Kövér László szerint, ha az EU akarná, meg tudná oldani a migráció problémáját. A házelnök egy interjúban megint felidézte sokat vitatott kijelentéseit, és hozzátette, hogy lesznek, akik szívesen berendeznék új hazájukat a Kárpát-medencében, a mi helyünkön.

Kövér László szerint az Európai Unió meg tudná oldani a migráció problémáját, ha akarná. Az Országgyűlés elnöke pénteken a Szolnok Televíziónak adott interjújában azt is mondta, hogy nem érez ellentmondást a befogadástól való elzárkózás és a keresztény elvek között.

Ott kell megoldani a problémát, ahol keletkezett

A házelnök szerint, ha az Európai Unió akarná, meg tudná oldani ezt a problémát,

ha nem tudja látszólag megoldani, az azt jelenti, hogy nem akarja.Kövér László azt mondta, hogy az Európai Unió területére elsősorban tengeri úton érkezik a migránsok tömege, és mi sem lenne egyszerűbb, mint blokkolni a tengeri útvonalakat.A házelnök egy kérdésre válaszolva azt mondta: nem érez ellentmondást a befogadástól való elzárkózás és a keresztény elvek között. Kövér szerint a keresztény elvek sem kívánnak többet, mint a létező humanitárius elvek alapján megfogalmazott egyezmények betartását, és minden problémát elsősorban ott kell megoldani, ahol keletkezett. 

Ez konkrétan azt jelenti szerinte, hogy Törökországban kell emberhez méltó életfeltételeket teremteni ideiglenesen a menekültek számára.

Egyfajta kívánság

A nők szerepéről nemrég mondott, sokat bírált mondatának legvitatottabb részét a pontosság kedvéért idézte: "azt szeretnénk, ha a lányaink az önmegvalósítás legmagasabb rendű formáját abban éreznék, ha unokákat szülhetnének nekünk".

Kövér László szerint, ha az EU akarná, meg tudná oldani a migráció problémájátFotó: Marton Szilvia - Origo

Hangsúlyozta, hogy ez egyfajta kívánság, és hozzátette, hogy a népességcsökkenés megállítása nem lehetséges csak gazdasági, kormányzati, politikai eszközökkel, a gondolkodásmódot is meg kell megváltoztatni. E nélkül minden erőfeszítés, legyen szó a lakástámogatás ösztönzéséről vagy gyermekek után járó adókedvezményről, hiábavaló erőfeszítés marad.

A házelnök úgy fogalmazott, hogy miközben Magyarország népessége fogy, a világé növekszik, és lesznek jelentkezők, akik szívesen berendeznék a maguk új hazáját itt, a Kárpát-medencében, a mi helyünkön.