Olyan Simicska-oszlopot is bont a főváros, amihez nincs köze

Budapest, 2016. január 2.
Szakemberek szállítják el darus kocsival a Mahir Cityposter Kft. hirdetőoszlopait a fővárosi közútkezelő megbízásából a XI. kerületi Bocskai úton 2016. január 2-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Budapest, 2016. január 2. Szakemberek szállítják el darus kocsival a Mahir Cityposter Kft. hirdetőoszlopait a fővárosi közútkezelő megbízásából a XI. kerületi Bocskai úton 2016. január 2-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Eddig 100-120 hirdetőoszlopot veszített az oszlopháborúban a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposter. A hirdetőcéggel szerződést bontott Fővárosi Önkormányzat ennyit vitt el a közterekről, de még egy féltucat olyat is, amihez semmi köze - értesült az Origo. A Mahir-cégnek ugyanis a kerületekkel is van külön szerződése, de azokat nem bontották fel, ahogy vidéken sem.
Vágólapra másolva!

Rendőrségi feljelentést tesz a Mahir Cityposter Kft., amiért a Fővárosi Önkormányzat az egy hete tartó oszlopháborúban mintegy féltucat olyan hirdetőoszlopukat is eltávolította Budapest közterületeiről, amihez semmi köze - tudtuk meg a Mahir-cég tanácsadójától, Puskár Anettől.

Budapesten 1049 oszlop van

Budapesten ugyanis a Mahir Cityposternek nem csak a Fővárosi Önkormányzattal van szerződése a hirdetőoszlopokra, hanem a kerületekkel külön-külön is.

Minden oszlop a Mahir-cégé, de nem mindegyikre a fővárossal szerződött Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A Fővárosi Önkormányzattal 2006-ban 25 évre kötött, és a főváros által tavaly év végén a Mahir-cég szerint jogsértően felbontott szerződés 644 oszlopra szól.

További 405 hirdetőoszlopot a Mahir-cég a kerületi önkormányzatokkal kötött hosszú távú közterület-használati szerződések alapján helyezett ki

Budapesten a kerületi fenntartású közterületekre. Puskár Anett üzleti titokra hivatkozva azonban a kerületi szerződések részleteiről - így például az önkormányzatoknak fizetett díjakról - nem kívánt nyilatkozni az Origónak.

Tetthely körbekerítve az Andrássy úton Fotó: Polyák Attila - Origo

Annyit árult el, hogy a fővárosival szemben a kerületi szerződések egyikét sem bontották fel az önkormnányzatok, azok továbbra is élnek. Ám a főváros megbízásából a BKK közút Zrt. bontóbrigádjai az elmúlt napokban mintegy

féltucat olyan oszlopot is leszereltek, amelyek kerületi fennhatóságú területen vannak,

és amelyekre érvényes szerződésük van a kerületekkel - mondta.

Nem az övék, de mégis viszik

Egy ilyen, jogtalanul eltávolított oszlopra bukkantak a Mahir-cégnek a fővárosban járőröző biztonsági emberei vasárnap egy kisteherautó platóján a IX. kerületi Márton utcában. A helyszínen a bontóbrigáddal való egyeztetéskor kiderült, hogy azt a közeli Haller utcában szerelték le, noha az a ferencvárosi önkormányzattal kötött szerződés szerint jogosan állt ott.

Egy oszlop már a plaktón, egy másikat vinne a bontóbrigád Fotó: Polyák Attila - Origo

Puskár Anett az Origónak azt mondta, a bontóbrigád vezetője is elismerte, hogy tévedtek, amikor a Haller utcai oszlopot leszerelték, és megígérték, hogy a bontáskor keletkezett sérüléseket kijavítva hétfőn visszateszik. Mivel a Mahir-cég szerint másik négy oszlopukat ugyanígy jogtalanul vitték el, rendőrségi feljelentést tesznek.

A Mahir-cég szerint eddig

a 644 fővárosi hirdetőfelületük közül mintegy 100-120 darabot szállított el a főváros által megbízott bontócég.

Vagyis még több mint félezer olyan oszlopuk maradt az utcákon, amit érint a főváros által felmondott megállapodás. A szerződésbontás jogszerűségének megállapítására a Mahir-cég által indított per első tárgyalása hétfőn lesz. Mint arról az Origo beszámolt, a Mahir-cég fordulatot vár a tárgyaláson.

Miért nem nézik, mit bontanak?

Kerestük az oszlopok bontásáért a Fővárosi Közgyűlés határozata értelmében felelős BKK Közút Zrt.-t is, hogy miért szállítanak el olyan oszlopokat is, amihez a Mahir-cég szerint semmi közük, mert nem is a fővárosi szerződéssel érintettek, de egyelőre nem kaptunk választ. Amint tájékoztatnak, cikkünket frissítjük. Egyébként napok óta hiába várjuk tőlük a választ arra is, hogy hány oszlopot vittek el eddig.

Vidéken is vannak oszlopaik

Az Origo úgy tudja, a Mahir Cityposternek

vidéken is vannak hasonló hirdetőoszlopai, országszerte összesen további 344 darab.

Ezekről a budapesti szerződésektől eltérően jellemzően nem hosszú távú, akár évtizedekre szóló megállapodások rendelkeznek. A városokkal rövidebb távú szerződéseket kötöttek, de egyet sem mondtak fel közülük, hanem rendre meghosszabbítják őket.

Mint arról az Origo beszámolt, időközben kiderült, hogy hová viszik a Budapesten leszerelt Simicska-oszlopokat. A drónos felvételeket készítő Drone Media Studio

véletlenül bukkant rá arra a XIX. kerületi telephelyre, ahová a kiszedett oszlopokat szállítják.

A kidöntött oszlopokat hó fedi, így sorakoznak a főváros határában egy elhagyott udvaron.