Az M1 megmagyarázza a kölni videóját

egyiptomi molesztálás video screeshot
Vágólapra másolva!
Frissítették a hirado.hu-n a január 12-én megjelent beszámolót, amely úgy tüntetett fel egy videót, mintha az a szilveszteri tömeges molesztálást örökítette volna meg Kölnben, holott a felvétel jóval korábban készült és az eredete is ismeretlen. A frissítés szerint csak párhuzamot vontak a kairói erőszak és a kölni molesztálás módszere között. Az ügy már a Médiahatóságnál van, de még nem döntöttek, hogy indítanak-e eljárást. 
Vágólapra másolva!

Január 13-án frissítette a hirado.hu egy nappal korábbi anyagát, amelyben úgy állítottak be egy Youtube-on keringő felvételt, mintha az a szilveszteri tömeges molesztálást örökítette volna meg Kölnben. A valóság viszont az, hogy

a videót már több éve feltöltötték, azt pedig nem tudni, hogy pontosan hol és mikor történtek a rajta szereplő események.

A frissítés szerint csak párhuzamot vontak volna a kairói erőszak és a kölni molesztálás módszere között. Mint írják, „az M1 Híradóban 2016. január 12-én bemutatott kölni erőszakról szóló összeállításban egy amatőr videó is szerepelt. A felvétel a Youtube-on jelent meg 2016. január 7-ei dátummal, a kölni erőszakos cselekményekkel kapcsolatban.

A felvétel pontos eredete ismeretlen, az viszont biztos, hogy jóval a kölni molesztálás előtt készült Forrás: MTVA

Ugyanez a videó, amely a 2013-as egyiptomi tüntetéseken történt, nők ellen elkövetett erőszakos cselekményeket mutatja be, több más dátumon is elérhető.

- áll a frissítésben.

Az sem biztos, hogy Kairóban készült a felvétel

Korábbi információk szerint a felvételen egy 2013-as kairói tömegjelenet látható, amikor megerőszakoltak egy holland turistát. Ezt azonban nem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani, ráadásul a The Guardian cikke szerint azt sem tudták megerősíteni, hogy igaz-e az erőszakról szóló hír.

Az viszont egészen biztos, hogy

a videó már több éve kering az interneten és nem a kölni molesztálás idején készült.

Az M1 Híradója viszont a következő mondatokkal kísérte a szöveget: „Szilveszter éjszaka Kölnben készült az a felvétel, amely nemrég került fel az egyik legnagyobb videomegosztó oldalra. Több tucat migráns vesz körül egy szőke nőt, akinek esélye sem volt a menekülésre. Hiába kiabált és próbálta újra és újra ellökni magától a migráns férfiakat, azok nem engedték. A videót valószínűleg telefonnal készítette az egyikük, hosszan mutatja a dulakodást".

A videót egyébként más országokban is összemosták a kölni molesztálással. A Die Welt cikke szerint egy Natalie Freund nevű felhasználó rakta ki a videót először a Facebookra, és azzal vádolta a médiát, hogy eltitkolják, mit történt szilveszterkor Kölnben. A posztot átvette a szélsőjobboldali párt, a Pro NRW is.

Eljárást indítanának

A Nemzeti Média és- Hírközlési Hatóság (NMHH) szerint kedden késő este kaptak bejelentést egy magánszemélytől, aki az M1 Híradójának január 12-i adását kifogásolta.

A hatóság arról tájékoztatta az Origót, hogy – tekintettel az állampolgári bejelentés beérkezése óta eltelt rövid időre –

még nem döntöttek arról, hogy indítanak-e vizsgálatot.

Szerdán azt állították, hogy az Együtt bejelentését még nem kapták meg.

Ha az NMHH megindítja az eljárást, akkor 40 napjuk lesz a döntésük meghozatalára, ezt a határidőt azonban indokolt esetben további 30 nappal meg lehet hosszabbítani.