Holokauszttagadás miatt ítéltek el egy férfit

2016.01.21. 16:07

A Pesti Központi Kerületi Bíróság bűnösnek mondott ki csütörtökön egy férfit a nemzeti szocialista vagy kommunista rendszerek bűnei nyilvános tagadása bűntettében, és három évre próbára bocsátotta - közölte a Fővárosi Törvényszék.

A vádlott 2012. június 17-én, Budapesten, az 56-osok terén a Horthy Miklós Tisztelői Baráti Kör által a Horthy Miklós kormányzó becsületéért címmel meghirdetett, előzetesen bejelentett nyilvános demonstráción a szervezők felkérésére nyitóbeszédet mondott. 

Beszédében összefüggő szövegkörnyezetből kiragadott idézeteket olvasott fel Kertész Imre Sorstalanság című művéből, amivel azt akarta bizonyítani, hogy nem volt holokauszt.

Az általa kiragadott idézetek konklúziójaként az ötven-hetven tagú hallgatóság előtt emelt hangon többször kijelentette, hogy "Idézem Kertész Imrét: Nem volt Holokauszt, ismétlem nem volt Holokauszt!".

Cipők a Duna-parton - budapesti holokauszt-emlékműForrás: Wikipedia

Mindezek alapján a Budapesti XIV. és XVI. kerületi Ügyészség a férfit a nemzeti szocialista vagy kommunista rendszerek bűnei nyilvános tagadása bűntettével vádolta, és felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kérte a bíróságtól - áll a közleményben.

A vádlott beismerő vallomást tett, valamint a bíróság megtekintette a demonstráció nyitóbeszédéről készült videofelvételt is. A bíró az ítélet szóbeli indoklásában rámutatott, hogy a vádlott gyűlöletkeltésre, uszításra alkalmas magatartást tanúsított, mindemellett az orvosszakértői vélemény kimondta, hogy a bűncselekmény elkövetésekor enyhe fokban korlátozott volt tette következményeinek felismerésében. 

Az ítélet nem jogerős, a vádlott védője felmentésért fellebbezett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK