Vágólapra másolva!
Hiába állt le a bírósági ítélet hatására a főváros Simicska Lajos hirdetőoszlopainak leszerelésével, a Mahir-cég jóval lassabban tudja visszaállítani az oszlopokat, mint ahogy elvitték őket. A 169 oszlopból eddig csak 12 került újra a helyére.
Vágólapra másolva!

Az emlékezetes januári budapesti oszlopháborúban a főváros megbízásából leszerelt és elszállított összesen 169 közterületi hirdetőoszlopnak eddig kevesebb, mint a tizedét tudta helyreállítani a Mahir Cityposter Kft. – tudta meg az Origo a Mahir-cég tanácsadójától, Puskár Anett-től.

A főváros összesen 169 oszlopot szállított el a budapesti közterületekről Fotó: Polyák Attila - Origo

Noha a Mahir-cég őrző-védői a testükkel igyekeztek megvédeni az oszlopokat, a bontóbrigádok eredményesek voltak, mert összesen 169 hirdetőfelületet szállítottak el a közterületekről.

Mellényúltak: tizenegyszer

A 169 közül 11-et tévedésből vittek el, mert mint arról az Origo beszámolt, több oszlopot is jogtalanul bontottak el. A Fővárosi Önkormányzattal 2006-ban 25 évre kötött, és a főváros által tavaly év végén a Mahir-cég szerint jogsértően felbontott szerződés ugyanis 644 oszlopra szólt.

Több olyan oszlopot is elvittek a bontóbrigádok, amihez a fővárosnak semmi köze Forrás: MTI/Balogh Zoltán

További 405 hirdetőoszlopot a Mahir-cég a kerületi önkormányzatokkal kötött hosszú távú közterület-használati szerződések alapján helyezett ki – ezekre külön, élő szerződések vonatkoznak.

Nem férnek hozzájuk

A 169 elbontott oszlop nagy részét, mintegy 120 darabot egy XIX. kerületi telephelyen őriz a főváros, de ezekhez a Mahir Cityposter nem fér hozzá, holott az egyenként több százezer forintot érő eszközök a cég tulajdonát képezik.

A Drone Media Studio fenti, drónos videóján jól látszik, hogy az eszközöket a hóban-fagyban, a szabad ég alatt tárolták – a Mahir-cég szerint szakszerűtlenül.

Tucatnyi újra a helyén

A Mahir-cég a saját raktárkészletéből eddig 12 oszlopot állított vissza. Mint arról az Origo beszámolt, az elsőket az után egy nappal, hogy a bíróság eltiltotta a főváros által megbízott bontócéget attól, hogy a továbbiakban leszerelje és elszállítsa az oszlopokat a közterületekről.

Ez már egy, a Mahir-cég által visszaállított oszlop az Andrássy úton Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Fővárosi Törvényszék – nem jogerős, de azonnal végrehajtható – döntése arról is rendelkezett, hogy a Mahir-cég saját maga visszaállíthatja az eredeti állapotot, vagyis az elvitt oszlopokat visszateheti a helyükre.

Orbán–Simicska-meccs: 7-6

Az oszlopbontást a fővárosnak megtiltó bírósági határozattal szépíteni tudott Simicska Lajos az Orbán Viktorral szemben viselt háborúban, de még mindig a kormányfő áll nyerésre. Az Origo számítása szerint az Orbán–Simicska-meccs állása ezzel 7-6 lett. A háború elmúlt szűk egy évét vizsgálva elmondható, hogy Simicska Lajosnak rossz éve volt tavaly, és az idei esztendő sem indult túl jól. A kezdetben még védett nemzeti nagytőkésből ellenség lett, miután háborúba kezdett a kormányfővel. Bevitt ugyan néhány szép találatot, de ő is elszenvedett csapásokat: itt követheti a meccs állomásait.