Novák Előd a Facebook-on hozta nyilvánosságra a terrorveszélyhelyzet bevezető alkotmánymódosítás alapjául szolgáló dokumentumot. A Jobbik alelnök szerint ezzel három év szabadságvesztést kockáztat, de ez nem számít bűncselekménynek.

A Facebook oldalán hozta nyilvánosságra Novák előd azt a dokumentumot, amely a terrorveszély intézményét bevezető alaptörvény-módosítás alapjául szolgál.

30 évre titkosították ezt a kormányjavaslatot, s most ennek közzétételéért 3 éves szabadságvesztést is kaphatok, de a...

Közzétette: Novák Előd – 2016. január 19.

A Jobbik-alelnök azt írta,

vállalja az akár három éves szabadságvesztést is a 30 évre nem nyilvánosnak minősített irat közzétételéért. 

A terrorveszélyhelyzetet bevezető tervezetről az Origo írt először. A javaslat szerint ebben a helyzetben a kormány több fontos ponton szólna bele az emberek és az állam életébe, például

  • szabadon átírhatja a költségvetést,
  • lezárhatja a határokat,
  • elhallgattathatja a sajtót,
  • ellenőrízheti a külföldieket,
  • kijárási tilalmat és jegyrendszert vezethetnek be.

Novák Előd azt írta Facebook oldalán, hogy az alkotmánymódosító javaslatrólmég csak háttéranyagot sem kaptak az összpárti egyeztetésen, így például nem derül ki, hogy mit értenek terrorveszélyen, amire hivatkozva a kormány szinte bármit megtehetne, kontroll nélkül.

Gulyás Gergely korábban azt mondta, hogy ezzel ne éljenek vissza, az garantálná, hogy az intézkedésekről folyamatosan tájékoztatni kéne a köztársasági elnököt és a parlament állandó bizottságait is.

Novák szerint az anyag nyílvánosságrahozása miatt akár három éves szabadságvesztést kockáztat, de a Btk. alapján a nem nyílvános adat közététele nem bűncselekmény.