Átalakul Budapesten a sebészeti ügyelet

egészségügyi biztosítások, VIP-kórház egy casco árából, Ápolók dolgoznak a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikájának egyik kórtermében, 2012-ben - képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Áprilistól megszűnik Budapesten a sebészeti ügyeleti rendszer, a műtétre szorulókat a saját ellátási területéről minden fővárosi kórháznak el kell látnia. Győrfi Pál a mentőszolgálat szóvivője szerint megerősödik az akut sebészeti ellátás a fővárosban.
Vágólapra másolva!

A változásról az Országos Mentőszolgálat tájékoztatta az intézményvezetőket. A Népszabadság birtokába került levél szerint a változás egyelőre csak a sebészeti ügyeletet érinti. A jövőben a mentő a beteg állandó lakhelye szerinti illetékes kórházba viszi az akut sebészeti ellátásra szorulókat. Akiknek nincs bejelentett lakcímük a fővárosban, azokat abba a kórházba viszik, amelynek a körzetében rosszul lettek.

A kórházak kapacitáshiány miatt nem tagadhatják meg az ellátást,

továbbküldeni csak a sürgősségi ellátás után és csak akkor szabad, ha a másik intézmény dokumentáltan vállalja a kezelést. A lap cikke szerint a sebészeti beavatkozások rosszul finanszírozottak, ezért egyetlen intézménynek sem lesz érdeke, hogy körzeten kívülit ellásson.

Áprilistól az állandó lakóhely szerinti kórház látja el majd a betegeket (Képünk illusztráció) Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Nem megszűnik, hanem megerősödik az akut sebészeti ellátás Budapesten – közölte Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója az Origóval.

Mindenhol lesz sebész

Az általános és hasi sebészeti ügyeleti rendszer az érintett kórházi vezetőkkel hónapokkal ezelőtt, előre egyeztetve április 1-től úgy alakul át, hogy a betegek Budapesten nem csak néhány, naponta változó, de előre kijelölt kórházban, hanem

valamennyi, sebészeti ellátásra alkalmas kórházban, a nap 24 órájában megkapják a szükséges sebészeti ellátást.

Minden kórházban lesz sebészeti ügyelet Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az akut sebészeti ellátó kapacitás Budapesten tehát

április 1-től megerősödik,

a jelenlegi néhány kórház helyett valamennyi, sebészeti profillal rendelkező fővárosi kórház ellátja a sürgős sebészeti betegeket a nap 24 órájában. A baleseti sebészeti, érsebészeti, idegsebészeti és szívsebészeti ellátás és sebészeti járóbeteg-ellátás változatlan rendben működik tovább - közölte Győrfi Pál.