Orbán–Simicska-meccs: 7-6

Címlap
Orbán Simicska
Vágólapra másolva!
Rossz éve volt tavaly Simicska Lajosnak, és az idei esztendő sem indult jól. A kezdetben még védett nemzeti nagytőkésből ellenség lett, miután háborúba kezdett Orbán Viktorral. Bevitt ugyan néhány szép találatot, de ő is kapott szép számmal. Félidőben az Orbán–Simicska-meccs.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor végleg a kispadra küldheti évtizedes barátját és harcostársát, Simicska Lajost, aki egy ideje már a másik csapatban játszik. Az ellenzék által oligarchaként támadott, a kormányfő által viszont korábban még nemzeti nagytőkésként megvédett Simicska jó ideje nem számíthat Orbán és kormánya legkisebb jóindulatára sem, mióta nyílt háborúba kezdett.

Régi feszültség

Simicska Lajos volt Orbán Viktor gimnáziumi társa, Bibó-kollégista, Fidesz-pénztáros, APEH-elnök, ma pedig milliárdos cégtulajdonos, aki a kormányfővel háborúzik. Noha

Orbán még 2014 decemberében is tagadta, hogy feszültség lenne köztük,

a hírek szerint kettejük konfliktusa már jóval a választások előtt érzékelhető volt – persze akkor a nyilvánosság számára még nem.

Csak idő kérdése volt, mikor kerülnek nyíltan szembe egymással Forrás: Origo

Simicska akkor vállalta fel teljesen nyíltan a Fidesszel való szembenállást, amikor bejelentette, gondolkozik rajta, hogy elindul a Fidesz jelöltje ellen a veszprémi időközi választáson, amin a kormánypárt parlamenti kétharmada múlt. Ettől ugyan visszalépett, pár hónappal később azonban megkezdődött a tétre menő meccs köztük.

Totális háború

2015. február 5.: A demokrácia elleni támadásnak minősítette a legnagyobb jobboldali médiatulajdonosként Simicska Lajos az ötszázalékos reklámadó kormányzati tervét, ami miatt totális háborút ígért.

ORBÁN–SIMICSKA 0-1

A G-Day

2015. február 6.: A G-Day, amit a normandiai partraszállás, a D-Day mintájára neveztek el Simicska gecizése miatt G-Day-nek. Simicska azt állította, hogy a harc nem a pénzről, hanem az elvekről szól. Azt is mondta, a totális háborúban ő nem hátrál meg, meglátják, ki bírja tovább.

Orbán egy geci – ezekkel a szavakkal lépett pályára Simicska Lajos Fotó: Bielik István - Origo

Viszont bejelentette a lemondását Simicska médiabirodalmának összes főszerkesztője, ami Simicskát eléggé meglepte: "Amíg én vagyok, minden van, folytatom tovább a harcot, és kibaszok mindenkit."

Ennél keményebben is fogalmazott Simicska, és ezzel lavinát indított el:

Attól kezdett tartani, hogy merénylet éri: "Kinyírnak, lelőnek, elüt egy autó."

Bár nem ő volt az első és az egyetlen a magyar politikában, aki trágárkodott, a világhálót pár óra alatt ellepték a mémek. A magyar médiaháborúról a Reuters, az AP és az AFP is beszámolt.

Szánkózni ment

2015. február 7.: Botrány a reklámadó miatt – ezzel a címmel és Simicska Lajos: A kormány terve újabb támadás a demokrácia ellen alcímmel közölt írást a Magyar Nemzet az újabb médiaháborúról.

Teljesen felbolydult a Simicska-médiabirodalom Fotó: Bielik István - Origo

A vállalkozó azonban ekkor már nem volt az országban, mert elutazott, miután lecserélte médiabirodalmának vezéralakjait. Azt mondta, szánkózni megy.

Orbánt nem érdekli

2015. február 9.: Nem vesz részt a vitában – ezzel hárította el Orbán Viktor, hogy reagáljon Simicska kirohanására, amikor is a médiavállalkozó gecinek nevezte a miniszterelnököt.

ORBÁN–SIMICSKA 1-1

Sorra bukott tenderek

2015. február 12.: Pár nappal a G-Day után a Közgép elbukott egy 3,3 milliárd forintos útépítési tendert. Egy kisebb, negyedmilliárdos közbeszerzésről is lemaradt a cég, később egy 2,5 milliárd forintos tendert happoltak el előle. Ám Simicska még így is Fortuna kegyeltje maradt.

Ő az új Gyurcsány

2015. március 2.: Giró-Szász András kommunikációs államtitkárnak kellett néhány hét, mire párhuzamot vont Simicska és Gyurcsány között: "Rájöttem, hallottam már hasonló szavakat, Gyurcsány Ferenctől, pár éve."

ORBÁN–SIMICSKA 1-2

Besúgóvád élesítve

2015. március 9.: Simicska új frontot nyitott a háborúban, amikor azt állította, hogy Orbán Viktor a katonaságnál jelentett róla. A vádat a Miniszterelnökség iratokkal igyekezett cáfolni.

Orbán azt mondta Simicskára,

Az ügynökvád a rendszerváltás óta nem számít új fegyvernek a magyar politikai életben.

Orbán Viktor az ügynökvádra: Csak a sértettség beszél Simicskából Forrás: AFP//Thierry Charlier

Rainer M. János történész szerint egyébként logikailag nem stimmel, hogy Simicska Lajos és Orbán Viktor is hazudik az ügynökkérdésben, valószínűbb, hogy mindketten igazat mondanak.

Visszautasítás jött

2015. március 16.: "Bennünket zaklattak, bennünket hallgattak le, és bennünket gumibotoztak" – reagált az ügynökvádra Orbán Viktor, hozzátéve: "mifelénk az ilyesmit nem cáfolni szokták, hanem visszautasítani".

Kövér: Ez bosszú

Március 19.: "Simicska Lajos a mezőgazdasági, útépítő és médiavállalkozásait érő sérelmek miatt döntött a bosszú mellett" – állapította meg Kövér László.

Kövér László házelnök bosszút emlegetett Forrás: Szabó Gábor

A házelnök szerint amúgy a miniszterelnököt célzó ügynökvád teljesen abszurd.

Talajt veszítve

2015. április 3.: Sokan biztosak benne, hogy az M4-es autópálya építésének leállítása mögött politikai okok húzódnak, és a kormány ezzel akarja a Közgép alól kihúzni a talajt.

ORBÁN–SIMICSKA 2-2

Földönfutó lehet

2015. április 7.: Simicska cégei évekig művelhették pályázat nélkül az állami parcellákat, de tavaly októberben a földbérleti szerződéseket nem hosszabbították meg.

Milliárdos osztalék

2015. április 9.: Jó eredménnyel zárta utolsó "békeévét" a Közgép: a Simicska Lajos érdekeltségében lévő vállalkozás a 2014-ben 112 milliárdos árbevétel mellett 11 milliárdos osztalékot fizetett.

A 11 milliárdos osztalékot fizető Közgép korábban a Margit híd felújításán is dolgozott Forrás: Margit híd sajtóiroda

Eközben Gyurcsány Ferenc kipakolt az állítólagos Puch–Simicska-paktumról, mondván: a korrupció erkölcstelen, a Fidesznél azonban ez a rendszer lényege.

Csapás Felcsútnak

2015. április 16.: Simicska Lajos cégei és Demján Sándor neve is kikerült a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia támogatói közül.

Deutsch terroristát lát

2015. április 23.: A Fidesz szabadszájú EP-képviselője, Deutsch Tamás leterroristázta Simicska Lajost.

