Hitelesítette Kész Zoltán független országgyűlési képviselőnek az állami cégeknél alkalmazandó kétmillió forintos bérplafon bevezetéséről szóló népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság.

A hitelesített kérdés úgy szól: „Egyetért Ön azzal, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében meghatározott gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó 2 millió forint összegű javadalmazásban részesülhessen?” 

Zöld utat kapott Kész Zoltán népszavazási kezdeményezéseFotó: Bielik István - Origo

Mint arról korábban beszámoltunk, a többségi állami tulajdonú pénzügyi cégeknél (beleértve a Magyar Postát) havi ötmillió, az energiacégeknél négymillió, a többi társaságnál 3 millió forint is lehet a vezető beosztású munkavállalók bruttó alapbére.

Vita a fizetések körül

2010-ben kétmillió forintban határozták meg az állami vezetők maximális fizetését, de ebből az elmúlt időszakban többször is vita alakult ki. Idén derült ki, hogy több mint négymillió forintot keres havonta a Magyar Nemzeti Bank egyik ügyvezető igazgatójaként Polt Péter legfőbb ügyész felesége.

A jegybank igazgatóinak jövedelme megfelel a hazai bankszektorban adott átlagos vezetői javadalmazásnak – írta közleményében a Magyar Nemzeti Bank. Közölték azt is, hogy az MNB elnöke, vagyis Matolcsy György és alelnökei a legkevesebbet kereső jegybanki vezetők között vannak Európában. A jegybank egyébként ezzel arra reagált, hogy Polt Péter legfőbb ügyész felesége havi ötmillió forintot visz haza.