Így lettek a kisgazdákból jobbikosok

Jobbik demó Röszke központjában 2015 szeptember 2-án Jobbik demó Röszke központjában 2015 szeptember 2-án
Jobbik demó Röszke központjában 2015 szeptember 2-án
Vágólapra másolva!
Bizonyos országrészekben a korábbi kisgazdapárti szavazók a Jobbiknál landoltak, de van, ahol a baloldalt erősítik – többek között egy ilyen kép rajzolódott ki előttünk, miután megvizsgáltuk azoknak a kistelepüléseknek egy részét, ahol rendkívül magas a közmunkások aránya. A Political Capital szerint ahol hangsúlyosabb a közfoglalkoztatottaknak a munkavállaló korúakhoz viszonyított aránya, látványosan jobban szerepeltek a kormánypártok az országos átlagnál. Most azokat a falvakat jártuk körbe, ahol elmaradt a 2014-es kormánypárti áttörés. 
Vágólapra másolva!

Kétrészes sorozatban mutattuk be, hogyan is működik a közmunka Magyarországon. Fülig merültünk a kutyaürülékben, és együtt lapátoltunk egy milliomossal is. 2015 novemberében 236 ezren dolgoztak közfoglalkoztatottként. A Political Capital (PC) a közmunka politikai aspektusára hívta föl a figyelmet egy korábbi tanulmányában. Azt vizsgálták, hogyan függ össze a közmunka és a pártok támogatottsága.

A Fidesz és a közmunka

Az Origo egy korábbi cikkében is megállapította, hogy több kistelepülésen kimagasló támogatottságot ért el a Fidesz–KDNP listája 2014-ben. A Political Capital szerint ahol hangsúlyosabb a közfoglalkoztatottaknak a munkavállaló korúakhoz viszonyított aránya,

látványosan jobban szerepeltek a kormánypártok

az országos átlagnál.

Megvizsgáltuk az érintett településeket, és megállapítottuk, hogy a jobboldal korábban is eleve magasabb támogatottságot élvezett ezekben a falvakban, de több helyen a közmunka kiterjesztése után még tovább nőtt a Fideszre leadott szavazatok száma. Kiderült az is, hogy a kormány egy olyan szegmensben hajtott végre változtatásokat, ahol a szavazatszerzésre jobb esélyei voltak, mint a baloldalnak.

Csalás, nem csalás?

A vizsgálatban a PC négy csoportot állított föl az egy szavazókörös településekről.

  • Az első csoportba azok kerültek, ahol a 15–64 évesek legalább negyede részt vett a 2013–14-es téli közfoglalkoztatási programban.
  • A második csoportot azok a települések alkották, ahol a közfoglalkoztatottak aránya legalább 15 százalék, de nem éri el a 25 százalékot.
  • A harmadik csoportba azok a kistelepüléseket sorolták, ahol a közfoglalkoztatottak aránya 5–15 százalék közötti.
  • A negyedikbe azokat tették, ahol a programban részt vettek aránya nem éri el az aktív korúak 5 százalékát.
Az intézet az első csoportba tartozó településeket vizsgálta meg igazán tüzetesen. 29 olyan falu volt, ahol a kormánypártok támogatottsága volt kimagasló. Ezenkívül három településen volt kimagasló a Jobbik és hat településen a baloldali összefogás támogatottsága. Most ezeknek a falvaknak a hátterét vizsgáltuk meg.
Így ünnepelték a közmunkát 2015. május 1-jén a II. János Pál pápa téren Fotó: Bielik István - Origo

A Jobbik és a közmunka

A Jobbik a kistelepülések 62 százalékában szerepelt jobban az országos átlagánál. Az átlagot 30 százalékosan meghaladó (26,9 százalékos, vagy annál magasabb arányt elérő) eredményt az egy szavazókörös helységek közel harmadában ért el. Ez azt mutatja, hogy

a szélsőjobboldali párt, hasonlóan a kormánypártokhoz, népszerűbb volt a kis településeken.

Ha viszont a közfoglalkoztatottak aránya szerint nézzük az eredményeket, kiderül, hogy a kormánypártoknál megfigyeltekkel ellentétben a Jobbik a közfoglalkoztatás által hangsúlyosan érintett településeken szerepelt gyengébben.

A Jobbik Hernádcécén, Hernádszentandráson és Rinyaszentkirályon ért el kimagasló eredményt 2014-ben. Mindezek ellenére, ha összevontan kezeljük ezeket a falvakat, akkor

már a Fidesz-KDNP győzelmét regisztrálhatjuk

ebben a szegmensben. A kormánypártoktól és a Jobbiktól messze lemaradva végzett a baloldali összefogás, az LMP éppen csak átlépte az egyszázalékos támogatottsági határt.

