Hazajöttek a magyar Gripenek

Gripen, 2015.06.26.
Kecskeméten mutatják be a Magyar Honvédség légi utántöltő képességét, a Gripen vadászrepülőgépek légi utántöltésének begyakorlását, és a felkészülést a Baltic Air Policing nemzetközi szerepvállalásra.
Vágólapra másolva!
Hazatért Litvániából a magyar légierő több mint nyolcvan katonája és négy JAS-39 Gripen repülőgépe, a Magyar Honvédség baltikumi légtérrendészeti missziója sikerrel zárult - közölte a Honvédelmi Minisztérium.
Vágólapra másolva!

A magyar kontingens pénteken, helyi idő szerint 9 órakor adta át a szolgálatot Litvániában az őket váltó spanyol katonáknak. "A magyar pilóták nemcsak helytálltak, hanem felkészültségükkel elismerést vívtak ki a parancsnokoknál és a NATO Németországban található Egyesített Légivezetési Központjánál is" - idézte a tárca Simicskó István honvédelmi minisztert.

Négy hónapig voltak távol

A magyar misszió 2015 szeptemberétől négy hónapon át vállalt felelősséget Lettország, Észtország és Litvánia légtérvédelméért, hozzájárulva ezzel a szövetség biztonságához. A Baltic Air Policing, azaz a baltikumi légtérrendészeti misszió keretében Magyarország vezető nemzetként, Németországgal közösen, NATO-parancsnokság alatt teljesítette küldetését. A misszió során

a magyar vadászpilóták több mint 430 órát töltöttek levegőben.

Szeptember elseje óta huszonötször riasztották a Litvániában állomásozó magyar Gripeneket, és ezen felül 101 gyakorlóriasztást is kaptak - írták.

Korábbi felvétel Fotó: Polyák Attila - Origo

"A légtérrendészeti feladatok ellátásával hazánk is belépett azon NATO-tagállamok közé, amelyek képesek a légierejüket az országhatáron túl is alkalmazni" - fogalmazott a HM, hozzátéve: Magyarország első alkalommal vett részt a küldetésben, és vállalta, hogy

2019-ben ismét ellátja négy hónapon át a balti országok légtérvédelmét.