Kilencmilliárdba kerülhet az Etyek-Bicske-Felcsút kisvasút

Felcsút kisvasút
Vágólapra másolva!
Ha Herceghalom felé épülne az etyeki kisvasút, gyorsabban lehetne elérni a falut Pestről, mint most, és csak 5,5 milliárdba kerülne. Bicske felé lassabb az út, 8 milliárdos beruházás kell, de akkor további egymilliárdért a felcsúti kisvasúttal is össze lehetne kötni. Az utóbbit preferálják.
Vágólapra másolva!

Nettó 8,963 milliárd forintra tervezi az Etyek–Bicske–Felcsút-kisvasút beruházási költségét az a megvalósíthatósági tanulmány, amelynek összefoglalója az Origo birtokába jutott.

Vonattal borozni

A fejlődő gasztroturizmus, elsősorban a bor

Etyekre „ma is éves szinten 100 000-es nagyságrendű turistát vonz, a növekedés gátja a közösségi közlekedés szolgáltatási és kapacitáskorlátja” – írja az előtanulmánynak is nevezett anyag.

A SpeciálTerv által preferált változat az etyeki kisvasútra. A nyomvonal pirossal jelölve. A bal szélen halványzölddel a felcsúti kisvasúttal összekötő szakasz, maga a már meglévő kisvasút lila szaggatottal Forrás: SpeciálTerv

Ha a többféle változat közül kiválasztott verzió valósul meg, 2019 őszén gördülhet ki az első kisvonat a bicskei állomásnak az utasfelvételi épülettől távolabbi, déli végén kialakított keskenynyomközű telephelyről nyugati irányba.

22 perc kanyargás

Minthogy Etyek délkeletre van, először délről megkerüli majd a várost (itt lenne egy megálló), azután, ahogy

a tanulmányból származó térképen látható,

délkeletre fordulva közelíti meg az etyeki pincéket, miután megállt Botpusztánál.

Az SpeciálTerv Kft. tervezői a hazai kisvasutaknál általános mozdonyos-kocsis szerelvények helyett motorvonatokat álmodtak a keskenynyomtávú vágányokra. A 14,2 kilométeres pályán 22 (a köztes megállók kihagyásával 19) perc alatt haladnak majd végig.

A felcsúti kisvasút készen várja, hogy tavasszal megindulhasson a forgalom, néhány év múlva pedig már Etyekig lehessen utazni Forrás: Tevan Imre - Origo

A legnagyobb pályasebességet 50 km/h-ban határozták meg a SpeciálTerv Kft. munkatársai. A cég 24,85 millió forintos díjért, a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. (NIF) közbeszerzésen nyerte a tanulmány elkészítésének feladatát. A NIF a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) elrendelésére írta ki a tendert.

Több mint kétmillió a havi veszteség

Az Etyek és Bicske közötti kisvasút az előtanulmány szerint

nettó 7,948 milliárd forintba kerülne.

Megbecsülték a működtetés költségeit is. Az jött ki, hogy a jegyárbevételek és az állami árkiegészítés után még évi 28,6 millió forintos hiányt termelne a választott verzió, ennyit kellene folyamatosan pótolni.

Az anyag többféle nyomvonalat vizsgált. A legmarkánsabban az különbözik a többitől, amelyet (ahol nem tévesztették el) G-nek neveznek. Ez a hegyeshalmi vasúti fővonallal nem Bicskén, hanem a közelebbi Herceghalmon teremtené meg a kapcsolatot.

Csúcsforgalom a Mátravasúton. Azt ígérik, az etyekin többen lesznek Forrás: Tevan Imre - Origo

A tanulmány maga is elismeri, hogy

a G változat sokkal olcsóbb lenne,

mindössze 5,548 milliárdba kerülne, és ezen nem körülbelül 20, hanem csak 9 perc alatt lehetne eljutni a nagyvasútig, így ez az egyetlen változat, amely a jelenlegi autóbuszos elérésnél gyorsabb megközelítést tenne lehetővé Budapestről. Herceghalmon viszont csak a személyvonatok állnak meg.

