Hollande meghosszabbítaná a rendkívüli állapotot

2016.01.20. 23:17

Meghosszabbítaná a párizsi merényletek után kihirdetett rendkívüli állapotot Francois Hollande francia államfő. Az ENSZ szakértői ezt nem támogatják, mert szerintük a további hosszabbítás az alapjogok túlzó és aránytalan korlátozását jelentené. 

Francois Hollande francia államfő megerősítette, hogy a november 13-ai 130 áldozatot követelő párizsi merényletek éjszakáján kihirdetett rendkívüli állapot meghosszabbítását szeretné.

Ennek érdekében hamarosan fel is szólal - mondta szerdán Claude Bartolone, a nemzetgyűlés szocialista elnöke, akit a szenátus jobboldali elnökével, Gérard Larcher-val együtt fogadott a köztársasági elnök.

November 14-én hirdették ki a rendkívüli állapotot FranciaországbanForrás: AFP/GU/Bertrand Guay

Francois Hollande "nagy valószínűséggel nagyon hamar" azt fogja kérni a parlamenttől a szenátus elnöke szerint, hogy szavazzon a február 26-ig érvényben lévő rendkívüli állapot meghosszabbításáról, ami további három hónapos időtartamra, május 26-ig szólna.

November 14-én hirdették ki

Erre elsősorban azért van szükség, mert a kormányzat nem akarja megfosztani a rendvédelmi szerveket azoktól a jogköröktől, amelyeket a rendkívüli állapot biztosít, mielőtt az új terrorelhárítási törvény hatályba lép.

A francia elnöki hivatal szerda este megerősítette, hogy az ügyben a következő napokban várható döntés.A jelenlegi jogszabály szerint a rendkívüli állapot 12 napon túl csak törvénnyel hosszabbítható meg.

Az államfő november 14-én 0 órakor hirdette ki a rendkívüli állapotot 12 napra, amit a parlament három hónapra meghosszabbított.

Minden párt támogatja

A rendkívüli állapot lehetőséget ad a rendőrségnek arra, hogy

  • házi őrizetben tartson minden olyan embert, akinek tevékenysége megzavarhatja a közrendet,
  • éjjel-nappal házkutatást tarthat bírói engedély nélkül,
  • és gyülekezési tilalmat rendelhet el.

Jóllehet a rendkívüli állapot meghosszabbítását valamennyi parlamenti párt támogatja, a kérdés heves vitát váltott ki a közéletben.

"Tulzó és aránytalan korlátozás"

Szerdán az Emberi Jogok Ligája nevű civil szervezet bejelentette, azt kéri az alkotmánytanácstól, hogy vessen véget a rendkívüli állapotnak, amely nem indokolt és súlyosan sért egyes közéleti jogokat. A testület január 26-án vizsgálja meg a beadványt. Az ENSZ szakértői kedden azt javasolták Franciaországnak, hogy február 26. után ne hosszabbítsa meg a rendkívüli állapotot, mert az "az alapjogok túlzó és aránytalan korlátozásait" vonja maga után.

Két hónap alatt háromezer házkutatás

Bernard Cazeneuve belügyminiszter a La Croix című katolikus lapban szerdán megjelent interjújában elmondta, hogy az elmúlt két hónapban több mint 3 ezer házkutatást során ötszáz fegyvert, köztük ötven katonai fegyvert foglalt le a rendőrség, négyszáz embert előállítottak, közülük 52 került előzetes letartóztatásba.

Egy, a hét elején megjelent felmérés szerint a franciák 77 százaléka támogatja a rendkívüli állapot meghosszabbítását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK