Korai lenne Orbán–Kövér-háborúról beszélni

2016.01.25. 13:16

Orbán Viktor a hétvégén gyorsan lecsendesítette azt a vihart, amit Kövér László gerjesztett azzal, hogy a sorkatonaság esetleges bevezetéséről beszélt. A házelnök nem először okozott fejfájást a Fidesznek, de a politikus kijelentései arra is jók, hogy a kormánypárt megtartsa radikálisabb híveit. 2017-ben köztársaságielnök-választás lesz, lehet, hogy Kövér már erre gyúr.

Rövid időn belül nem először hozakodik elő a Fidesz fősodrától eltérő ötletekkel Kövér László. A házelnök az Új Néplapban január 16-án „katasztrofális hibának” nevezte a sorkötelezettség magyarországi eltörlését, és nem tartotta kizártnak, hogy a terrorizmus és az illegális migrációval összefüggésben terjedő bizonytalanság miatt a nem túl távoli jövőben visszaállítják.

Kövér László nem ritkán fogalmaz meglehetősen élesenForrás: AFP/Attila Kisbenedek

Ugyanakkor Kövér megjegyezte, hogy a sorkötelezettség visszaállítását jelenleg egyetlen uniós tagállam nem tudná hatékonyan megoldani, és vagy összeurópai döntéssel állítják vissza a kontinens nyugati csücskétől a keletiig, vagy sehogy. Az újbóli bevezetés ugyanis – anélkül, hogy jelentősen megváltozna a közgondolkodás – erősítené a sorköteles fiatal férfiak elvándorlását azokba az országokba, ahol nem kell kötelezően bevonulni – mondta Kövér.

Orbán, a tűzoltó

A kormányfő, még mielőtt komoly viharokat gerjesztett volna az ügy, egy tűzoltó hatékonyságával azonnal bejelentette, hogy nem lesz Magyarországon sorkötelezettség, és ezzel nem is akar foglalkozni a kormány. Az egész ügy hasonlított ahhoz, amikor Mádi László, a Fidesz képviselőjelöltje még 2010-ben egy szakmai fórumon arról beszélt, hogy kellő egyeztetés után bevezethető az ingatlanadó. A politikust azonnal törölték az akkor még ellenzéki párt listájáról, és kikerült a politika fősodrából.

Orbán Viktor hamar helyre tette a házelnökötFotó: Marton Szilvia - Origo

Radikálisokra vadászik

Mi az oka annak, hogy Kövér Lászlót nem távolították el ilyen gyorsan a párt élvonalából? Az egyik válasz, hogy a házelnöknek lényegesen nagyobb a hátországa és a népszerűsége a Fideszen belül, mint volt Mádi Lászlónak. Éppen ezért Orbán egy újabb jelentős konfliktus nélkül nem tudná végrehajtani ezt a húzást. Kövér a házelnöki poszt mellett az országos választmányt is vezeti, ami szintén mély beágyazottságát mutatja, arról nem is beszélve, hogy a rendszerváltás óta a Fidesz vezető alakja.

A másik válasz, hogy Kövérrel sok esetben tesztelni szokták a közvéleményt. A házelnök nem először mond olyan dolgokat, amik nem számítanak népszerűnek. Így próbálja a párt radikálisabb szavazóit megszólítani a Fidesz. Ennek egyik nagy eredménye volt, hogy 2010-re sikerült a mostani kormánypártoknak nagyjából teljesen magukba olvasztaniuk a Csurka István vezette MIÉP egykori bázisát.

Bizalmi viszony

Az kizárható, hogy Kövér László szándékosan akarna ártani Orbánnak és a Fidesznek, amikor a társadalmat mélyen megosztó kérdésekben szólal meg. A két politikus között évtizedek óta nagyon szoros bizalmi viszony van. Éppen emiatt is, a párt más politikusaival ellentétben, Kövér mozgástere lényegesen nagyobb,  ami azt is jelenti, hogy jóval szabadabban nyilatkozhat, mint mondjuk egy sima elnökségi tag. Kettejük viszonyát nem lehet például Orbán és Simicska kapcsolatához hasonlítani.

Kövér László 2002-es kijelentése nagy valószínűséggel a Fidesz győzelmébe kerültForrás: AFP/Attila KISBENEDEK/Attila Kisbenedek

Persze Kövér kijelentései 2002-ben nagyban hozzájárultak a Fidesz vereségéhez. Akkor egy szombathelyi fórumon többek között azt mondta, „Szóval egy pillanatra fogadjuk el azt, hogy csak ennyire vagyunk képesek. Hogy egy képesség nélküli, alkalmatlan, tehetségtelen néppé lettünk az elmúlt néhány évtizedben. Csak én erre azt mondom, hölgyeim és uraim, hogy így viszont nem érdemes élni – mondta Kövér.

– Tehát, hogyha így gondoljuk, akkor menjünk le a pincébe, keressünk egy jó erős kötelet,  meg egy viszonylag erős gerendát és szöget, és kössük fel magunkat. Csak én azt szeretném kérni azoktól, akik ezt próbálják önökkel elhitetni, évek óta ezt próbálják sulykolni az önök fejébe, hogy legalább járjanak elöl jó példával” – mondta az akkori házelnök.

Nem vitte el a balhét

Az MSZP akkor tüntetést is szervezett a Fidesz-székház elé, a párt vezetői közül többen is kötéllel a nyakukban jelentek meg. Persze a mai napig nem tudjuk, mekkora szerepet játszott a Fidesz vereségében ez az epizód, de mivel csak öt mandátumon múlott a kormányváltás, akár erre is rá lehetett volna fogni a kudarcot. Mindezek ellenére  Kövér erős maradt a párton belül, pozíciója megkérdőjelezhetetlen.

A két politikus között évtizedek óta nagyon szoros bizalmi viszony vanForrás: MTI/Bruzák Noémi

Köztársaságielnök-választás

Kövér mostani akciója mögött egy hosszabb távú szempont is állhat. 2017 áprilisában lejár Áder János köztársasági elnök ötéves mandátuma. Több forrásunk beszélt arról, hogy a házelnöknek jó esélye van arra, hogy a Sándor-palotába költözzön. Egyik fő érv a személye mellett, hogy egy 2018-as kormányváltás után  komoly gátja tudna lenni egy baloldali vagy egy jobbikos kormánynak.  Ha az államfő minden lehetséges jogkörét kihasználja, jelentősen korlátozhatta a kormány mozgásterét. Egy ilyen konfliktusos szerep még jól is állna Kövérnek – mondták forrásaink.

Vajon ki kerül 2017-ben Áder János helyére?Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Többen azonban nem tartják valószínűnek, hogy a jelenlegi házelnök a Sándor-palotába költözik. Ők azt mondják, a politikus nem ambicionálja ez a tisztséget. 2012-ben, Schmitt Pál lemondása után is beülhetett volna az államfői székbe, de azt nem akarta.  Az is szempont a kormánypárt vezetőinek, hogy mennyiben fejezné ki a nemzet egységét Kövér. Ezzel kapcsolatban is sokan szkeptikusak. Ami biztos, hogy a következő köztársasági elnök személyéről csak 2017 elején döntenek majd a Fideszben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK