Miközben a svéd belügyminiszter a menekültválság miatt visszaállítaná a sorkatonaságot, Bakondi György szerint erre Magyarországon nincs szükség.

A magyar kormány nem látja szükségesnek a sorozáson alapuló sorkatonai szolgálat visszaállítását,ám azt igen, hogy a honvédség tartalékos létszáma megfelelő szinten legyen - mondta Bakondi György. Mint arról az Origo is beszámolt, a svéd külügyminiszter szerint a kötelező katonai és polgári sorozás visszaállítása Európa-szerte segítene a menekültválság kezelésben.

Bakondi György, a miniszterelnök főtanácsadója szerint nincs szükség a kötelező sorozásraForrás: MTI/Balogh Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója ugyanakkor megjegyezte: a honvédség alkalmazásának jogi szabályozásáról kedden kezdődik ötpárti egyeztetés, egy új minősített időszak alaptörvénybe emelése érdekében.

Magyar katona várja Zákánynál a Horvátországból érkező menekülteket tavaly októberbenFotó: Polyák Attila - Origo

Megjegyezte, hogy elengedhetetlen a külső határőrizet, hiszen a biztonsági kontroll nélküli bejutás önmagában is potenciális veszélyt jelent a köz- és nemzetbiztonságra. A kormány a V4-ek fórumain is mindent megtesz, hogy a külső határőrizet szerepe még jobban felértékelődjön - tette hozzá Bakondi.