Utak tömegét zárják le David Cameron érkezése miatt, a brit kormányfőt legalább annyira és annyian őrzik majd Budapesten, mint a pápát vagy Vlagyimir Putyint. Cikkünkből megtudhatja, merre nem érdemes elindulnia csütörtökön.

Angel Merkellel folytatott tárgyalása után Orbán Viktorhoz is beugrik David Cameron: csütörtöki budapesti villámlátogatása csak néhány órás lesz majd, de ahogy egy politikai nagyágyú érkezéséhez illik, látogatásával felforgatja a fővárost.

Nagy felhajtás lesz

A brit kormányfő a Parlamentben tárgyal magyar kollégájával, ezután átmegy a Sándor-palotába, hogy Áder János államfővel is találkozzon. Programjának egyetlen sajtónyilvános része az Orbán Viktorral közös sajtótájékoztató lesz, amelyről az Origo is tudósít majd. Cameront a legmagasabb szintű biztonsági előkészületekkel várják Budapesten.

Utoljára Putyin érkezésekor volt ekkora felhajtás a fővárosban. 

Akkor a pár órás vizitre 43 millió forintot költött a magyar rendőrség - pedig az orosz elnök hozta a saját páncélozott limuzinját és a testőrségét is.

Vlagyimir Putyin látogatása is megbénította Budapest közlekedésétForrás: MTI/Mohai Balázs

Mindenütt kommandósok

A brit vezető látogatásakor elárasztják az utcákat a TEK, a rendőrség és az angol biztonsági szolgálat egységei. Az Origo úgy tudja, hogy

1500-2000 fő is részt vehet az esemény biztosításában.

A TEK kommandósai is biztosítják David Cameron budapesti villámlátogatásátForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

David Cameron Bajorországból érkezik a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre, és valamikor délután fél kettő-három óra között indulhat páncélautós konvojával a belvárosba.

Ferihegyre ne menjen

Ekkor megbénulnak a reptér környéki útvonalak: 

lezárják a 4-es főút M0-s autópályára bevezető etapját és a helyi gyorsforgalmi utat, valamint az M3-as fővárosi bevezető szakaszát.

Délután öt és hat óra között pedig ugyanerre számíthatnak az utazók, amikor Cameron visszatér kíséretével Ferihegyre.

Zárt terek és utcák

A korlátozások ugyanakkor már január 6-án elkezdődtek: tilos megállni szerda este és csütörtök este nyolc között az M3-as autópálya ki- és bevezető szakaszainak szervizútjain.

Az útvonalat jobb elkerülni, erre is jöhet David CameronForrás: Police.hu

Korlátozások várhatók csütörtök déltől a Városliget környékén és a Hősök terén, az Andrássy és a Bajcsy-Zsilinszky út egyes szakaszain, illetve több budai útvonalon is.

Négy órán keresztül tiltott zóna lesz a Kossuth tér környéke, 

csütörtökön fél négytől pedig lezárják a Széchenyi teret és a Lánchidat. Cameron távozásakor pedig az Andrássy utat és a Koós Károly sétányt is. Részletesebb tájékoztatást a rendőrség honlapján találhat.

Megbénul a belváros a miniszterelnöki látogatás idejénForrás: Police.hu

A legmagasabb fokozat

A készültségi szint alapján David Cameront jelenleg úgy őrzik, mint a világ top négy vezetőjét, az orosz, az amerikai, az izraeli elnököt és a pápát - mondta az Origónak Tarjányi Péter biztonsági szakértő.

Ez azt jelenti, hogy David Cameront valóságos páncélgömb védi. 

A háztetőkön mesterlövészek, az utcákon rendőrök és fegyveres ügynökök, a föld alatt pedig leforrasztott csatornafedők és kapuk garantálják a biztonságát – a konvoj minden lehetséges útvonalán.

A Péterfy Sándor utcai kórház tetejét is ellepték februárban Putyin biztonsági emberei, hasonló készültségre számíthatunk Cameron érkezésekor isForrás: MTI/Mohai Balázs

Van B tervük

Ilyen úti tervekből mindig több is van, és csak az utazás napján, de talán csak az utolsó percekben dől el, hogy a delegáció végül melyiket választja. Döntésük függ az időjárástól, a pillanatnyi kockázati szinttől – ha erősen havazik, megtörténhet, hogy David Cameron egyszerűen kihagyja a Sándor-palotát,  és előbb hazaindul, jegyezte meg Tarjányi Péter. A védelmet szolgálhatja, hogy a kormányfő látogatását csak december 17-én, a brüsszeli csúcson jelentették be, így lehetséges támadóinak kevesebb idő jutott a szervezkedésre. A szakértő biztos abban is, hogy a látogatás előtt az angol titkosszolgálatok felmérték a helyi és nyugat-balkáni szélsőségesek mozgolódását is.

A magyar szélsőségesek terveit is felmérhették a Cameron-vizit előttFotó: Hajdú D. András [origo]

Mi is megérezzük

A készültséget indokolhatná a párizsi merénylet vagy a szilveszteri müncheni terrorriadó, de mindennél nyomósabb ok a Cameronnak címzett közvetlen fenyegetés.

Az Iszlám Állam új Dzsihád Dzsonként emlegetett fegyverese egyenesen a brit miniszternek üzent a minap öt ember kivégzése előtt, és terrortámadások sorával fenyegette meg Nagy-Britanniát - ennek hatását érezhetjük csütörtökön Budapesten is.