Több ezren maradtak áram nélkül az országban, miután több helyen a hó és a jég súlya alatt kettétört fák, letört faágak leszakították a vezetékeket. A Dél-Dunántúlon még 1998 fogyasztónál nincs áram - közölte az E.On. A legtöbb probléma Baranya megyében volt nap közben. Tolna megyében sem volt áram, ott mostanra helyreállt a szolgáltatás. Egy ideig tükörjég borította az M7-es autópálya egy 200 méteres szakaszát a Balaton déli partja mentén, Zamárdi után. Több kisebb baleset is történt az utakon. A dél-dunántúli vasútvonalakon több ponton is kidőlt fák, leszakadt ágak akadályozták a közlekedést. Az akadályokat folyamatosan távolították el a MÁV szakemberei, de még nem mindenhol járnak pontosan a vonatok. A meteorológiai szolgálat a köd miatt adott ki figyelmeztetést.

A hajnali, reggeli ónos eső után hó is esett az ország több pontján. Sok fa sérült meg a jég és a hó súlya alatt. 

A fák és ágaik nem bírták a terhelést, 

leszakadtak, és villanyvezetékekre zuhantak. Emiatt több helyen áramkimaradások voltak egész nap. Leginkább Baranya megyében voltak egész nap tartó áramszünetek.

Még dolgoznak

Jelenleg Komló egyik zártkerti részén, Drávaiványiban és Bogdása-Körcsönyepusztán nincs még áram - mondta Varga Ivett, az E.On áramszolgáltató cég szóvivője. (Baranya megyében az E.On Hungária Zrt. felelős az áramszolgáltatásért.)

Drávasztárán és Drávaiványiban szünetel az ivóvíz-szolgáltatás is. Ezeken a településeken lajtos kocsival biztosítják az ivóvizet.

Kidőlt villanyoszlop OrfűnélForrás: E.On

Azokon a településeken, ahol nem sikerül visszaállítani az áramszolgáltatást, áramfejlesztő berendezéseket állít majd üzembe az E.On - mondta az Origónak Kasza Anett, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. 

Drávaiványi és Gödre településeken melegedő helyiségeket is berendeztek,

ha esetleg az áramszünet miatt nem működne a fűtés valamelyik házban. 

Somogy megyében még 1547 fogyasztónál nincs áram - mondta az Origónak az E.On szóvivője. Barcs-Somogytarnóca, Csokonyavisonta, Rinyaújlak, Görgeteg településeken dolgoznak a szolgáltató munkatársai. A cégnél úgy számítanak, hogy a szerelők este 9 óráig minden érintett településen végezni fognak a hibák javításával. 

Bács megyében sincs mindenütt áram

Az esti órákra a fogyasztók többségénél helyreállítják az áramszolgáltatást az EDF DÉMÁSZ működési területén - ígérte a cég. Azt kérték ügyfeleiktől, hogy akinél péntek délelőttig nem lesz áram, hívja az éjjel-nappal hívható telefonos ügyfélszolgálatot, vagy tegyen bejelentést az internetes ügyfélszolgálaton.

Az E.On szolgáltatási területén, Tolna megyében viszont már

kora délutánra helyreállt a szolgáltatás. 

Dombóváron, Pörbölyön és Szálkán A három településen több mint ezerötszáz fogyasztót érintett az áramszünet. Jelenleg a gemenci erdő néhány vadászháza van áram nélkül.

A szerelők is közdöttek a hóval

Baranya és Somogy megyében több mint 8000 fogyasztónál nem volt áram kora délután - mondta korábban az Origónak Varga Ivett, az E.ON Hungária Zrt. szóvivője. Ezekben a megyékben ez a cég felelős az áramszolgáltatásért. Baranyában 5136, Somogyban 3417 helyen nem volt áram kora délután. Legnagyobb károkat Sellye, Vajszló, Siklós, Komló és Orfű térségében okozta a nagy mennyiségű hó. 

Kidőlt villanyoszlop Orfű környékénForrás: E.On

A helyreállítást nehezítette, hogy jellemzően erdőkben történtek a vezetékszakadások, az erdei utak pedig nem, vagy nehezen járhatóak a kidőlt fák miatt. Az E.ON a katasztrófavédelem és a tűzoltóság munkatársaival, valamint az erdészetek szakembereivel dolgozott együtt ezeken a területeken - mondta a szóvivő.

