Az Egységes Közlekedési Szakszervezet szerint felborul az egységes közlekedés a fővárosban és az agglomerációban is, ha az állam kiveszi a Budapesti Közlekedési Központ kezéből az elővárosi szolgáltatást.

A BKV egyik szakszervezete, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) a közleményében azt írja: kormányzati pénzből "behozhatatlan előnybe hozzák majd" a főváros határától induló járatokat, miközben "szándékosan ellehetetleníthetik" a BKV, illetve Budapest működését. Az EKSZ hangsúlyozza: a közszolgáltatást a kormánynak, a fővárosnak és a településeknek közösen meghatározott arányban kellene finanszírozniuk.

Kockázatos játék

Kockázatos játékba kezdett a kormány és a főváros azzal, hogy a főpolgármester és a miniszterelnök megállapodott: az állam magához veszi az elővárosi járatok közlekedésének működtetését - olvasható a közleményben. Idézik Nemes Gábort, az EKSZ elnökét, aki szerint felborul a régióban az egységes közlekedési rend, szervezési, összehangolási káosz alakulhat ki. Az agglomerációs közlekedés átengedésével súlyos szakmai hibát követ el a főpolgármester, és ezzel beláthatatlan kárt okoz a régió közlekedésében - tartalmazza a szakszervezet állásfoglalása.

A HÉV-et is átveszikForrás: MTI/Jászai Csaba

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a kormány és a főváros közötti tárgyalások megegyezéssel lezárhatók, az állam átveszi az agglomerációs közlekedés működtetését, és kész a HÉV átvételére is.