Deutsch Tamás hallani sem akar a sorkatonaságról

Tusványos 26 
2015.07.23.
Bálványosi Szabadegyetem
Deutsch Tamás
Vágólapra másolva!
"Ennyi!" - ezt az egy szót fűzte Deutsch Tamás ahhoz a 2004-es Fidesz-közleményhez, mit kiposztolt a közösségi oldalára. A közlemény a kötelező sorkatonaság eltörlését szorgalmazta.
Vágólapra másolva!

A FIDESZ alapítói által 1988. március 30-án kiadott nyilatkozat a következő mondatot tartalmazza: "A FIDESZ tevékenységében egy olyan új Magyarország felépítésének igényéből indul ki, amelyben (...) a Kelet-Közép-Európa népeivel való szolidaritás elvei alapján képes közreműködni egy demilitarizált és egységes Európa eszméjének megvalósításában." A FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség elnöksége július 16-ai ülésén a 2000-ben kezdeményezett országgyűlési határozati javaslatához hasonlóan ismét a sorkatonai szolgálat végleges eltörlése mellett foglalt állást.

Deutsch Tamás Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezt a 2004. július 16-án kelt közleményét posztolta ki közösségi oldalára Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője. A politikus csak azt a kommentárt fűzte az idézethez, hogy "Ennyi!". Nem részletezte, de minden bizonnyal Kövér László szombati interjújára reagált ezzel a poszttal, amelyikben az Országgyűlés elnöke a kötelező sorkatonaság visszaállítása mellett érvelt.

Téma a Honvédség megerősítése

Néhány napja Simicskó István honvédelmi miniszter vetette fel, hogy létre kellene hozni egy Honvédség alá tartozó tartalékos erőt. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója egy hete azt mondta, hogy a magyar kormány nem látja szükségesnek a sorozáson alapuló sorkatonai szolgálat visszaállítását, ám azt igen, hogy a honvédség tartalékos létszáma megfelelő szinten legyen.

2004-ben szűnt meg a sorozás

Magyarországon 2004. november 3-án, 135 éves hagyomány után szűnt meg a békeidejű sorozás intézménye. Az utolsó sorozott katonák 2005-ben szereltek le. A jogszabályok alapján jelenleg Magyarországon csak megelőző védelmi helyzetben vagy rendkívüli állapotnál lehetne sorozni, és csak a 40 év alattiakat érintené.