Nem mindenhol háborúzik Simicska és a Fidesz

Budapest, 2016. január 2.
Szakemberek szállítják el darus kocsival a Mahir Cityposter Kft. hirdetőoszlopait a fővárosi közútkezelő megbízásából a XI. kerületi Bocskai úton 2016. január 2-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Budapest, 2016. január 2. Szakemberek szállítják el darus kocsival a Mahir Cityposter Kft. hirdetőoszlopait a fővárosi közútkezelő megbízásából a XI. kerületi Bocskai úton 2016. január 2-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A TAO-s pénzek elköltésekor nagyobb az egyetértés Kocsit Máté és Simicska Lajos között, mint amikor a Mahir-oszlopokról van szó. Erről Erőss Gábor, a PM elnökségi tagja beszélt a józsefvárosi télben. Az önkormányzat viszont azt közölte, hogy a Józsefváros tulajdonában álló káptalanfüredi gyermektáborhoz Simicska Lajosnak semmi köze.
Vágólapra másolva!

„Ezeken az oszlopokon egy éve még a Fidesz és Kocsis Máté plakátjai virítottak, úgyhogy ez az Orbán-Simicska bandaháború különösen pikáns a nyolcadik kerületben” – mondta Erőss Gábor a József körút 30-32 előtt álló Mahír oszlopra mutatva.

Kocsis akkor és most

A PM elnökségi tagja széldzsekiben és farmerban van, pedig farkasordító a hideg és a hó is szakad. „Tavaly még Kocsis Máté hirdetett a Simicska oszlopain, most meg rendőröket hív Simicska őrző-védőire, és erőnek erejével viteti el az oszlopokat.”

Kocsis Máté józsefvárosi polgármester választási plakátjai is kint voltak az oszlopokon Fotó: Origo

A Fővárosi Önkormányzat a hétvégén kezdte el lebontani és elszállítani a városszerte megtalálható Mahir oszlopokat. A fővárosi ugyanis szerződést bontott a Mahir Cityposter Kft.-vel, mondván: a cég nem teljesítette a vállalt feltételeket.

Szombaton kezdték elszállítani a Mahir oszlopait Forrás: MTI/Balogh Zoltán

December 31-ig adtak határidőt arra, hogy a hirdetőoszlopokat elbontsák, de mivel a Mahir-cég ezt nem tette meg, sőt bírósághoz fordult, szombaton a főváros egyik cége, a BKK Közút megkezdte a bontást, amelynek költségeit a Mahirre terheli.

Kézisek egymás közt

Arról viszont nem szóltak eddig a híradások, hogy ha a közpénzek elosztásáról van szó, Kocsis és Simicska békésen elüzletelnek – mondta Erőss.

Kocsis Máté nem csak kerületi polgármester, hanem a kézilabdaszövetség elnöke,

Simicska Lajos pedig nem csak oszlopkalmár, hanem a veszprémi kézilabdacsapat tulajdonosa is – mondta Erőss.

Nem ez volt Erőss Gábor egyetlen furcsa állítása. Szerinte Kocsis kéziladbaszövetséges TAO-s pénzeket folyat át a veszprémi kézilabdacsapatnak, amelyet Simicska arra használ, hogy felújítsa a Józsefvárosi Önkormányzat balatonfüredi üdülőjét, arra hivatkozva, hogy a csapat utánpótláscsapatai oda mehetnek majd nyáritáborozni.

Simicska Lajos korábban többször megjelent a vészprémi kézilabdacsapat meccsein Fotó: Bielik István - Origo

Legalábbis szerinte ez derül ki abból a két előterjesztésből, amelyek júliusban és novemberben kerültek az önkormányzat elé, amit később el is fogadtak – mondta Erőss, aki szerint másfél milliárd forint körüli összegről van szó.

Honnan jön a taopénz?

A forrás nagyobb része magáncégek által a nyereségükből sportcélra felajánlott támogatás, ezért a kormány és maga a miniszterelnök is szereti azt mondani rá, hogy nem közpénz. A cégek azonban a felajánlásért cserébe annak összegét leírhatják a társasági adójukból, és csökkenthetik vele az adóalapjukat is. A Felcsútra vagy máshova így érkező támogatás összege tehát a közösből, az államkassza adóbevételeiből hiányzik. A programot éppen azért kellett jóváhagyatni az Európai Unióval, mert állami támogatásnak számít. Minderről bővebben itt olvashat.

Másra is lehetne költeni

„Ezek nyilvános adatok, csak azt hiszem ezeket a mozaikokat más még nem rakta így össze” – mondta a PM politikusa. „Ez a pénz hiányzik, hogy mást ne mondjak, az egészégügyből” – mondta Erőss Gábor. Szerinte a felcsúti fociakadémia és a balatoni tábor is méltányolandó célok, de aggasztó, hogy

egyes politikusok úgy bánnak a közpénzekkel, mintha a magánvagyonuk lenne,

és nem vonják be a közösséget abba, hogy eldöntsék, mire költsék el.

Semmi köze sincs

A Józsefváros tulajdonában álló káptalanfüredi gyermektáborhoz Simicska Lajosnak semmi köze – közölte az Origóval az önkormányzat. A város vezetése örül annak, hogy a közel 50 éves tábort, amely évről évre sok száz gyermek, idős ember és család nyaralását biztosítja, a TAO-támogatás rendszerének köszönhetően

fel fogja újítani, együttműködésben a méltán elismert Veszprémi Kézilabda Egyesülettel,

és ezzel közel egymilliárd forintos értékben gyarapodik a közvagyon – közölte az önkormányzat. Arra kérik Erőss Gábort, hogy saját politikai érdekei helyett a józsefvárosiak érdekeit tartsa szem előtt.

Fonyó Károly novemberig vezette a veszprémi kézilabdaklubot Forrás: MTI/Kovács Anikó

Apró módosítások

Az önkormányzat reagálást követően megkerestük Erőss Gábort, aki annyiban módosította a korábbi kijelentéseit, hogy a veszprémi kézilabdacsapat nem közvetlenül Simicska Lajos tulajdonában van.

A politikus szerint csupán Simicska-közelinek lehet tekinteni, mivel Fonyó Károly volt az elnöke egészen tavaly novemberig. Erőss szerint az ominózus előterjesztések akkor kerültek az önkrományzat elé, amikor még Fonyó volt az elnök, de akkor már egyébként javában zajlott a Simicska-Orbán-háború.