Hasonló volt a helyzet Bács-Kiskun megyében is. Az EDF DÉMÁSZ tájékoztatása szerint a havazás, jegesedés és hótapadás több mint 40 településen okozott fennakadást. A hajnal 3 óra óta tartó helyreállítási munkát nehezítette, hogy a havas, jeges úton a járművek és

a szerelők is nehezen tudták megközelíteni a hibahelyeket.

Egyidejűleg 120 szerelőcsapat 100 gépjárművel dolgozott, az üzemzavarok elhárítását a katasztrófavédelem munkatársai, erdészek, önkéntesek és a cég partnerei segítették.

Tolna megyében, Dunaföldvárnál kettétört egy villanyoszlopForrás: E.On

Kiskunfélegyházi olvasónk arról számolt be, hogy az iskolában, ahol dolgozik, többször is elment az áram rövid időre napközben. "Ez épp elég volt arra, hogy a számítógépek és a suli szerverei is leálljanak" - írta.

A vezetékszakadások helyszínére nehezen lehet eljutniForrás: MTI/Sóki Tamás

A vasút is akadozott a Dél-Dunántúlon

Csak estére állt helyre a vasúti közlekedés a Dél-Dunántúli térségben. Áta és Villány, Bóly és Villány, valamint Babócsa és Vízvár között kellett sínekre dőlt fákat, faágakat eltávolítani csütörtökön nap közben. A Pécs-Dombóvár vonalon, Abaliget és Godisa között a felsővezeték is megsérült, ezért sokat késtek a vonatok. Délután négy óra körül már csak Pécs és Villány között voltak nagyobb, egy-másfél órás késések.

Reggel még nagyobb volt a baj, akkor egyáltalán nem jártak vonatok a sínekre dőlt fák, leszakadt faágak miatt. 

Fennakadásokat okozott a vasúti közlekedésben az ónos esőForrás: MTI/Máthé Zoltán

Jeges utak, balesetek

Bács-Kiskun megyében hatvannál is több helyszínre kellett kivonulniuk a tűzoltóknak kidőlt fák, leszakadt faágak miatt - mondta az Origónak Kovács Andrea, a megyei katasztrófavédelmi főigazgatóság szóvivője. Azt is elmondta, hogy főleg úttorlaszokhoz hívják segítségül a tűzoltókat.

Az M7-es autópályán korábban az árokba hajtott egy kamion, a Letenye felé vezető oldalon, a 192. kilométer közelében. A műszaki mentés miatt a külső sávot egy időre lezárták.

Jó reggelt, Közép-Magyarország - ezzel az üzenettel küldte a fotót olvasónkForrás: Origo/olvasói fotó

Tolna megyében újra közlekedhetnek a kamionok: feloldották a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű járművek közlekedésének korlátozását - írja a rendőrség honlapja.

A horvát hatóságok is megnyitották a berzencei határátkelőhelyet

a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek előtt. Az átkelő szerda este óta volt zárva. Udvarnál és Drávaszabolcsnál is átmehetnek a teherautók Horvátországba.

A keleti országrészben, Orosháza környékén is sűrű hóesésre ébredtek reggel a közlekedők.

Orosházán is esett a hóForrás: MTI/Rosta Tibor

Az időjárási viszonyok okozta balesetveszély miatt nem lehet látogatni a pécsi parkerdőket. A korlátozás nem vonatkozik a mecseki Misina-tető szomszédságában található sí- és szánkópályára - közölte a területeket gondozó Biokom Nfkt.

A mecseki és a malomvölgyi parkerdő területein a turistautakat és erdei műtárgyakat jég, illetve hó borítja, a fák ágaira fagyott csapadék rakódott, a hidak, átereszek csúszóssá váltak. A lezárást a jegesedés megszűnéséig tartja fenn a Biokom Nkft.

Köd is lesz

Az előrejelzések szerint estétől először a középső országrészben, majd csütörtök éjjel az Alföld és az Északi-középhegység nagy részén is a köd teszi próbára az autósok türelmét. A köd miatt mára és holnap reggelre

figyelmeztetést is adott ki a meteorológiai szolgálat. 

A köd miatt adott ki figyelmeztetést az Országos Meteorológiai SzolgálatForrás: met.hu