Gulyás: A Jobbik javaslata csak a terroristáknak tetszhet

Gulyás Gergely, a Fidesz új alelnöke ad interjút Kovács Andrásnak 2015 december 15-én
Gulyás Gergely, a Fidesz új alelnöke ad interjút Kovács Andrásnak 2015 december 15-én
Vágólapra másolva!
„Nem észszerűtlen kompromisszumokat, hanem jó megoldásokat szeretnénk az alaptörvény terrorveszéllyel összefüggő módosításával kapcsolatban” - mondta Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke. 
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapokban jelentősen nőtt a terrorfenyegetettség Európában, ezért mindegyik ország keresi a veszély elleni fellépés lehetőségét – mondta Gulyás Gergely. A Fidesz alelnöke szerint mostanra kiderült, nem csupán a baloldali ellenzék, hanem a Jobbik sem támogatja a terrorfenyegetettség elleni fellépést biztosító alaptörvény-módosítást.

A terroristák sem négyötödös többséggel döntenek, amikor egy-egy akciót végrehajtanak. Más országokban is bevezették a terrorfenyegetettséget, még akkor is, ha egyetlen puskalövés sem dördült. A politikus példaként hozta föl Brüsszelt és Hannovert.

Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke szerint a terrorfenyegetettség parlamenti felhatalmazáshoz való kötése elfogadhatatlan Fotó: Szabó Gábor - Origo

A mai magyar alkotmány nem tartalmaz egyértelmű szabályt arra, hogy mi van akkor, ha egyértelmű jelzés érkezik fenyegetettségről. A mai nap új fejleménye, hogy

a Jobbik álláspontja is a baloldali pártok álláspontjához közelít.

Az emberek jogos biztonsági igényével nem lehet szembemenni. Nem észszerűtlen kompromisszumokat, hanem jó megoldásokat szeretnénk – mondta Gulyás Gergely.

A kormány még arról sem adhat információt, hogy milyen rendkívüli információ áll a rendelkezésére, ezért a kormánynak meg kell szavazni a bizalmat – mondta a politikus. Ha semmilyen ellenzéki támogatás sincs, akkor nem fogja megkapni a kormány a szükséges támogatást – mondta Gulyás.

Egyelőre úgy tűnik, nem lesz rendkívüli állapot a terrorveszély miatt Forrás: MTI/EPA-DPA/Sven Hoppe

"Ez elfogadhatatlan"

Gulyás szerint nem a parlamenti kontroll ellen vannak, egyszerűen csak az országgyűlés összehívásához kötés nem elfogadható egy sürgős helyzetben.

A napok számáról hajlandóak vagyunk egyeztetni,

de a parlamenti hozzájáruláshoz kötésben nem. A Jobbik javaslata csak a terroristák tetszését nyerheti el – mondta a politikus. A rendkívüli jogrend kihirdetésének parlamenti hozzájáruláshoz való kötése elfogadhatatlan a kormány számára.

Vizsgálódhat a parlament

A 60 napos időtartamról – amennyi időre a terrorveszélyhelyzetet elrendelhetné a kormány –, annak csökkentéséről készek egyeztetni. Ahhoz azonban ragaszkodnak, hogy a kormánynak terrorveszélyről szóló információ birtokában legyen lehetősége saját hatáskörben azonnal elrendelni a terrorveszélyhelyzetet – mondta. Az egy rendben lévő javaslat, hogy a parlament a lehető leggyorsabban felülvizsgálhassa ennek indokoltságát.

Remények

Az Origo alkotmánybíró-jelölést firtató kérdésére a fideszes képviselő azt mondta, reméli, hogy a frakciókkal – az MSZP részvétele nélkül – zajló egyeztetések következő körében konkrét személyekről is megállapodhatnak. Megjegyezte ugyanakkor, hogy

az Alkotmánybíróság akkor is működőképes, ha senkit nem választanak meg,

de az a helyes, ha az alkotmányos intézményrendszerben a megszűnő mandátumokat a megszűnés napjával helyreállítja, illetve új mandátumot ad az Országgyűlés.

Gulyás szerint a terroristák sem várnak négyötös felhatalmazásra Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Jobbik csak saját módosító indítványainak kormányzati elfogadása esetén támogatná az alaptörvény terrorveszéllyel összefüggő módosítását - közölte Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője. A Jobbik ehelyett négyötödös parlamenti felhatalmazáshoz kötné a lépést - mondta, megjegyezve: szerinte a Fidesz

az emberek félelmeire és naivitására játszva szeretne "túlhatalmat".

Az új jogrend időtartamát 60-ról 30 napra csökkentenék, ám az meghosszabbítható lenne.

Elutasítja az MSZP

Az MSZP szerint a Fidesz alaptörvény-módosító javaslata a terrorizmus helyett a demokratikus társadalmi működést kívánja felszámolni. Zavaros meghatározások, önkényesen megállapítható terrorveszély, a parlamenti kontroll totális kiiktatása jellemzi a Fidesz elfogadhatatlan javaslatát. Az MSZP elutasítja a múlt századi katonai diktatúrákat idéző „juntakormányzást”.