Megoldást követel Tarlóstól az MSZP

2016.01.06. 11:37

Az elmúlt 25 év legmélyebb válságát éli Budapest főleg a BKV finanszírozási problémái miatt - állapította meg a fővárosi MSZP. Az ellenzéki párt ezért nyílt levélben kéri Tarlós István főpolgármestert, hogy hívjon össze rendkívüli közgyűlési ülést. A válasz sem sokat késett.

Bizonytalanná vált a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés jövője, veszélybe kerültek a főváros olyan alapszolgáltatásai is, mint a közvilágítás, a közterületek takarítása vagy éppen a színházaink működése - írta Horváth Csaba fővárosi MSZP-s képviselő a főpolgármesternek.

Rendkívüli ülést akarnak

Nyílt levelében emlékezetette Tarlós Istvánt, hogy december 22-ére össze tudta hívni a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését "a fideszes belharc, az Orbán-Simicska háború" miatt, akkor ezt most is tegye meg, hiszen a BKV finanszírozási helyzete kezd tarthatatlanná válni.

Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester - nem sokat léptek előreForrás: MTI/Illyés Tibor

Mint arról az Origo is beszámolt, a BKV ügyében még karácsony előtt Orbán Viktor kormányfő és Tarlós István között zajló tárgyaláson érdemi előrelépés nem sok történt. A BKV-finanszírozásáról nem egyeztek meg, de az agglomerációs közlekedés ügyében az állam átveszi a feladatokat.

Horváth Csaba szerint 25 éve nem volt ekkora válságban BudapestFotó: Bielik István - Origo

Az MSZP-s Horváth Csaba szerint Orbán Viktor és kormánya láthatóan nem tiszteli a budapestiek napi erőfeszítéseit, a fővárosiak által a központi költségvetésbe befizetett napi 18 milliárd forintnyi adót, és nem akar foglalkozni azokkal a fővárosi problémákkal, amelyeket ő idézett elő.

A szocialista politikus azt javasolja, hogy a rendkívüi közgyűlési ülésen tárgyaljanak:

  • a budapesti közösségi közlekedés 2016. évi finanszírozásának kérdéseiről,
  • a BKV HÉV üzletága államosításának kormányzati szándékáról,
  • a fővárosi alapszolgáltatások (köztisztaság, közvilágítás, parkgondozás, kéményseprés, szociális feladatok, színházfenntartás) 2016. évi finanszírozásának kérdéseiről

Tarlós lehordta az MSZP-t

Kerestük a Főpolgármesteri Hivatalt azzal, hogy mit szólnak Horváth Csaba nyílt leveléhez, és vajon a főpolgármester összehívja-e a kért rendkívüli közgyűlési ülést. Utóbbira ugyan nem tér ki a válasz, de nem sokat késett a reakció: a választ Tarlós István és Kocsis Máté fővárosi tanácsnok jegyzi.

Sosem állítottuk, hogy mindent helyrehoztunk már, amit önök örökül hagytak nekünk. Azonban felelős politikusokként - egyébként számos tekintetben jó együttműködésben a Kormánnyal - vitathatatlan eredményeket értünk el a fővárosban" - kezdték.

Tarlós István főpolgármester nem válaszolt konkrétan arra, összehív-e rendkívüli közgyűléstForrás: MTI/Kovács Tamás

Válaszában a főpolgármester elismerte, hogy "a BKV hosszú távú finanszírozásában vannak még viták." Viszont azzal vágott vissza Horváth Csabának, hogy egyrészt ne írja alá a nyílt leveleit úgy, hogy az MSZP fővárosi frakcióvezetője, mert már képviselőcsoportok sincsenek a közgyűlésben, másrészt - folytatta Tarlós és Kocsis Horváthnak címezve - korábban, a Demszky-ciklus "megbukott főpolgármester-helyetteseként", még 2010-ben azt hazudta a budapestieknek, olyan jó állapotban van a BKV, hogy ön elérhetőnek látja az ingyenes közlekedést."

Ehhez képest - folytatódik Tarlós válasza - a BKV "73 milliárd forint közvetlen, és 800 milliárd forint belső adósságállomány fogadott bennünket 2010 októberében." 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK