A testükkel védték Simicska hirdetőoszlopait

MAHIR
Simicska oszlopok leszedése
Vágólapra másolva!
Darukkal támadták Budapesten a főváros bontóemberei a Mahir őrző-védőkkel körbevett hirdetőoszlopait. Előbb a Bazilikánál, majd az Andrássy úton alakult ki állóháború, de végül egyik helyszínen sem szedtek fel oszlopokat.
Vágólapra másolva!

Utcai harc zajlott Budapesten: a főváros által megbízott bontócég daruval érkezett délután, hogy elvigye a Mahir Cityposter Kft. hirdetőoszlopát a Bazilikától, miután decemberben a Fővárosi Közgyűlés felmondta az Orbán Viktor kormányfővel csatázó Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó hirdetőcéggel 25 évre kötött szerződést.

Vinnék a hirdetőoszlopot a Bazilikánál Fotó: Polyák Attila - Origo

A Mahir őrző-védő embereket küldött a helyszínre, akik megpróbálják megakadályozni az oszlopok elszállítását – jelentette az Origo tudósítója a helyszínről.

Kommunikációs hadviselés Fotó: Polyák Attila - Origo

Ott van a Bazilikánál a Mahir felügyelőbizottsági elnöke, Nagy Ajtony Csaba is, aki az Origónak azt mondta: minden jogi eszközzel megakadályozzák a bontást, ebbe "belefér az is, hogy elvágják a kötelet, amivel emelik az oszlopot".

Nagyobb darut hoztak

Először úgy tűnt, hogy a mahiros biztonsági emberek feltűnése elbizonytalanította a bontókat, mert hirtelen összecsukták a darujukat. Ám hamar kiderült, hogy

csak azért állnak arrébb a daruskocsival, hogy utat adjanak egy érkező még nagyobb darunak.

Az őrző-védők a 2007-es utcai tüntetésekről ismert rendőri alakzatba, sünbe tömörülve, testükkel védik a hirdetőoszlopot, hátukat az oszlopnak vetve.

SÜN! Fotó: Polyák Attila - Origo

A bontók tehetetlennek tűnnek, de a helyszínre érkezett rendőrök, akik az elején még nem avatkoztak közbe, felszólítják az őrző-védőket, hogy hagyják ott az oszlopot, mert szabálysértés lehet, ha akadályozzák a bontást.

Országimázs 2016

"Legalább éjszaka csinálnák" – jegyezte meg egy járókelő, aki 30 éve nyugdíjas rendőr. "Milyen országimázs ez?" – háborgott.

Nem adták fel a bontók, csak nagyobb kocsit hoztak Forrás: Origo

Közben megérkezett a nagyobb daruskocsi, a platóján egy valahol, a város más pontjáról elbontott hirdetőoszloppal. A még a földön álló oszlopot eközben egyik oldalról a biztonsági emberek támasztják, a másikról pedig a bontók igyekeznek a daru kötelével megfogni.

Az Andrássy út elesett?

Egy idő után azonban a bontók leszerelték a köteleket, és úgy tűnik, abbahagyták a bontási előkészületeket.

Állóháború alakult ki az oszlop körül Fotó: Polyák Attila - Origo

Közben nem messze ettől az állóháborútól a Bazilikánál, az Andrássy úton állítólag sorra bontják el a Mahir többi hirdetőoszlopát. Helyszíni tudósítónk szerint

egyelőre nem bontják az oszlopokat az Andrássy úton,

viszont várakozik egy daruskocsi a sugárút és a Dobó utca sarkán. Később felbukkant a Kády Gyula utca és az Andrássy út sarkán az a daruskocsi is, amelyik közben elhagyta a Bazilika környékét, és mivel platóján továbbra is egy oszlop van, a jelek szerint nem döntötték le azt, amelyik a Bazilikánál állt. A sofőr kiszállt, és egy nagy sóhaj kíséretében végigmérte az Andrássyn álló Mahir-oszlopot.

Az Andrássyra költözött a SÜN

Időközben nem csak a daruskocsi, hanem a Mahir-cég őrző-védői is áttelepültek az Andrássy útra.

Tudósítónk szerint a biztonsági emberek most ugyanazt teszik a sugárúton álló egyik hirdetőoszloppal a Dobó utcánál, mint a nemrég a Bazilikánál.

Alakzatba rendeződve a testükkel védik, miközben a bontók egyelőre csak álldogálnak velük szemben.

Végül azonban a daruskocsi a hirdetőoszlop bontása nélkül távozott az Andrássy útról.

- kérdezte egy turista a láthatósági mellényben ácsorgó bontómunkásokra mutatva, és nem is sejti, mennyire igaza van.

Áldozat körbekerítve az Andrássy úton Fotó: Polyák Attila - Origo

Tudósítónk szerint a Mahir Cityposter felügyelőbizottsági elnöke, Nagy Ajtony Csaba és a szintén a helyszínen lévő Puskár Anett Közgép-szóvivő arról próbálták győzködni a bontóbrigád vezetőjét, hogy ez mégiscsak az Andrássy út, a világörökség része, amihez hozzátartoznak a hirdetőoszlopok is.

Hideg van az állóháborúhoz Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem tudni, hogy ez vagy más győzte-e meg a bontókat, mindenesetre úgy tűnik, hogy összepakolnak, és elmennek: bontják a felhúzott szalagkordont, és összecsukják a darut is az Andrássy és a Dobó utca sarkán.

Felmondták a szerződést

Korábban a Fővárosi Önkormányzat rendészeti tanácsnoka, Kocsis Máté elmondta, a Fővárosi Önkormányzat az októberi közgyűlésén szerződést bontott a Mahir Cityposter Kft.-vel, mivel a cég nem teljesítette maradéktalanul az abban foglaltakat.

Kocsis Máté rendészeti tanácsnok kezdeményezte a szerződésbontást Forrás: Origo

Ekkor december 31-ig adtak határidőt arra, hogy a közterületi hirdetőoszlopokat elbontsák, de erre nem került sor, ezért a BKK Közút szombaton megkezdte a bontást, amelynek költségeit a Mahirra fogja terhelni. Az újabb bontási hullám hírével kerestük Kocsis Mátét, asszisztense azt kérte, írásban küldjük el a kérdéseinket.

Rájár a rúd Simicskáékra

Mintha nem lenne elég, hogy bontják a Mahir oszlopait, friss hír, hogy hiába kedvezett részben Simicska Lajos cégének a bíróság, a fellebbezések miatt nem jogerős az ítélet, így a Közgép továbbra sem indulhat semmilyen magyarországi közbeszerzésen. A bíróság tavaly december 10-én hozott elsőfokú ítélete szerint a Közgép nem követte el a hamis adatszolgáltatást. "Győzött az igazság" - akkor így kommentálta Puskár Anett, a Közgép szóvivő az ítéletet, amely részben megváltoztatta a Közbeszerzési Döntőbizottság korábbi határozatát.