Önmagán gyakorolja a családbarátságot a kormány

Óvoda, ovi, bölcsöde, bölcsi, gyerek, gyerekek, játék
Budaörs, 2014. augusztus 25. Gyerekek játszanak a többszörös családbarát munkahelyként elismert Kürt Zrt. budaörsi székházában, Novák Katalinnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkárának a gyed extráról tartott sajtótájékoztatója előtt, 2014. augusztus 25-én. A tájékoztatón elhangzott, hogy az év első felében 18 600 édesanyához, illetve családjához érkezett többletjuttatás a gyed extrával. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Ha nehezen tudja összeegyeztetni a munkát és a gyermeknevelést, van egy ötletünk: menjen minisztériumba dolgozni. A tárcák között olyan is akad, ahol napközben szakképzett pedagógus vigyáz a gyerekekre, máshol nyári napközit biztosítanak, és mindenhol adott a részmunkaidő lehetősége. Paradox módon a magát nem éppen családbarátnak hirdető Miniszterelnökség az, amelyik a legtöbb kedvezményt kínálja a kisgyerekes anyáknak. 
Vágólapra másolva!

Önnel is előfordult már, hogy nem ért oda gyermekéért az iskolába, mert nem sikerült időben eljönnie a munkahelyéről? Esetleg az is nehezíti a dolgát, hogy csak a város másik végében talált óvodát? És mihez kezd a picivel a téli szünetben, ha nincs nagymama, aki segít?

A szülőknek sokszor okoz gondot, hogy időben érjenek oda a gyerekért Forrás: MTI/Soós Lajos

Ritka, mint a részmunkaidő

A magyarországi szülők többsége jól ismeri a fenti dilemmákat. Vannak persze olyanok is, akiknek könnyebb a dolguk, de még mindig

elenyészően kevesen vannak azok a kisgyermekesek, akik csúsztatott vagy részmunkaidőben,

esetleg távmunkában végezhetik a feladataikat.

A család- és ifjúságügyi államtitkárság ugyan nemrég bejelentette, hogy bevezeti a munkahelyi bölcsődék intézményét, és a kormány már évek óta próbálja népszerűsíteni a kisgyermekesek részmunkaidős foglalkoztatását, ezek megvalósulását egyelőre nem igazán látni.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár támogatná a kisgyerekes anyákat Fotó: Bielik István - Origo

Érdekes adalék viszont, hogy saját alkalmazottaik – legalábbis elvben – jobb körülmények között dolgozhatnak, mint a magyar átlag. Mivel kíváncsiak voltunk, hogy a magyar minisztériumok milyen példát mutatnak, levelet írtunk az összesnek, hogy megtudjuk: rendelkezésre áll-e munkahelyi bölcsőde/óvoda, és kérhetnek-e atipikus foglalkoztatási formát a dolgozók.

Nem családbarát, de ovi van

Az természetesen az összes minisztériumra igaz, hogy a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény szerint a munkaidő eltérhet az általánostól. Hamar kiderült az is, hogy bár Lázár János szerint a Miniszterelnökség egyáltalán nem családbarát munkahely, a valóságban az itt dolgozó édesanyáknak még mindig sokkal jobb dolguk van, mint más tárcáknál alkalmazott kollégáiknak. A Miniszterelnökség Kossuth téri épületében ugyanis

munkaidőben gyermekmegőrző működik

szakképzett pedagógusokkal. Ezenkívül a minisztériumi dolgozók bölcsődés és óvodás gyermekei két központi intézményt is igénybe vehetnek.

A Kossuth téri épületben elférnek a gyerekek is Forrás: Origo

Ha még ez sem lenne elég, Lázár János beosztottjai kezdeményezhetik a távmunkát is, feltéve, ha ezt technikailag meg tudják oldani, és kormányzati titkokat sem veszélyeztetnek. A Miniszterelnökségen nem ismeretlen a részmunka sem, a gyedről és a gyesről visszatérő anyukák, az egyedülálló és a többgyermekes szülők is élhetnek vele. Sőt,

ha 14 éven aluli gyermekük van, napi egy órára mentesülhetnek a munkavégzés és a rendelkezésre állás alól.

Ez persze nem feltétlenül vigasz azoknak a dolgozóknak, akik az új munkarend szerint napi 10 órát dolgoznak.

