600 milliós kártérítést akarnak Simicskáék

MAHIR Simicska oszlopok leszedése
Vágólapra másolva!
Nem az utcai háború a célja a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó hirdetőcégnek. A társaság jogi képviselője szerint azonban az sem járja, hogy egy még folyamatban lévő jogvitát a főváros önbíráskodással és rongálással próbáljon rendezni. 
Vágólapra másolva!

Nem az utcai háború a cél – mondta a Mahir Cityposter Kft. jogi képviselője arra reagálva, hogy a Fővárosi Önkormányzat megbízásából Budapesten több helyszínen is bontani akarták kedden délután a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó hirdetőoszlopokat, ám végül nem tették.

Magyar György ügyvéd szerint mivel Magyarország még annyira jogállam, hogy érdemes bízni az igazságszolgáltatásban, szeretnék a fővárossal szembeni jogvitájukat bírósági úton rendezni.

Rongálás, önbíráskodás

Amíg viszont jogerős bírósági ítélet nem rendelkezik a főváros és a Mahir-cég közti szerződés ügyéről, addig

a főváros által megbízott bontócég az ügyvéd szerint önbíráskodást és rongálást követ el,

ha leszereli és elszállítja a cég hirdetőoszlopait.

Állóháború egy hirdetőoszlop körül a Bazilikánál Fotó: Polyák Attila - Origo

A főváros ezt egy olyan bírósági végzésre hivatkozva teszi, amelyben elutasítják a Mahir indítványát arra, hogy a jogerős bírósági döntésig ideiglenes intézkedésként megtiltsák az oszlopok bontását –mondta Magyar, aki szerint ezt nem lehet úgy magyarázni, hogy engedélyezték a bontást.

Feltűnően jól értesültek

Csak annyi történt, hogy a bíróság nem látta szükségét az ideiglenes intézkedésnek – mondta Magyar. Ezt a nem jogerős elutasító végzést egyébként éppen ma, január 5-én kapta kézhez az ügyvéd, a végzést pedig december 14-én hozták, de csak december 22-én adták postára.

Magyar György Forrás: Polyak Attila

Ahhoz képest, hogy mi ezt csak ma kaptuk meg,

az önkormányzatnak jobb információi lehettek, hiszen már december 22-ére összehívták a rendkívüli közgyűlést,

amelyen az aznap postára adott határozat alapján döntöttek a bontásról, majd január elején meg is kezdték – jegyezte meg.

600 millióért perelnek

Az ügyvéd megjegyezte: a 25 évre szóló szerződés rendkívüli felmondásának indokai nem állnak meg, így a felmondás álláspontjuk szerint jogszerűtlen. Milyen utólagos indok az, hogy jó erkölcsbe ütközik? – kérdezte az ügyvéd, aki nem érti, hogy ha a főváros kevesli a szerződésben rögzített, neki járó díjat, akkor miért nem kezdeményezte a megállapodás módosítását.

A Mahir őrző-védő emberei (háttal) védik az oszlopot a bontómunkás elől az Andrássy úton Fotó: Polyák Attila - Origo

Magyar György arról is beszámolt, hogy hétfőn

keresetet nyújtottak be a bíróságra, amelyben a fővárostól 600 millió forint kárbiztosítékot követelnek

– ennyi kárt okoznának, ha mind a 761 hirdetőoszlopot eltávolítanák. Ezt az összeget letétbe kérik helyezni, hogy a most is folytatódó károkozásnak legyen fedezete – magyarázta.

Öt-tíz év börtön járna?

A Mahir Cityposter egyébként még novemberben megindította azt a bírósági eljárást, amely a szerződés felmondását támadja meg, ebben az elsőfokú eljárás első tárgyalása január 11-én lesz.

Büntetőfeljelentést is tettek önbíráskodás és rongálás gyanújával,

ami ilyen károkozási összegnél, 500 milliós érték felett már 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az ügyvéd szerint.

A múlt héten már több Mahir-hirdetőoszlopot elszállíttatott a főváros Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Magyar megjegyezte: ebben az esetben az önbíráskodást a bontó cég követheti el, a felbujtó pedig a Fővárosi Közgyűlés lehet. A Mahir emellett Brüsszelhez, az Európai Bizottsághoz kíván fordulni a Mahir Cityposterben résztulajdonos német cég, az euroAWK tulajdonának védelme érdekében.

Kerestük Kocsis Mátét

Az újabb hirdetőoszlop-bontási hullám hírével kerestük a szerződésbontásra még tavaly ősszel javaslatot tett fővárosi közbiztonsági tanácsnokot is. Kíváncsiak voltunk, mit szól Kocsis Máté a Mahir-cég ügyvédjének jogi álláspontjához, illetve a nemrég megindított kártérítési eljáráshoz, ám a tanácsnok szabadságát tölti. Asszisztense azt kérte, azért küldjük el a kérdéseinket. Ha Kocsis Máté válaszolna, cikkünket frissítjük.

A luxemburgi Európai Bíróságnál a hazai eljárások közepette szintén eljárást indítana a Mahir-cég, ahogy várhatóan

a washingtoni székhelyű, Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Bíróságához is fordulnak majd.

Magyar szerint abban a nem várt esetben, ha Magyarországon a Mahir-cég számára kedvezőtlen jogerős ítélet születne, akkor a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához is fordulnak.

Bakondi is megkapta

Magyar kitért arra is, hogy Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója karhatalmi segítséget emlegetett az oszlopok elviteléhez. Az ügyvéd szerint meghatározott cselekmény bírósági végrehajtásánál lehetne végső esetben kérni rendőri segítséget, nem pedig a mostani szituációban.

Bakondi: Jöhet a karhatalom

A karhatalom segítségét is kérheti a fővárosi a Mahir oszlopainak elszállításához; ha ezt megteszi, a rendőrség megadja a támogatást – mondta korábban Bakondi György. A miniszterelnöki főtanácsadó arról beszélt, hogy a főváros és a cég közti jogvitába a kormány ugyan nem avatkozik bele, ám a jogszerű, a rendőrség által is biztosított munkálatok akadályozása már belbiztonsági kérdés. Ha egy biztonsági cég jogellenesen jár el a rendőrséggel szemben, akkor erre válaszul bevonhatják a vállalat összes engedélyét – mondta.

A Mahir Citypostert képviselő ügyvéd szerint karhatalmat utoljára '56-ban emlegettek Magyarországon, és amúgy sem érti, milyen belbiztonsági veszélyt jelentenek az oszlopok: "Netán terroristák bújtak beléjük?"

Rájár a rúd Simicskáékra

Mintha nem lenne elég, hogy bontják a Mahir oszlopait, friss hír, hogy hiába kedvezett részben Simicska Lajos cégének a bíróság, a fellebbezések miatt nem jogerős az ítélet, így a Közgép továbbra sem indulhat semmilyen magyarországi közbeszerzésen. A bíróság tavaly december 10-én hozott elsőfokú ítélete szerint a Közgép nem követte el a hamis adatszolgáltatást. "Győzött az igazság" – akkor így kommentálta Puskár Anett, a Közgép-szóvivő az ítéletet, amely részben megváltoztatta a Közbeszerzési Döntőbizottság korábbi határozatát.