Hogyan lettek radikálisok?

2010-ben ezeken a településeken kiütéssel győzött a Fidesz-KDNP, a Jobbik és az MSZP a 20 százalékot sem érte el. A 2010 és '14-es országos átlagot meghaladó Jobbik-támogatottság miatt azt vártuk, hogy a korábbi választásokon a MIÉP szerepelt átlagnál jobban ezeken a településeken. Ezzel szemben

2006-ban egy szoros Fidesz-MSZP versenyfutást láthattunk,

minimális jobboldali fölénnyel, míg 14 évvel ezelőtt a szocialisták magabiztosan győztek. A MIÉP még a háromszázalékos támogatottságot sem tudta elérni.

Az 1990-es években a vizsgált három kistelepülésen az agrárpártok bírtak országos átlagot meghaladó támogatottsággal. Ez nagyban hasonlít azokhoz a településekhez, ahol a közmunka felfutása után a Fidesz erősödött meg. Itt annyi történt, hogy a korábbi agrárpárti (FKGP és Agrárszövetség) bázis egy jelentős része a baloldal felé indult el, majd ennek a rétegnek a döntő része a Jobbiknál lelt egyelőre politikai otthonra.
A kis települések egy részében meghatározó foglalkoztatási forma a közmunka Fotó: Koncz Tamás - Origo

Messze lemaradt a baloldal

Ellentétben a Fidesz-KDNP-vel és a Jobbikkal, a baloldali összefogás kimondottan gyengén szerepelt az egy szavazókörös helységekben. Ezen települések 88 százalékában a listára leadott szavazatok aránya elmaradt a 26,21 százalékos országos átlagától. A kistelepülések nyolc százalékában az átlag és annak 1,3-szerese (34,07 százalék) közé esett a lista eredménye, míg mindössze három százalékban ért el kiemelkedő eredményt a baloldali pártok közös listája.

Megverték a Fideszt

A közös baloldali lista Uszkán, Nógrádszakálon, Rakacán, Vilmányban, Tornabarakonyban és Csenyétén ért el nagyon jó eredményt. Ezekben a falvakban a

baloldal összesítve is közel tíz százalékpontot vert a kormánypártokra

2014 tavaszán. A Jobbik messze országos átlaga alatt szerepelt, a 10 százalékot is alig lépte át. 2010 egyértelműen kilóg a sorból.

A 2010-es kilengés

Akkor nagyon simán győzött a Fidesz-KDNP, de az MSZP akkor sem szerepelt kimondottan rosszul. A szocialisták 25,41 százalékos eredményükkel az országos átlagukat simán verték, de ez kevés volt ahhoz, hogy a Fideszt akár megszorítsák.

1994-2006 között nagyon erős MSZP-támogatottságot regisztrálhattunk

a vizsgált hat településen. A baloldalon kívül az agrárpártok szerepeltek nagyon jól. Ez is azt mutatja, hogy 2010-ben csupán a kormányváltó hangulat miatt volt egy kis kilengés a hat faluban.

Agrármúlt

Összesen 43 olyan települést tett mérlegre a Political Capital, ahol 25 százalék fölött volt a közmunkások aránya. A 43-ból 29 olyan volt, ahol kiugróan szerepelt a Fidesz-KDNP listája. Kilenc településen pedig a baloldal és a Jobbik. A közmunkások magas arányán kívül az agrárpártok 90-es évekbeli magas támogatottsági aránya a közös ezeken a településeken.
Ami eltérés, hogy míg a Jobbik- és baloldali dominanciájú településeken a korábbi agrárpárti bázis nem a Fidesz felé indult el, addig a többiben a mostani kormánypártokat favorizálták. Ebben vélhetően a közmunkának is fontos szerepe volt.
Volt olyan kis település, ahol a közmunka felfutása nem járt együtt a Fidesz támogatottságának a növekedésével Fotó: Polyak Attila - Origo

Nem csodaszer

Úgy tűnik, összességében a mély baloldali-agrárpárti hagyományú településeken még a közmunka felfuttatása sem volt elegendő arra, hogy a Fidesz-KDNP domináns pozícióba kerüljön. A mostani kormánypártok egyébként a korábbi választásokon sem szerepeltek jól a vizsgált kilenc településen. Jól látszik, hogy a közmunka

nem minden kistelepülésen alkalmas a választói hangulat esetleges befolyásolására,

de a 2014-es tapasztalatok szerint ez a csoport még kisebbségben van.