A magyar Mein Kampfra még várni kell

Mein Kampf
Sokan úgy vélik, Hitler könyvét soha többé nem lenne szabad kinyomtatni.
Vágólapra másolva!
A nagyobb hazai könyvkiadók nem akarnak Hitler Mein Kampfjából hasznot húzni, ennek megfelelően egyelőre nem várható semmilyen – még magyarázatokkal ellátott – változat megjelenése sem. A boltok egy kommentár nélküli kiadványt amúgy sem tennének a polcokra, miután ez ellentétes lehet a gyűlöletbeszédről szóló törvénnyel. A hazai pártok legfeljebb egy kommentekkel kiegészített kiadást támogatnának, kivéve a Jobbikot: a párt a szólásszabadság jegyében engedélyezné az eredeti mű megjelenését is.
Vágólapra másolva!

„Nem igaz, hogy a pénznek nincs szaga" – az Origo információi szerint ezzel a kijelentéssel utasította el az egyik legnagyobb hazai könyvkiadó, hogy bármilyen formában is megjelentesse magyarul Adolf Hitler fő művét, a Mein Kampfot. A kiadó vezetője szerint ugyanis elfogadhatatlan lenne, ha egy olyan műből szereznek profitot, amelynek szerzője emberek millióinak meggyilkolásáért volt felelős.

A jogi lehetőség mindenesetre adott,

januártól ugyanis lejárt a szerzői jogvédelem, így elvben bárki kiadhatja Hitler könyvét.

Magyarországon viszont nincs tervben a könyv megjelentetése. Az Origo információi szerint a hazai kiadók mellett

az oktatási államtitkárságnál és a Schmidt Mária által vezetett Terror Házánál sem foglalkoznak egyelőre a kérdéssel,

és azt sem tervezik, hogy piacra dobnak egy történészek által írt kommentárokkal bővített kritikai változatot.

Sokan úgy vélik, Hitler könyvét soha többé nem lenne szabad kinyomtatni Forrás: AFP/Frederic J. Brown

Pedig az Origónak nyilatkozó történészek szerint egy kiegészített verzió igenis hasznos lehet, miután tételesen meg lehetne cáfolni Hitler hazugságait. Ezen a véleményen van a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnöke is, ám Kocsis András Sándor megerősítette az Origo információit, miszerint tudomása szerint egyelőre egyik kiadó sem gondolkodik egy kritikai kötet megjelentetésén.

Aki akarta, eddig is el tudta olvasni

„Ha valakinek az a vágya, hogy

akkor ezt eddig is megtehette" – mondta Karsai László történész, aki szerint a könyv kiadhatóságának nem lesz felforgató hatása az európai politikára. Sokan tartanak ugyanis attól, hogy a szélsőjobboldali eszmék iránt érdeklődők újra rátalálnak a könyvre, és egyfajta új mítoszt építenek majd köré.

Forrás: AFP/Christof Stache

Németországban például több zsidó szervezet is tiltakozott amiatt, hogy az írást bármilyen formában is kiadják, mert attól tartanak, hogy erőre kapnak a neonáci szervezetek.

A könyv azonban már évek óta elérhető online kiadásban, sőt illegálisan nyomtatott formában is beszerezhető.

Magyarországon szintén forgalomban van, egy szélsőséges kiadványokkal foglalkozó kiadó évekkel ezelőtt megjelentette a könyvet. 5500 forintért bárki megveheti, de nem tűnik hatalmas biznisznek.

– mondta Karsai László, akinek szavait alátámasztják a német vásárlási adatok, amelyek szerint kevesebb mint egy hét alatt elkapkodták a magyarázatokkal ellátott Mein Kampfot. A könyvet az óriási kereslet miatt újra kiadják, pedig egyáltalán nem olcsó: a kétezer oldalas, négyezer példányban nyomott kiadvány 59 eurós, azaz 18 ezer forintos áron került a boltokba.

A hazai könyvesboltok egyébként nem is tennének a polcaikra egy kritika nélküli változatot.

A Libri például azt hangsúlyozta az Origo kérdésére, hogy ugyan céljuk a széles kínálat biztosítása, de a Mein Kampf terjesztése eltér bármely más könyvétől. „Cégünk kizárólag Magyarországon legálisan, vagyis a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően megjelentetett könyveket forgalmaz, mindenkor az érvényben lévő magyar jogszabályok szerint járunk el."

Tehát attól, hogy lejárt a szerzői jogvédelem,

a könyv még ugyanúgy uszító és gyűlöletkeltő marad, így terjesztése a gyűlöletbeszédről szóló törvénybe ütközhet.

Egy kritikai változatnál viszont feltehetően már más lenne a helyzet, Németországban viszont még ezzel is óvatosan bánnak. Az egyik legnagyobb kulturális áruház, a Dussmann például csak egy darabot tart a boltban, és egyáltalán nem reklámozza a könyvet. Több példányt pedig csak előzetes rendelés után lehet venni.

A Jobbik az eredeti verziót is kiadná

„Nem akarom egy könyvesboltban azt látni, hogy Adolf Hitler: Mein Kampf" – mondta Hiller István, az MSZP kultúrpolitikusa, aki szerint elfogadhatatlan lenne egy kritika nélküli verzió. Hasonló álláspontot képviselt több párt is, az Együtt például kifejezetten támogatna egy magyarázatokkal teli változatot, csakúgy mint a Párbeszéd Magyarországért és az LMP.

Hiller István szerint magyarázó művek eddig is születtek, kommentek nélküli változatot viszont nem szabad kiadni Forrás: Origo

A jobbikos Pál Gábor viszont lehetővé tenné az eredeti mű megjelentetését is. Szerinte ugyanis ez hozzátartozik a véleménynyilvánításhoz való joghoz, az embereknek pedig joguk van megismerni a kötetet.

„A Jobbik alapvetően elutasítja a cenzúrát és a művek betiltását, a személyes véleményem pedig az, hogy nem lehet megtiltani egy mű terjesztését" – mondta Pál Gábor. A jobbikos politikus szerint ez igaz a szélsőjobboldali, a szélsőbaloldali vagy bármilyen izmushoz tartozó gondolatokat megjelenítő művekre is.

A legtöbb történész mindenesetre egyetért abban, hogy Hitler fő műve lehet újra bestseller, ideológiája azonban nem.