Deutsch Tamás ezúttal sem udvariaskodott Forrás: MTI/Soós Lajos

Azt mondta, "a frissiben ellenzékivé vált médiumok tulajdonosa nem háborút indított, hanem terrortámadást intézett a Fidesz elnöke, nem mellesleg Magyarország miniszterelnöke ellen".

Még elég gazdag

2015. május 14.: Noha a Közgép sorra veszti a tendereket, a 100 leggazdagabb magyar listáján még tizedik Simicska Lajos, aki 73 milliárdos vagyont gyűjtött össze.

Nyert a Közgép

2015. június 16.: A Közgéppel olyasmi történt, ami mostanában nem gyakran: közbeszerzést nyert. Így 1,34 milliárd forintért építheti meg a 61-es főút Nagykanizsát elkerülő szakaszát.

ORBÁN–SIMICSKA 3-2

Totális kizárás

2015. július 17.: A Közbeszerzési Döntőbizottság három évre kizárta a Közgépet minden közbeszerzési eljárásból, mert szerintük hamis adatot szolgáltatott egy eljárásban.

Néhány héttel később emiatt a Közgép bírósághoz fordult, viszont százmilliós, milliárdos tenderekről csúszhat le minden hónapban, amíg nem indulhat újabb tendereken.

Nem kap több földet

2015. augusztus 11.: A következő években biztosan nem fog növekedni a Simicska Lajos tulajdonában lévő állami földterület – mondta a földügyi államtitkár.

A "nagybirtok" helyett a kormány a kisebb, családi gazdaságokban látja a jövőt Forrás: MTI/Koppan Viktor

Bitay Márton Örs szerint ugyanis a kormány a "nagybirtok" helyett a kis- és közepes méretű családi gazdaságokban látja a jövőt.

Mészáros nyert helyette

2015. szeptember 2.: Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester cége nyerte a Győr-Gönyű kikötő fejlesztésére kiírt tendert.

Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc a Puskás Akadémia–Kaposvári Rákóczi II mérkőzésen Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ez az a pályázat, amely miatt Simicska Lajos cégét három évre minden magyarországi közbeszerzéstől eltiltották.

ORBÁN–SIMICSKA 3-3

Újra indulhat a Közgép

2015. szeptember 9.: Újra indulhat a hazai közbeszerzéseken a Közgép. A bíróság csak a per jogerős befejezéséig, de felfüggesztette a Közbeszerzési Döntőbizottság tiltó határozatát.

Volt oka az örömre a vállalkozónak: újra indulhat a Közgép Fotó: Bielik István - Origo

Simicska Lajos szerint büntetik a cégeit. A Közbeszerzési Hatóság tudatta, nem hagyja annyiban a dolgot.

Indul a plakátháború

2015. szeptember 29.: A fideszes Kocsis Máté javasolja, hogy a főváros szakítson a Simicska érdekeltségébe tartozó reklámcéggel, amely csaknem 800 hirdetési felületnek a tulajdonosa Budapesten.

Kocsis szerint a cég keveset fizet, ráadásul nem tartja be a szerződésben vállaltakat. Simicskáék bejelentették: a lépés ellen perre készülnek.

Leépítés a Közgépnél

2015. október 13.: Csoportos létszámleépítést jelentett be Simicska Lajos építési vállalata, a Közgép.

A Közgép kénytelen volt elküldeni munkavállalói felét Fotó: Bielik István - Origo

A cég 350 embert rúg ki, vagyis a dolgozói felét.

ORBÁN–SIMICSKA 3-4

Robban a TV2-botrány

2015. október 15.: Alig néhány órával az után, hogy az aláírt szerződést bejelentve Andy Vajna nagy terveket vázolt fel a frissen megszerzett TV2-nél, Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly cége bejelentette: megelőzték Vajnát.

A szövevényes ügyben ekkor annyi látszott, hogy volt egy eladó TV2, és valaki megvette.