A tanulmány becslése a kisvasút beruházási költségeire. A bal oszlopban a választott nyomvonalra Etyek és Bicske között, jobbra a Bicske és Felcsút közötti szakaszra Forrás: SpeciálTerv

És a győztes: Bicske

A SpeciálTerv mérnökei az egyeztetések és háttérszámítások után az egyik bicskei (B jelű) nyomvonalat hozták ki győztesnek, mondván, hogy a járásszékhellyel kell közvetlenül összekötni Etyeket. A község valóban Fejér megyéhez és így a bicskei járáshoz tartozik, a fővároshoz azonban sokkal erősebb kapcsolat köti, az etyekiek autóval és busszal is elsősorban Budapestre utaznak.

Bicskén intermodális csomópontot alakítanának ki, érvel a tanulmány. 348 P+R és 200 B+R parkoló épülne. A tanulmány szerint az etyeki az

országosan a negyedik leglátogatottabb kisvasúttá válhatna

a gyermekvasút, a lillafüredi, valamint a szilvásváradi kisvasutak után

Irány: Felcsút

De nemcsak a mindennapi közlekedést szolgálná jobban a herceghalmi változat,

a turisták zöme is a főváros irányából érkezik.

Igaz azonban az is, a borokat, ételeket kóstolni érkező vendéget nem zavarja, hogy tovább tart az út, vagy akár egyenesen élvezi a kisvonatozást, hiszen már az is az attrakció része.

Etyek minden évszakban sok turistát vonz Forrás: Origo

A tanulmány javaslatot tesz arra is, hogy a még rendszeres forgalomba nem vett Vál-völgyi kisvasúttal is kössék össze az etyekit. Az alcsúti arborétumtól a felcsúti stadionig tartó kisvasút bicskei meghosszabbítása nettó 1,015 milliárd forintba kerülne.

Arénától arborétumig

Az eredeti, októberi határidőt lekéste, de 2015 végére kész lett az 5,7 km-es Vál-völgyi kisvasút, amelyet a Puskás Ferenc Labdarúgó-akadémia és a hozzá kapcsolódó intézményi kör hozott létre. A bruttó 857 millió forintos költségből 600 millió uniós támogatás volt. A középső, felcsúti állomáson áll az egykor itt működő Bicske-Székesfehérvár nagyvasút felújított állomásépülete, jelenleg északra a Pancho Arénáig, délen az alcsútdobozi arborétumig vezetnek a sínek.

Fonódnak a sínek

Mivel fenn akarják tartani az itt lévő honvédségi raktárbázis elérhetőségét a normál nyomtávú vágányon, különleges, háromsínes megoldást kell alkalmazni. Így a pályán a kisvasút és a nagyvasút szerelvényei is közlekedhetnének.

A tanulmány javaslata szerint Bicskéről a Vál-völgyi és az etyeki kisvasút vágányai párhuzamosan futnának ki, persze

annak sem lenne akadálya, hogy a szerelvények átmenjenek az egyikről a másikra.

Így az etyeki borkóstolóról érkezők egészen az arborétumig utazhatnának.

Az etyeki kisvasút nyomvonalváltozatai a tanulmányban. A jobb szélen zölddel látható a Herceghalomra vezető olcsó és rövid G verzió Forrás: SpeciálTerv

Minél több helyi attrakciót fel kellene fűzni a kisvasútra, véli Rókusfalvy Pál borász, fogadótulajdonos, rádiós. Etyeken az idegenforgalmi kínálat jelentősen fejlődött,

de ezzel nem tartott lépést az infrastruktúra,

eltérően a térség más településeitől, ezért örülne a kisvasútnak, mondta az Origónak.

A filmstúdiók és a tavak kimaradnak

Ebből a szempontból a herceghalmi bekötésnél jobbak a bicskei változatok, ám a tanulmány által preferált B-nél vannak még jobbak, amelyek a Korda Filmstúdiók látogatóközpontjához és a göböljárási tavakhoz is megteremtenék a kapcsolatot. Igaz, ezek valamivel még hosszabbak és drágábbak.