Körözték a völgyhídról leugró férfit

Kőröshegyi völgyhíd, viadukt M7-es autópálya, Ordacsehi
Vágólapra másolva!
A mélybe vetette magát egy férfi a Kőröshegyi völgyhídról pénteken. A rendőrség megerősítette, hogy a férfi ellen körözés volt érvényben.
Vágólapra másolva!

A férfi a viadukt közepére hajtott autójával, leállította, majd kiszállt, és a kocsit otthagyva a 88 méteres mélységbe ugrott – írja a Bors.

A Pest megyei rendőrök megerősítették, hogy a férfit körözték. Mivel a körözés nem nyilvános, nem adhattak ki további információkat. A siófoki rendőrség közigazgatási eljárás keretén belül foglalkozik a halálesettel.

A Balatonszárszót és Zamárdit összekötő Kőröshegyi völgyhíd Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Amikor megépült, számoltunk vele, hogy öngyilkosság is történhet itt, ahogy más völgyhíd esetében is – idézte a lap Kovács József Róbertné alpolgármestert.

A híd a hídmérnökség hatáskörébe tartozik, és nem tudni, terveznek-e további óvintézkedéseket. A teljes hosszát kamerarendszer figyeli. Mivel a viadukton tilos megállni, leállósáv sincs, ezért ha álló vagy gazdátlan autót látnak, azonnal riasztják a rendőröket. Ilyenkor már késő: aki ugrani akar, az gyakran pillanatnyi döntéssel kiszáll az autóból, és megteszi – mondta az alpolgármester.

Veszprémi viadukt

Tavaly márciusban egy 37 éves nő ugrott le egy völgyhídról. A köznyelvben csak veszprémi viaduktként ismert Szent István völgyhíd legmagasabb pontja 37 méter.

Öngyilkossági gócpontok Magyarországon és a világban

Az utóbbi három évtized kedvező tendenciája, vagyis az összes befejezett öngyilkosság számának folyamatos csökkenése ellenére Magyarország még mindig élenjáró az uniós országok mezőnyében. Az Egészségügyi Világszervezet 2010-es adatai szerint az EU-n belül Magyarországon, Belgiumban, Szlovéniában, Horvátországban, Litvániában és Lettországban volt a legmagasabb – 18 és 33 közötti – a 100 ezer főre jutó öngyilkosságok száma.

A hazai öngyilkosoknak mintegy 6 százaléka választja módszerül a magasból való leugrást, és a magyarok nem váltak hűtlenek a száznegyven éves Arany-balladában megörökített hagyományhoz: a budapesti hidak, különösen a Szabadság híd pillérei máig biztos médiafigyelmet vonzó öngyilkossági helyszínt kínálnak. De 1937-es megépítésétől fogva ugyanígy vonzotta az öngyilkosjelölteket a híres San Franciscó-i Golden Gate híd: a Wikipédia adatai szerint 2010-ig több mint 1300-an vetették le róla magukat a mélybe. (A Golden Gate-nél csak a nancsingi Jangce-híd veszélyesebb: 1668 és 2006 között több mint 2000-en választották öngyilkosságuk helyszínéül.)

Ma már a Golden Gate-en – és ugyanazon okból a torontói Prince Edward viadukton, a párizsi Eiffel-tornyon, vagy a New York-i Empire State Buildingen – védőkorlátok akadályozzák meg a leugrást, továbbá kifejezetten erre a célra kihelyezett információs táblák és segélytelefonok próbálják az elkeseredett öngyilkosjelölteket eltéríteni szándékuktól.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes, lelkielsősegély-számot!