Simicskáék visszateszik az elbontott oszlopokat

2016.01.03. 17:08

A Simicska Lajos tulajdonában álló Mahir Cityposter Kft. vasárnap visszahelyezte a főváros által lebontott hirdetőoszlopokat. Magyar György az Origónak azt mondta, több pert is indítanak a főváros ellen a szerintük jogtalan intézkedés miatt.  

Már az év első napjaiban elkezdték bontani a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposter Kft. hirdetőoszlopait Budapesten, mivel azokat a cég a Fővárosi Közgyűlés döntése ellenére nem távolította el a december 31-ei határidőig. 

Visszaépítés

Magyar György, a Mahir Cityposter jogi képviselője az Origónak azt mondta, hogy vasárnap több oszlopot visszahelyeztek. Az ügyvéd szerint a cégnek kötelezettségei vannak a hirdetői felé,  ezért a meglévő készletükből helyeztek vissza oszlopokat, mivel az általuk megkötött szerződéseket teljesíteniük kell. Ha nem így tennének, akkor az érintett cégek joggal indíthatnának pert a Mahir ellen. Szólt arról is, hogy eddig a kevésbé értékes oszlopokat távolítatta el a a főváros. 

Több korábban elbontott oszlopot visszaépítettek SimicskáékForrás: MTI/Balogh Zoltán

Elbontás

Mint arról korábban beszámoltunk, szombaton a soroksári úti Tescónál hármat már elbontottak Simicska Lajos hirdetőoszlopai közül. A Bocskai úton is megkezdték az oszlopok eltávolítását. 

A cég szerint ez lopásnak minősül. Időközben megérkezett a rendőrség is, és mindenkit igazoltatnak. 

A felmondásnak nincs joghatálya, hiába mondja azt az önkormányzat, hogy december 31-ig el kell bontani az oszlopokat, ezt nem teheti meg” – mondta az Origónak Magyar György, a Mahir jogi képviselője. Az ügyvéd elmondta, 

az oszlopok a Mahir tulajdonai, így kaptak jogot – és nem kötelezettséget –, hogy ezeket a főváros felhasználja. 

Az ügyvéd szerint „mondvacsinált okokkal” mondták fel a 25 éves szerződést annak tizedik évében. Magyar György közölte azt is, hogy a cég őrző-védőkkel fogja védeni ezeket a hirdetőoszlopokat, mert minden joguk megvan ahhoz, hogy megvédjék a saját tulajdonukat. Szerinte a főváros jogellenesen látott neki az oszlopok elbontásának. Az ügyvéd szerint a történet valószínűleg Strasbourgban végződik majd. 

Magyar György szerint jogszerűtlen a főváros intézkedéseForrás: Polyak Attila

Feljelentés ismeretlen tettes ellen

Az ügyben a be- és feljelentéseiről ismert Tényi István szombaton rongálás miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. Tényi István még december 24-én, a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak megküldött közérdekű bejelentésében jelezte: hogy ha január 1-jén jogerős bírósági döntés nélkül látnak hozzá a plakáthelyek eltávolításához, az elkövetők a Btk. 371. paragrafusa szerint rongálást követnek el. 

A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében a Mahir Cityposter Kft.-nek december 31-ig kellett volna elbontania a budapesti hirdetőoszlopait, azonban – ahogy azt a vállalkozás is közölte korábban – Simicska Lajos reklámcége nem nyúlt az oszlopokhoz. A Mahir korábban arra számított, hogy a Fővárosi Törvényszék megtiltja majd a fővárosnak az oszlopok elbontását. 

Per lesz

A Fővárosi Közgyűlés szeptember 30-án döntött arról, hogy szerződést bontanak a több mint hétszáz budapesti hirdetőoszlopot üzemeltető Mahirral, a cég november elején a Fővárosi Törvényszéken támadta meg az azonnali hatályú felmondást, egyben ideiglenes intézkedés iránti kérelmet is előterjesztett. Azt kérték, hogy a törvényszék tiltsa el az önkormányzatot a Mahir oszlopainak bontásától. A Mahir és a Fővárosi Önkormányzat közötti per első tárgyalása január 11-én lesz. 

A felmondást azzal indokolták, hogy a szerződés súlyosan aránytalanul határozza meg a főváros jogait és kötelezettségeit, ezért 

felmerül a jó erkölcsbe ütközés miatti semmisség.  

A Mahir szerint a szerződés felmondása „nyilvánvalóan jogszabályba ütközik, egyben bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúját is felveti”. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK