Lehet népszavazás az állami vezetők fizetéséről

Kész Zoltán
2015.03.15., Budapest, Új magyar köztársaságot! demonstráció
Vágólapra másolva!
Hitelesítette Kész Zoltán független országgyűlési képviselőnek az állami cégeknél alkalmazandó kétmillió forintos bérplafon bevezetéséről szóló népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság.
Vágólapra másolva!

A hitelesített kérdés úgy szól: „Egyetért Ön azzal, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében meghatározott gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó 2 millió forint összegű javadalmazásban részesülhessen?”

Zöld utat kapott Kész Zoltán népszavazási kezdeményezése Fotó: Bielik István - Origo

Mint arról korábban beszámoltunk, a többségi állami tulajdonú pénzügyi cégeknél (beleértve a Magyar Postát) havi ötmillió, az energiacégeknél négymillió, a többi társaságnál 3 millió forint is lehet a vezető beosztású munkavállalók bruttó alapbére.

Szavazzon!

Ön támogatná, hogy maximum kétmillió forintot keressenek az állami cégek vezetői?

Vita a fizetések körül

2010-ben kétmillió forintban határozták meg az állami vezetők maximális fizetését, de ebből az elmúlt időszakban többször is vita alakult ki. Idén derült ki, hogy több mint négymillió forintot keres havonta a Magyar Nemzeti Bank egyik ügyvezető igazgatójaként Polt Péter legfőbb ügyész felesége.

A jegybank igazgatóinak jövedelme megfelel a hazai bankszektorban adott átlagos vezetői javadalmazásnak – írta közleményében a Magyar Nemzeti Bank. Közölték azt is, hogy az MNB elnöke, vagyis Matolcsy György és alelnökei

a legkevesebbet kereső jegybanki vezetők között vannak

Európában. A jegybank egyébként ezzel arra reagált, hogy Polt Péter legfőbb ügyész felesége havi ötmillió forintot visz haza.