir hirdetőoszlopainak elszállításához; ha ezt megteszi, a rendőrség megadja a támogatást – közölte Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó. A miniszterelnöki főtanácsadó elmondta:

a Mahir és a főváros között polgári jogi vita van,

amelybe a kormány nem avatkozik bele, ugyanakkor a jogszerű, a rendőrség által is biztosított munkálatok akadályozása már belbiztonsági kérdés. Ha egy biztonsági cég jogellenesen jár el a rendőrséggel szemben, akkor erre válaszul bevonhatják a vállalat összes engedélyét – mondta.

Lép a Mahir

A Mahir az önkormányzati döntésre reagálva korábban közölte: tekintettel arra, hogy a szerződés felmondása „nyilvánvalóan jogszabályba ütközik, egyben bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúját is felveti”, a cég a felmondás kézhezvétele után

azonnal megteszi a szükséges jogi lépéseket

azért, hogy megóvja törvényes jogait, és érvényesítse jogos igényeit.

Mint arról az Origo korábban beszámolt, a Simicska Lajos tulajdonában álló Mahir Cityposter Kft. vasárnap visszahelyezte a főváros által lebontott hirdetőoszlopokat. Magyar György az Origónak azt mondta, több pert is indítanak a főváros ellen a szerintük jogtalan intézkedés miatt.

Feljelentés ismeretlen tettes ellen

Az ügyben a be- és feljelentéseiről ismert Tényi István szombaton rongálás miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. Tényi István még december 24-én, a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak megküldött közérdekű bejelentésében jelezte: hogy ha január 1-jén jogerős bírósági döntés nélkül látnak hozzá a plakáthelyek eltávolításához, az elkövetők a Btk. 371. paragrafusa szerint rongálást követnek el.