Infarktus gyanújával kórházba vitték Hegedüs Istvánt, az Országos Roma Önkormányzat elnökét – tudta meg az Origo. A szervezet közgyűlésén kitört a botrány, a rendőröket is kihívták. Képviselők egy csoportja leváltotta a teljes vezetést, amíg azonban a Közigazgatási Hivatal nem tanulmányozza át a jegyzőkönyvet, a régi felállás érvényes. 

Kórházba került az Országos Roma Önkormányzat elnöke – tudta meg az Origo. Hegedüs Istvánt infarktus gyanújával vitte kórházba vasárnap este a mentő. 

Hegedüs Istvánt vasárnap este vitték kórházbaForrás: MTI/Illyés Tibor

Az Országos Roma Önkormányzat rendkívüli közgyűlését éppen hétfő délelőtt 10 órára hirdették meg. A találkozón több képviselő megerősítette a hírt az Origo tudósítójának. 

Szívcentrumban kezelik

Buri Edina hivatalvezető tíz órakor bejelentette, hogy az elnök távolléte miatt a rendkívüli közgyűlést nem lehet megtartani. Úgy tudjuk, Buri Edina azt is elmondta a képviselőknek, hogy Hegedüs Istvánt eszméletlen állapotban vitték a pécsi szívcentrumba. 

Leváltották a hivatalvezetőt 

A bejelentés ellenére a közgyűlés helyszínén 27 képviselő mégis úgy döntött, hogy megtartják az ülést – jelentette az Origo tudósítója a helyszínről. Ha ez még nem lett volna elég, a képviselők úgy döntöttek, hogy leváltják a kórházban fekvő elnököt és a hivatalvezetőt is. 

Botrányba fulladt a közgyűlésForrás: Origo

Arról is határoztak, hogy  a képviselők és hozzátartozóik részt vehetnek az ORÖ-s programokban. 

Lepecsételték az ajtót

Miközben Vajda László, az ORÖ-n belül megalakult ellenzéki csoport vezetője sajtótájékoztatót tartott, a közgyűlést megtartó képviselők pecséttel zárták le a hivatalvezető irodáját. Az ellenzékiek rongálás miatt kihívták a rendőröket, akik kivonultak a helyszínre. 

A hivatalvezető irodájának lepecsételt ajtajaForrás: Origo

A megválasztott új elnök, Balogh János azzal magyarázta a pecsételés szükségességét, hogy így akarták megakadályozni, hogy értékes dokumentumok tűnjenek el a hivatalvezető irodájából. 

Együttműködés mindkét oldallal?

Az ORÖ újonnan megválasztott elnöke, Balogh János egyúttal a Magyarországi Cigányszervezetek Fórumának (MCF) elnöke is. Balogh volt az, aki MCF-elnökként 2013 júliusában együttműködésre lépett az MSZP-vel. Mint arról a szocialista párt a honlapján is beszámolt, Mesterházy Attila MSZP-elnök és Balogh "megbeszélést folytatott a cigányságot érintő legégetőbb problémákról", és megállapodtak a két szervezet közötti együttműködés lehetséges területeiben. Az MCF azt is felajánlotta, hogy részt vesz az MSZP roma-programjának kidolgozásában.

A talán emiatt sokak által baloldali szimpátiájúnak tekintett az MCF - még mindig Balogh elnökletével - viszont valamivel később, 2014 őszén csatlakozott a Lungo Dromhoz, egyúttal kijelentette: támogatja a jobboldali roma szervezet kormánnyal közös munkáját az ORÖ-ben.

Állást ajánlottak

Vajda László sajtótájékoztatóján elhangzott az is, hogy "Farkas Flórián csapata megpróbál képviselőket átcsábítani" az ő oldalukra. Kiss Jánosné például azt állította, hogy neki és lányának is hároméves szerződést ajánlottak havi 350 ezres fizetéssel. 

Védik a főbejáratot

A közgyűlésen végül levették a pecsétet az ajtóról, a két képviselőcsoport rendőri biztosítás mellett tárgyalt.  A terem előtt egyenruhás posztol, egyetlen újságírót sem engedtek be.

A két csoport ezután kettévált, az új vezetést megválasztók a teremben maradtak, és azt várják, hogy a többiek hazamenjenek, míg az ellenzékiek a főbejáratot védik, mert meg akarják akadályozni, hogy lecseréljék a zárat. Vajda László mindeközben elment a Közigazgatási Hivatalba, hogy állásfoglalást kérjen a közgyűlés szabályosságáról. 

A hivatal arról tájékoztatta, hogy a jegyzőkönyv alapján fog dönteni, addig viszont a korábbi állapot, tehát Hegedüs István elnöksége az érvényes.

Nem lehet jogszerű

hatályos választójogi törvény szerint egyébként az országos önkormányzat elnökét a közgyűlés nem válthatja le, megbízatása csak lemondással vagy választójogának elvesztésével szűnik meg, illetve ha a közgyűlés kimondja a feloszlatást, illetve ha a bíróság megszünteti az elnök tisztségét. 

Rendőrök az ORÖ székházánálForrás: Origo

Megromlott a viszony

Az Országos Roma Önkormányzatnál hónapok óta folyik hatalmi harc, miután megromlott a viszony Farkas Flórián romaügyi miniszterelnöki biztos és Hegedüs István között. 

Miután Farkas Flórián lett a miniszteri biztos, NAV-nyomozók lepték meg az Országos Roma Önkormányzatot. Az adóhivatal három ügyet egyesítve nyomoz az Országos Roma Önkormányzat részvételével zajló, Híd a munka világába elnevezésű program forrásainak felhasználásával kapcsolatban.