Kósa Lajos reagált az MSZP visszalépésére

2016.01.15. 16:43

A Fidesz már tárgyalt az alkotmánybíró-jelölésről a Jobbikkal és az LMP-vel - mondta Kósa Lajos az Origónak. A Fidesz frakcióvezetője szerint a szocialisták önmagukkal is vitatkoznak a jelölés ügyéről.

Az MSZP önmagával is vitatkozik ebben az ügyben - mondta Kósa Lajos az Origónak. A Fidesz-frakcióvezető szerint a szocialista párton belül sokan szeretnék, ha részt vennének a jelölési folyamatban. Sőt, úgy véli, a frakcióban többségben vannak azok, akik inkább részt vennének a folyamatban. Kósa Lajos azt mondta, hogy Tóbiás József bejelentése után is küldenek meghívót a szocialistáknak, maximum nem jönnek el. 

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint az MSZP-frakcióban nincsen többsége Tóbiás álláspontjánakFotó: Marton Szilvia - Origo

A függetlenekkel nem tárgyalnak

Az LMP-vel és a Jobbikkal már volt egy egyeztetési kör, személyekről nem beszéltünk, hanem csak az eljárási-szavazási elvekről volt szó - mondta Kósa Lajos. Három alkotmánybírót lehet újraválasztani, egy helyre kell egy új személyt jelölni, valamint az AB elnökét kell megválasztani. Várjuk a frakciók álláspontját, de egy demokráciában nagyon nehéz megmagyarázni, hogy egy párt miért nem vesz részt egy jelölési folyamatban, ha erre lehetősége van - mondta a politikus.

Tóbiás József Alkotmánybíróságot érintő javaslatairól azt mondta a Fidesz-frakcióvezető, hogy az most nincsen napirenden. Február 15-én indul majd a hivatalos jelöltállítási folyamat, de egyelőre csak a frakcióval rendelkező pártokkal tárgyalnak. A tíz független képviselővel nincs napirenden az egyeztetés - mondta a frakcióvezető. Kósa szerint az alkotmánybíró-jelölés legitimációjának jót tenne, ha legalább három frakció támogatását élveznék az aspiránsok.

Tóbiás József bejelentette, hogy nem vesznek részt az alkotmánybíró-jelölési folyamatbanFotó: Szabó Gábor - Origo

Nevek

Mint arról korábban beszámoltunk, az MSZP nem jelöl alkotmánybírót, nem vesz részt a folyamatban, és nem is támogatja azt – mondta Tóbiás József. Korábban Gyurcsány Ferenc azt mondta, aki az alkotmánybíró-jelölésben együttműködik a Fidesszel, az áruló. Schiffer András azt mondta az Origónak, hogy van a fejében négy olyan név, akik mögött többséget lehetne létrehozni. Idén három alkotmánybírónak jár le a mandátuma, egy hely pedig tavaly február óta betöltetlen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK