Több tízezer oldallal birkózik a Quaestor-vezér

Quaestor, Tarsoly Csaba
Vágólapra másolva!
Több tízezer oldalnyi nyomozati iratot kell átolvasnia és feldolgoznia Tarsoly Csaba ügyvédjének, és magának a Quaestor-vezérnek is, aki továbbra is előzetes letartóztatásban van. Tarsolyt sokmilliárdos sikkasztással és csalással gyanúsítják.
Vágólapra másolva!

Összesen 144 kötetnyi, a Quaestor-nyomozással összefüggő iratot kapott meg a Nemzeti Nyomozó Irodától a nyomozás lezárása után a Quaestor-vezér ügyvédje. Papp Gábor az Origónak elmondta: a több tízezer oldalnyi iratot karácsony előtt kapták meg, és azóta is ezeket tanulmányozzák.

Sikkasztással gyanúsítják

A nyomozati iratokat azután küldték meg, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda bejelentette: befejezte a nyomozását a Quaestor-ügyben. Mint arról az Origo beszámolt, a rendőrség továbbra is sokmilliárdos sikkasztással és csalással gyanúsítja a Quaestor vezérigazgatóját, Tarsoly Csabát.

Tarsoly Csaba egy rendőrautóban - sokmilliárdos sikkasztással gyanúsítják Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Questor mintegy 210 milliárdos vállalati kötvénykibocsátásából 150 milliárd fiktív volt. Ez azután derült ki, hogy a Quaestor Financial Hrurira Kft. márciusban öncsődöt jelentett. Ezután függesztette fel részlegesen a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét a jegybank.

Közeledik a vádemelés

Az ügy most a vádelőkészítési szakaszban van,

az ügyészségnek 90 napja van arra, hogy vádat emeljen.

Az ügynek nemcsak Tarsoly Csaba a gyanúsítottja, hanem mintegy tucatnyian. Köztük a Quaestor-vezér felesége és az értékpapír-kereskedelmi cég egyik vezetője is. Tarsoly felesége nincs már előzetesben.

Papp Gábor, a Quaestor-vezér ügyvédje: több tízezer oldalnyi iratot kapott meg Fotó: Sztankó Bálint - Origo

Az Origo beszámolt arról is: bár a Quaestor-kötvényesek kártalanításának első szakasza ősszel lezárult,

az addigi kifizetések alapján minden befektető bukott valamennyit, a kisebbek is.

A nagyobb befektetőknél pedig a kárösszeg az Origo számításai alapján átlagosan 15 millió forint is lehetett.