Kerülje ki Cameront, jobban jár

British Prime Minister David Cameron leaves 10 Downing Street to greet Luxembourg's Prime Minister Xavier Bettel for a meeting in London on October 27, 2015. The British House of Lords voted twice against government measures to cut tax credits on October
David Cameron eltökélt
Vágólapra másolva!
Utak tömegét zárják le David Cameron érkezése miatt, a brit kormányfőt legalább annyira és annyian őrzik majd Budapesten, mint a pápát vagy Vlagyimir Putyint. Cikkünkből megtudhatja, merre nem érdemes elindulnia csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Angel Merkellel folytatott tárgyalása után Orbán Viktorhoz is beugrik David Cameron: csütörtöki budapesti villámlátogatása csak néhány órás lesz majd, de ahogy egy politikai nagyágyú érkezéséhez illik, látogatásával felforgatja a fővárost.

Nagy felhajtás lesz

A brit kormányfő a Parlamentben tárgyal magyar kollégájával, ezután átmegy a Sándor-palotába, hogy Áder János államfővel is találkozzon. Programjának egyetlen sajtónyilvános része az Orbán Viktorral közös sajtótájékoztató lesz, amelyről az Origo is tudósít majd. Cameront a legmagasabb szintű biztonsági előkészületekkel várják Budapesten.

Utoljára Putyin érkezésekor volt ekkora felhajtás a fővárosban.

Akkor a pár órás vizitre 43 millió forintot költött a magyar rendőrség - pedig az orosz elnök hozta a saját páncélozott limuzinját és a testőrségét is.

Vlagyimir Putyin látogatása is megbénította Budapest közlekedését Forrás: MTI/Mohai Balázs

Mindenütt kommandósok

A brit vezető látogatásakor elárasztják az utcákat a TEK, a rendőrség és az angol biztonsági szolgálat egységei. Az Origo úgy tudja, hogy

1500-2000 fő is részt vehet az esemény biztosításában.

A TEK kommandósai is biztosítják David Cameron budapesti villámlátogatását Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

David Cameron Bajorországból érkezik a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre, és valamikor délután fél kettő-három óra között indulhat páncélautós konvojával a belvárosba.

Ferihegyre ne menjen

Ekkor megbénulnak a reptér környéki útvonalak:

lezárják a 4-es főút M0-s autópályára bevezető etapját és a helyi gyorsforgalmi utat, valamint az M3-as fővárosi bevezető szakaszát.

Délután öt és hat óra között pedig ugyanerre számíthatnak az utazók, amikor Cameron visszatér kíséretével Ferihegyre.

Zárt terek és utcák

A korlátozások ugyanakkor már január 6-án elkezdődtek: tilos megállni szerda este és csütörtök este nyolc között az M3-as autópálya ki- és bevezető szakaszainak szervizútjain.

Az útvonalat jobb elkerülni, erre is jöhet David Cameron Forrás: Police.hu

Korlátozások várhatók csütörtök déltől a Városliget környékén és a Hősök terén, az Andrássy és a Bajcsy-Zsilinszky út egyes szakaszain, illetve több budai útvonalon is.

Négy órán keresztül tiltott zóna lesz a Kossuth tér környéke,

csütörtökön fél négytől pedig lezárják a Széchenyi teret és a Lánchidat. Cameron távozásakor pedig az Andrássy utat és a Koós Károly sétányt is. Részletesebb tájékoztatást a rendőrség honlapján találhat.

Megbénul a belváros a miniszterelnöki látogatás idején Forrás: Police.hu

A legmagasabb fokozat

A készültségi szint alapján David Cameront jelenleg úgy őrzik, mint a világ top négy vezetőjét, az orosz, az amerikai, az izraeli elnököt és a pápát - mondta az Origónak Tarjányi Péter biztonsági szakértő.

Ez azt jelenti, hogy David Cameront valóságos páncélgömb védi.

A háztetőkön mesterlövészek, az utcákon rendőrök és fegyveres ügynökök, a föld alatt pedig leforrasztott csatornafedők és kapuk garantálják a biztonságát – a konvoj minden lehetséges útvonalán.

A Péterfy Sándor utcai kórház tetejét is ellepték februárban Putyin biztonsági emberei, hasonló készültségre számíthatunk Cameron érkezésekor is Forrás: MTI/Mohai Balázs

Van B tervük

Ilyen úti tervekből mindig több is van, és csak az utazás napján, de talán csak az utolsó percekben dől el, hogy a delegáció végül melyiket választja. Döntésük függ az időjárástól, a pillanatnyi kockázati szinttől – ha erősen havazik,

megtörténhet, hogy David Cameron egyszerűen kihagyja a Sándor-palotát,

és előbb hazaindul, jegyezte meg Tarjányi Péter. A védelmet szolgálhatja, hogy a kormányfő látogatását csak december 17-én, a brüsszeli csúcson jelentették be, így lehetséges támadóinak kevesebb idő jutott a szervezkedésre. A szakértő biztos abban is, hogy a látogatás előtt az angol titkosszolgálatok felmérték a helyi és nyugat-balkáni szélsőségesek mozgolódását is.

A magyar szélsőségesek terveit is felmérhették a Cameron-vizit előtt Fotó: Hajdú D. András [origo]

Mi is megérezzük

A készültséget indokolhatná a párizsi merénylet vagy a szilveszteri müncheni terrorriadó, de

mindennél nyomósabb ok a Cameronnak címzett közvetlen fenyegetés.

Az Iszlám Állam új Dzsihád Dzsonként emlegetett fegyverese egyenesen a brit miniszternek üzent a minap öt ember kivégzése előtt, és terrortámadások sorával fenyegette meg Nagy-Britanniát - ennek hatását érezhetjük csütörtökön Budapesten is.