Pénz a közeli bölcsiért

Nem meglepő, hogy a Miniszterelnökség Kossuth téri központjával egy épületben lévő Igazságügyi Minisztériumban is el vannak kényeztetve az édesanyák, hiszen a gyermekmegőrzőt ők is igénybe vehetik. Trócsányi László miniszter alkalmazottai között is több olyan nő van, akik részmunkaidőben vagy távmunkában dolgoznak.

Jó, ha közel van a munkahely a bölcsihez Forrás: AFP/RIA Novosti

Nem panaszkodhatnak a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban sem, ahol a kisgyermekesek

pénzbeli támogatást kapnak, hogy a munkahelyükhöz közeli intézményekbe járathassák gyermekeiket.

Az NFM-ben gyakori, hogy a minisztériumi szülők megváltozott munkarendben dolgoznak, például 7-kor kezdenek, hogy korábban el tudjanak menni a kicsikért az óvodába.

Vár az Emmi-napközi

Az Emberi Erőforrások Minisztériumában, ahol a család- és ifjúságügyi államtitkárság is működik, a gyerekek nyári elhelyezését segítik. A 3 és 14 év közötti gyerekek

az Emmi nyári napközijébe járhatnak,

ahol szakképzett pedagógusok vigyáznak rájuk, míg a szülők dolgoznak.

Az Emmi a gyerekek nyári elhelyezésével segíti dolgozóit Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Még jobban jár az, aki az Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkárságon dolgozik, ők ugyanis távmunkában is dolgozhatnak, ha kérik. Azok az Emmi-munkatársak pedig, akik három év alatti gyermeket nevelnek, heti húsz órában is dolgozhatnak, ha akarnak.

Hasonló elven működik a Honvédelmi Minisztérium, ahol a

3 évesnél kisebb gyermeket nevelő katonák írásban kérhetik a rész-szolgálatteljesítést,

amit a feletteseknek engedélyezniük kell. Ha nem megoldható, akkor egy olyan beosztást kell felajánlani az édesanyának, ahol elérhető a részmunkaidős foglalkoztatás. A HM-nél ráadásul mind a katonák, mint a kormánytisztviselők kérhetik, hogy a heti 40 órát a szokásostól eltérő munkarendben dolgozzák le.

Három gyerek, nyolc óra

Nincs saját fenntartású óvodája a Földművelésügyi Minisztériumnak sem, de ez nem jelenti azt, hogy nagy hátrányban lennének. A részmunkaidő itt is működik, és vissza nem térítendő juttatásként

gyermekszületési támogatást is kapnak

a dolgozók. Sőt, a 18 év alatti gyermeket nevelőknek munkaidő-kedvezmény is jár, ez egy gyermek esetén havi 4, két gyermek esetén havi 6, három vagy több gyermek esetén pedig havi 8 óra.

A külügyben óvoda nincs, részmunkaidő van Forrás: Origo

Központi óvodába és bölcsődébe jelentkezhetnek a nemrég létrehozott Miniszterelnöki Kabinetiroda munkatársainak gyermekei is, a szülők pedig külön kérhetik, hogy eltérő munkarendben dolgozhassanak.

A Nemzetgazdasági Minisztériumban azt válaszolták, náluk nem merült fel a munkahelyi gyermekmegőrző ötlete, mert egyelőre nincs rá igény. Ugyanakkor jó hír az NGM-ben dolgozóknak, hogy ha azt az anya, vagy az apa kéri, náluk megegyezés alapján akkor is elérhető a részmunkaidő, ha a gyermek 3 évnél idősebb. A minisztériumban egyébként

hétfőtől csütörtökig 8.00-16.30-ig, pénteken pedig 14.00-ig tart a munka,

így a szülők elvileg időben odaérnek az oktatási intézményekbe.

Ne menjen a belügybe

Ha gyermeket tervez a közeljövőben, talán a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Belügyminisztérium a legkevésbé ideális munkahely. Bölcsőde, óvoda egyikben sincs – bár a külügyben vizsgálják a lehetőségét –, és külön támogatásra, kedvezményekre sem számíthatnak a szülők. Mielőtt azonban dörzsölni kezdi a kezét, jobb, ha tudja, a részmunkaidő és a munkaidő eltolása itt is létezik, ezért a minisztériumi munkatársak még mindig jobb helyzetben vannak, mint sok magyar család.

A fenti példák ellenére nem kizárt, hogy a gyakorlatban egészen mást mutat egy minisztériumi munkanap. Ezért ha Ön minisztériumban dolgozik, és úgy ítéli meg, hogy mást tapasztal, mint amit itt olvasott, írjon nekünk a [email protected] címre.