Most kiderül, hányadán állnak Orbánék

választás 2014 szavazás urna
Lepecsételt szavazóurna egy budapesti szavazókörben
Vágólapra másolva!
Két nagyvárosban tartanak időközi önkormányzati választást vasárnap. A parlamenti erők közül csak a Fidesz-KDNP és a Jobbik jelenik meg a szavazólapokon, a többi nagyobb ellenzéki erő független jelölteket támogat.
Vágólapra másolva!

Szolnokon a 6. számú egyéni választókerületben Nemes András (Fidesz-KDNP) lemondása miatt kell időközi választást tartani. A mandátumot 2014-ben megszerző képviselő egészségi okokra hivatkozva mondott le szeptember végén. A voksoláson hatan indulnak: Csikós Attila (Jobbik), Filemon Kristóf (Magyar Munkáspárt), Ligeti József (független), Nagy Gyula (független), Rezák László (Fidesz-KDNP) és Szekeres Éva (független).

A szolnoki megmérettetésnek abból a szempontból nincsen nagy tétje, hogy

a testületben meglévő fideszes többség nincsen veszélyben.

A választásnak abból a szempontból van tétje, hogy Szolnok kertvárosi részében fekvő körzete 2006 óta viszonylag stabil fideszesnek számít. Azért csak viszonylag, mert mind a 2010-es, mind a 2014-es parlamenti választáson a kormánypárok messze országos átlaguk alatt szerepeltek. A kérdés, meg tudja-e tartani a Fidesz-KDNP a váalsztókerületet.

Baloldali taktika

A körzetben 2014-ben Nemes András nagyon könnyedén nyert, több mint 25 százalékponttal verte meg a közös baloldali jelöltet. A kormánypártokkal szembeni baloldali tábor a mostani időközi választáson taktikát váltott, mivel nem egy pártpolitikus, hanem Ligeti József, egy helyi független jelölt mögé sorakozott föl. Éppen ezért sem az MSZP, sem a DK, sem az Együtt nem lesz a szavazólapokon. Érdekesség, hogy az LMP nem állított jelöltet.

Információink szerint nem volt túlságosan viharos kampány. Az országos pártvezetők közül egyedül csak Vona Gábor látogatott el a körzetbe. Ennek az oka, hogy

Csikós Attila bizalmi embernek számít a radikális pártban.

Ligeti József végig komoly segítséget kapott a baloldali ellenzéki pártoktól. Úgy tudjuk, Nagykátáról és Miskolcról is érkeztek aktivisták, hogy növeljék Ligeti győzelmi esélyeit.

Ligeti József (jobboldalt) függetlenként indul, de felsorakozott mögötte a baloldal Forrás: Facebook/Ligeti József

A virtuális térben a Fidesz nyert

Érdekesség, hogy a Munkáspárt színeiben az a Filemon Kristóf indul, aki tavaly áprilisban még a tapolcai időközi országgyűlési voksoláson próbálkozott. Akkor 63 szavazatot sikerült összegyűjtenie. Ez 0,21 százalékra volt elég. Meglepetés lenne, ha a mostani hétvégén sikerülne túlszárnyalnia ezt a szavazatarányt.

Rezák László a kampányban egyrészt a biztonságra építette a kampányát. A jelölt egy rendezvény erejéig meghívta Georg Spöttlét és Zárug Péter Farkast is. Korábban a szolnoki kosárcsapat edzője volt, vele lett 1991-ben bajnok a gárda. Ligeti József is a biztonságra összpontosított a kertvárosi körzetben.

A Facebookon Rezák győzött.

A fideszes jelölt 1222, míg Ligeti 273 lájkot szedett össze péntek délelőttig.

Rezák László, a Fidesz-KDNP jelöltje korábban a helyi sportban dolgozott Forrás: Facebook/Rezák László

Civilek

Hajdúszoboszlón szintén a 6-os számú körzetben voksolnak. Kállai István (Összefogás Hajdúszoboszlóért és a Jövőért Egyesület) október 16-i hatállyal mondott le képviselői tisztségéről. A mandátumért öten indulnak: Görög Csaba (független), Guglenko Márk Dávid (független), Márton Zoltán (Magyar Munkáspárt), Németi Attila Sándor (Összefogás Hajdúszoboszlóért és a Jövőért Egyesület) és Tóth Attila (Jobbik).

A Hajdú-Bihar megyei városban 2014 őszén a Fidesz súlyos vereséget szenvedett, csupán egyetlen egyéni körzetben nyert. Hajdúszoboszlót egy helyi civil szervezet irányítja,

a többségük akkor is megmarad, ha vasárnap vereséget szenvednének.

Érdekesség, hogy abban a körzetben, ahol a hétvégén voksolnak, a listás szavazatok alapján a tavalyi összes választást óriási fölénnyel a Fidesz nyerte. Ez azt mutatja, hogy az önkormányzati választáson a kormánypártok helyben népszerűtlen jelöltekkel próbálkozott.

Régi arc

A 2014-es kudarc miatt a kormánypártok a baloldali szolnoki taktikáját követik. Görög Csaba független jelöltet támogatják. Németi Attila Sándor, akit a várost támogató civil szervezet támogat nem új szereplője a politikának. A 2014-es országgyűlési választáson a Jólét és Szabadság színeiben indult a Hajdúböszörményi körzetben, akkor 108 szavazattal, 0,29 százalékot kapott.

Kampányharc

A kampány egyetlen érdekessége az volt, hogy Jónás Kálmán, a Jobbik képviselője a választási bizottságnál feljelentette Németi Attilát, hogy városszerte kihelyezett molinóin az szerepelt, hogy ő „a városvezetés jelöltje”. Beadványa szerint ez alkalmas a választók megtévesztésére, ugyanis azt sugallja, hogy az egész városvezetés, a képviselőtestület minden tagja támogatja az Összefogás jelöltjét, holott ez nyilvánvalóan nem igaz.

A bizottság helyt adott a beadványnak,

megállapította, hogy a jelölt megsértette a választási eljárásról szóló törvényt és eltiltotta őt a további jogsértéstől.

Németi Attila Sándor, egy hajdúszoboszlói civil egyesület támogatásával indul Forrás: Németi Attila Sándor/Facebook

Érdekesség, hogy a testület egyhangú határozatot hozott, így még az Összefogás-egyesület delegáltja is úgy vélte, jogsértés történt. Németi Attila a Dehir.hu-nak elismerte, „nyelvhelyességi, stilisztikai" hibát vétett. A kampányanyagaiban átírta a vitatott szlogent, ami „a város vezető erejének jelöltje” szlogenre változott.