Nem tudni, kinek a szava dönt most a TV2 vezérlőjében Fotó: Szabó Gábor - Origo

Simicskáék egymillió euróért szerezhettek vételi opciót a cégre, de sok volt még a nyitott kérdés, és kevesebb a válasz.

Eladják Simicska földjeit

2015. október 16.: Simicska Lajos és Nyerges Zsolt területei kerülhetnek elsőként kalapács alá az állami földárveréseken, ám cégeik 2051-ig tovább bérelhetik ezeket a földeket.

Tisztul a kép a TV2-nél

2015. október 20.: Egyre inkább kezd körvonalazódni, mi történhetett a TV2 körül az elmúlt bő két évben.

Érdektelenségbe fulladt

2015. november 17.: A Simicska Lajoshoz köthető Mezort-csoport néhány földjére az első nap még volt licit, ám másnap már teljes érdektelenségbe fulladt a károlyházai szántókra kiírt árverés.

ORBÁN–SIMICSKA 4-4

Leszállóban a Nemzet

2015. november 19.: A Simicska Lajoshoz köthető Magyar Nemzet az olvasói egyharmadát veszítette el egyetlen év alatt. Eközben arról is hallani, hogy kiszoríthatják a metróaluljárókból a Simicska-üzlettárs Fonyó Károly érdekeltségébe tartozó, ingyenes terjesztésű Metropol napilapot.

ORBÁN–SIMICSKA 5-4

Újabb csapás Simicskának

2015. november 25.: Egy új törvényjavaslattal tették lehetővé az új földbirtokosoknak, hogy megemeljék a bérleti díjakat a 2013 előtti földbérleti szerződések esetén is.

ORBÁN–SIMICSKA 5-5

Feltámadhat a Közgép

2015. december 10.: A bíróság szerint a Közgép nem követte el a hamis adatszolgáltatást, így Simicska Lajos cége újra indulhat a közbeszerzéseken, azonban az ítélet még nem jogerős.

Eközben a BKV újrapályáztatná a reklámfelületeit. Piaci források nem sok esélyt adnának Simicska reklámpiaci érdekeltségeinek.

Bontanák az oszlopokat

2015. december 22.: December 31-ig le kell bontania a budapesti hirdetőoszlopait a Mahir Cityposter Kft.-nek – döntött a már említett Kocsis-javaslat alapján a Fővárosi Közgyűlés, ám a Mahir erre nem hajlandó.

ORBÁN–SIMICSKA 6-5

Viszik már az oszlopokat

2016. január 2.: Nem indul jól az idei év Simicska Lajos reklámcégének: megkezdték a Mahir hirdetőoszlopainak elbontását.

Darusval szállítják el a Mahir Cityposter Kft. hirdetőoszlopait a fővárosban Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A cég ügyvédje szerint jogellenesen.

A testükön keresztül

2016. január 3.: A Mahir Cityposter Kft. visszahelyezte a főváros által lebontott hirdetőoszlopokat. Simicskáék azt üzenték, ha a hirdetőfelületeket elbontó fővárosi cég rendőrökkel, akkor ők biztonsági őrökkel erősítenek.

ORBÁN–SIMICSKA 7-5

Vajna állítja, övé a TV2

2016. január 4.: Lezárult a TV2 megvásárlása, a csatorna élére kinevezték Dirk Gerkenst – közölte Andy Vajna, aki szerint a TV2 a család televíziója lesz.

Simicskáék reakciója sem sokat késett: a tévé sorsa szerintük a bíróságon dől majd el, a vételár pedig állításuk szerint meg sem érkezett még.

ORBÁN-SIMICSKA 7-6

Leállítják az oszlopbontást

2016. január 12.: Visszaállíthatja Simicska Lajos hirdetőcége a főváros által elbontott oszlopait - döntött a bíróság nem jogerős végzésében, amelyben egyúttal eltiltotta az önkormányzatot attól, hogy további oszlopokat távolítson el a közterületekről.