Még keresik, hogy mi okozhatta a tömeges, hányással, hasfájással, hasmenéssel járó megbetegedéseket Halásztelken. A családtagok is megbetegedtek, ezért elképzelhető, hogy vírus okozta a fertőzést.

Ma még nem mehettek iskolába az a 83 gyerek, akik még pénteken lettek rosszul Halásztelken. A fővárosi kormányhivatal szóvivője azt mondta, hogy kedden már valószínűleg mehetnek közösségbe a gyerekek.

Hányás, hasmenés volt a tünet

Korábban a népegészségügyi főosztály közegészségügyi-járványügyi felügyelője és Pest megye készenlétes tiszti főorvosa helyszíni szemlét tartott a halásztelki orvosi ügyeleten, valamint a Hunyadi Mátyás Általános Iskolában üzemelő főzőkonyhán. Két tálalókonyhán is tisztasági mintát vettek. A vizsgálat jelenleg is tart. 

Zajlik a fertőtlenítés is.

Pénteken a gyerekeknél hányás, hasfájás, hasmenés jelentkezett, a tünetek általában egy-két nap alatt rendeződtek. Az eddigi hivatalos információk szerint egy gyermek került kórházba, akit már hazaengedtek.

Folyamatban van a székletminták feldolgozása is az Országos Epidemiológiai Központ mikrobiológiai laboratóriumában, ahol azt vizsgálják, hogy vírus vagy baktérium okozta-e a megbetegedéseket.

Családtagok is elkapták

A megbetegedett gyermekek és dolgozók nagy része az óvodában, illetve az iskolában ebédelt, de a következő napokban egyes beteg gyerekek családtagjainál is hasonló tünetek jelentkeztek. Ők viszont nem fogyasztottak ételt az érintett közösségekben, ami

vírusfertőzés gyanúját veti fel.

 A sajtófőnök felidézte, a halásztelki orvosi ügyelet szakápolója péntek este jelentette a fővárosi kormányhivatalnak, hogy valószínűsíthetően élelmiszer okozta megbetegedések miatt több gyermek jelentkezett náluk gyomor-bélrendszeri panaszokkal.