Orbánnal és Sesztákkal tárgyalna Tarlós, Vitézyvel nem

Orbán Viktor, Tarlós István
Budapest, 2013. április 30. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Tarlós István főpolgármester a hamarosan forgalomba álló új Mercedes-Benz Citaro autóbuszok ünnepélyes átadásán az egyik járműben Budapesten, a Hősök terén 2013. április 30-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A jövő héten tárgyalhat a BKV finanszírozásáról és a fővárosi közösségi közlekedés jövőjéről Tarlós István főpolgármester Seszták Miklós fejlesztési miniszterrel. Várhatóan még januárban Orbán Viktorral is egyeztet, de a kormányfő még nem adott időpontot Tarlósnak. Egyvalakivel viszont nem hajlandó tárgyalni a főpolgármester: az általa felmentett Vitézy Dáviddal.
Vágólapra másolva!

Noha saját bevallása szerint Tarlós Istvánnak jó a kapcsolata Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterrel,

kemény tárgyalásra készülhet a főpolgármester a BKV-ról szóló, jövő hétre várható egyeztetésen.

Információink szerint Seszták ugyanis most sem ígérhet többet annál, amit még karácsony előtti találkozójukon Orbán Viktor ajánlott Tarlósnak. Az pedig nem volt sok.

Először Seszták jön

Seszták miniszter úrral azután fogok egyeztetni, hogy visszatér az Egyesült Államokból, várhatóan még január közepe előtt - mondta az Origo kérdésére Tarlós István. Lesz is miről tárgyalni, hiszen a főpolgármester és Orbán Viktor december 21-i zártkörű megbeszélése ugyan több órás volt, mégsem tudtak a felek megállapodni a BKV és így a fővárosi közösségi közlekedés jövőjéről.

Orbán Viktor kormányfő és Tarlós István főpolgármester egyeztetése nem hozott előrelépést Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Mint arról az Origo is beszámolt, Orbán hajthatatlannak bizonyult, és ragaszkodott azokhoz a költségvetési tervekhez, amelyek annak ellenére csökkentik évről-évre az ágazatnak nyújtott állami forrásokat, hogy közben nyilvánvaló: még a tavalyi, magasabb összeg sem elegendő a feladat ellátásához. Ráadásul nincs hír arról, hogy az állam elutalta-e egyáltalán a 2015-ös 24 milliárdot.

Amikor 2x2 néha 5

Ennek a helyzetnek a kezelésére találta ki ugyan a kormány azt, hogy egy decemberben elfogadott salátatörvénnyel

megemelte a főváros kasszájában maradó helyi iparűzési adóevétel arányát.

Csakhogy az emelés minimális: két lépcsőben csak 6 milliárd forint pluszt hoz, miközben ugyanennyivel, 18 milliárdra csökken már idén a közösségi közlekedésre adot állami pénz.

Idén sem lesz több pénz a BKV fenntartására, mint tavaly Forrás: Origo

Ezzel Orbánék a jobbára kormánypárti irányítású kerületektől vonnak el pénzt, összeugrasztva őket a fővárossal. Attól viszont még jobban tart a Városháza, hogy a törvénymódosítás szerint az iparűzési adóbevétel fővárosnál maradó, megnövelt részét a BKV-ra kell fordítani, ha szükséges. Ez nyilván szükséges is lesz,

így az adóvetélelből nem marad semmi más célra, amire eddig abból költöttek.

Vagyis szembe kell nézni azzal, hogy a pénzhiány miatt nem vagy nem olyan színvonalon tud a főváros bizonyos feladatokat ellátni, mint tavaly: legyen szó akár a közvilágításról, az utak takarításáról, vagy éppen a színházak fenntartásáról. Erre hívta fel a figyelmet a minap az MSZP-s Horváth Csaba is, amikor rendkívüli közgyűlés összehívását követelte Tarlóstól - sikertelenül.

Orbán igen, Vitézy nem

Noha először valóban Seszták Miklós miniszterrel tárgyal majd Tarlós, a főpolgármester

szeretne újra egyeztetni Orbánnal is, és bízik benne, hogy a találkozót még januárban megtartják.

Felvetésünkre, miszerint Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Kabinetirodától azt mondta az Origónak, nem tud ilyen egyeztetésről, Tarlós azt mondta: azért, mert még nincs időpontja a találkozónak.

Tarlós István és Vitézy Dávid - két hónappal a BKK-vezér felmentése előtt Forrás: MTI/Kovács Tamás

Arra a felvetésre, miszerint a Népszabadság úgy tudja, a Sesztákkal tervezett egyeztetésen Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) volt vezérigazgatója, későbbi miniszteri biztos is részt vehet, Tarlós úgy reagált: kizárt, hogy ő Vitézy Dáviddal egyeztessen Budapest közlekedéséről.

- mondta Tarlós. Ez nem meglepő azután, hogy a főpolgármester és Vitézy viszonya régóta feszült volt, mire 2014 végén Tarlós javaslatára a fővárosi közgyűlés leváltotta Vitézyt a BKK éléről. Tarlós azt mondta róla, "Őrjöngésig fajultak a háttérhisztériái". A volt cégvezető ezután a közösségi közlekedés fejlesztéséért felelős miniszteri biztosként dolgozott.